DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Zuhal GÜNDÜZ
Zuhal GÜNDÜZ
Giriş Tarihi : 09-07-2020 14:45

Barolar “Örgütlenme Özgürlüğü Hiç Bir Örgüte Üye Olmama Özgürlüğünü de Barındırır.”

Barolar ile ilgili tartışmalar son sürat devam ederken biz de bir kaç kelam etmek isteriz müsaadenizle...

Şu an söz konusu yasa ile ilgili ciddi kaygıları olduğunu dile getiren Barolar sizinle benzer kaygıları taşımakla birlikte bunlara ek olarak şu an ki ve (yasa değişmez ise) gelecek de ki yönetiminiz konusunda ciddi kaygılarımızın olduğunu da söylemek isteriz. Halen hazırda ki tutumunuz maalesef bu kaygılarımızı destekler yönde.

 

Çok değil yakın geçmiş de;

•Seçim akşamı gece geç saatte CHP adayından talimat bekliyoruz diye baro mekanından tweetler atmanız...

•Hendek terörü ve sınır ötesi harekatlarında yapmış olduğunuz açıklamalar...

•Diyanet İşleri Başkanının açıklamasına cevap verirken  (Ankara Barosu) aydın sorumluluğu gözetmeden, bulunduğunuz ülkede ki inanan insanların inançlarını aşağılamaya çalışmanız...

(Çalışmanız çünkü siz aşağıladınız diye biz inananlar aşağılanmayız!)

•Ruhsat törenlerinde terör bildirilerine sessiz kalmanız...

•Kuruluş amacınıza aykırı her seçimde kurumsal olarak sol partilerin yanında görev yapıp bunu da gayet rahat bir şekilde ilan edip, HDP ile 23 Nisan özel programı düzenleyip... vs. halen siyaset yapmadığınızı iddia etmeniz...

• Ankara Barosun da bulunan çalışmalarının neler olduğunu, neye hizmet ettiğini bilmediğimiz LGBT Komisyonu...

•Avukatlar inancı gereği taktığı baş örtüsü nedeniyle duruşmalardan atıldığında onların haklarını savunmamanız...

•Daha da ileri gidersek 1970’li yıllarda zaten başörtüsü yasağının siz Barolarda başlatılması...

•Yıllarca sizden farklı görüş de olan meslektaşlarının da yönetimde yer almasını sağlayacak nispi temsil sistemi talebimizi değerlendirmeye dahi almamanız... vs. halleriniz üzülerek söylemeliyiz ki

bizi sizinle ilgili ciddi kaygılara götürüyor.

 

Sakın yanlış anlaşılmasın bizim istikrarlı bir şekilde savunup her fırsatta dile getirdiğimiz görüş;”Nispi temsil sistemi”.

Diğer bir ifade ile Çoklu Baroyu savunmuyor bilakis sakıncalı buluyoruz.

Lakin sizin savunma adına söylediklerinizin de gerçekliği olmadığını,  büyük çelişkiler barındırdığını belirtiyoruz.

 

Şöyle ki;

Üç büyük baro (İstanbul, Ankara, İzmir) olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini “Tek Adamlık” rejimi olarak adlandırdınız. Sizin görüşünüz budur kabul etmesek de saygı duyarız onda şüphe yok tamam.

Tamam da her fırsatta objektif tarafsız değerlendirme yaptığınız iddiasında olan sizler barolarınızın delegasyon, yönetim ve denetim kurullarının başkanın listesinden oluştuğunu bunun asıl “tek adamlık” olduğunu neden söylemiyorsunuz hiç? Tarafsız ve objektif yaklaşım iddianız bunu da söylemenizi gerektirmez mi?

Oysa ki bizim yıllardır ısrarla talep ettiğimiz Barolara şeffaflık getirecek “Nisbi temsil" sistemine geçilmiş olsaydı ismi anılan kurullarda bütün görüşler temsil edilir bunlar üzerinde denetim mekanizması kurulmuş olur yönetiminiz de ki “tek adamlık” sisteminden çıkılırdı.

Ama yok neden çünkü demokratik ve çoğulcu bir sistem olan Milletvekilliği seçimlerinde uygulanan, her listenin seçimde aldığı oy oranında kendi meslek örgütünün seçilmiş organlarında temsilini sağlayan Nispi temsil sistemi halen yok da ondan.

 

Bilindiği üzere Barolar kamu kurumu niteliğinde demokratik olması gereken kurumlardır. Ne var ki şu andaki üç büyük Baronun yönetim kadroları ve karar organları, gerçekte demokratik dünya görüşüne sahip değiller. Bunu anlamak için çok zeki olmaya gerek yok sadece beyanlarına ve eylemlerine bakmanız yeterli.

Durumunuz aşikarken yasa koyucu eleştirmeniz manidar.

 

Yasayı onayladığım anlamı çıkmadan şunu da ifade etmek isterim; Yasa koyucu kimse baro kurmaz ise gelip baro kurmayacak yani ortada bir dikte yok, baro kurup kurmama iradesini yine avukatlara bırakıyor. Yasa da bu yönde bir dayatma var gibi yazıp çizenlerin olduğunu görünce bunu da söyleme ihtiyacı hissettim.

 

Ortada bir dayatma ve talimatın varlığından bahsedilirse İstanbul Barosu Başkanı zaten onda size fırsat vermez merak etmeyin!

Nihayetinde Cumhuriyet tarihinde ilk defa Avukata talimat verme cüretini gösteren Baro Başkanıdır kendisi. 

Molierac; “ Avukatlar tarih boyunca köle kullanmadılar ama hiç bir zaman efendileri de olmadı.” Sözünü, Avukatın konumunu hiçe sayarak.

 

Son olarak (bir çok meslektaşımla hem fikir olduğumuz) şayet çoklu baro sistemi kabul edilirse (öyle görünüyor) avukatlara hiç bir baroya üye olmadan da avukatlık yapma imkanı getirilmeli. Çünkü; “Barolar örgütlenme özgürlüğünün bir gereği ise örgütlenme özgürlüğü hiç bir örgüte üye olmama özgürlüğünü de” barındırır.

Saygılar.

NELER SÖYLENDİ?
@
Zuhal GÜNDÜZ

Zuhal GÜNDÜZ

DİĞER YAZILARI Öz değeri olmayanın özgüveni nasıl olsun! Zaferin Yakındır Ey Filistin! İsrail’i Sonsuza Kadar Boykota Devam! İsrail soykırım yapıyor! Ben filistin çocuğuyum! Son Gülen İyi Gülecek! Elimize kan bulaştı! Kişisel gelişim mi istiyorsunuz, müslüman yaşayın! Keşfederdik Dünyayı Dört Baştan Batıya insanlık yükleniyor! Karama Karalama Oku Oku Anla-1 Tek Kişisel Gelişim Kitabı Kuran-I Kerim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının Açıklamaları Şifa İnançsızlığın Ağırlığından Kurtulma Bir De Böyle Düşün O Zaman... Ene-l Hak... Kaygılıyım! Seçimden Önce Elif Be- Te, Seçimden Sonra LGBT! İstikametin Cennet Olsun… Kendi Cesedimizin Elinden Tutarak Kabire...! Sanmaydı Aslında Öyle Değildi... Artık Melekler Şahit Değil, Dinine İmanına! Ne Üzerinden Neye Saldırı Çabası! Bugün Yaşamak İçin Güzel Bir Gün Şeytanların Kardeşleri Git İntiharına Namaz Kıl Vakitlisinden!” İslam’ın Şiarı Kurban... Altı Kızımla Birlikte... Seçilmiş Bir Derdin Müptelasıyım! Bugün Günlerden Ayasofya! Dua da Kelimeler Ayrı Bir Özen Ayrı Bir İlgi İster... Ey İman Edenler İman Edin...! Başkomutan Dedi İnin Meydana! İndik Sahip Çıktık Aziz Vatana! Beklenen Gün...! Avukatları Kabul Eden İlk Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan 2M Artı 2T Sayın Gül Eski Dost Düşman Olmaz! Pislikler Hep Klozetlerin İçinde Mi Olur! El-Cevabu Ahmakü’s Sükut! “Çocuklarınıza Sahip Çıkın! Sonra Bizim Başımıza Sıkıntı Oluyorlar!!!” Biz Avukatlar 29.06.2020’de TBMM’de Buluşuyoruz! Aldırmazlık Maskesini Çıkarın Artık! Her Koyun Kendi Bacağından Asılmaz! “Adalet’in kendisine anlatın hadi Bütün bu olup biteni!” “Asr-ı Saadet Başlangıcı Mevlid-i Nebi” “İnsanların en şerlileri…” Seven sevdiğini göstersin! “ Terzi sürekli ölçmek…” ​“Anne sevgisi bedava…” Terör sevici siyasetçilere! “İmtihan…” Başlarım sizin Kürdistan davanıza! Bakış açını değiştir, Hayatın değişsin! Hicri Yılbaşı Hicretimiz Allah’a ve Resûlüne… İslam Davasının Aziz Mücahide’si Şule Yüksel Şenler… Anne lütfen ölme... ölmek istemiyorum! Bölüşürsek tok oluruz bölünürsek yok oluruz! Kurban gelenek değil! İbadettir! Kirpi mesafesi “Bindik bi alamete gedeyoz gıyamete!” Ruhu Yazı İle Ölümsüzleştirme Macerası… Ak kurt ya da bozkurt değil… Müminim! 15 Temmuz İşbara Alp; Kurt Kaya Çöz Elini! Selam millet ben İstanbul sözleşmesi! Gerçeğin kutsal vizyonu!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA