DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Zuhal GÜNDÜZ
Zuhal GÜNDÜZ
Giriş Tarihi : 06-08-2019 10:17

Kurban gelenek değil! İbadettir!

“De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’ âm 6/162) (1)

Geçenlerde nette araştırma yaparken bir afiş çıktı karşıma afişin başında kocaman bir yazı; “Bizi Biz Yapan Geleneklerimizdir.” Diye. Ee ne var bunda gayet güzel herkes tarafından onaylanacak bir söz neresine takıldın derseniz söyleyeyim hemen. Evet, ben de tamamını okuyana kadar sizin gibi düşünmüştüm. Devamında ise Kurban'dan bahsediyordu.

Kurbanın ibadet olduğunu halen anlayamadıklarından mı yoksa kasıtlı mıydı bu afiş bilemiyorum. Buna benzer başka afişler var mı, yoksa sadece bu afiş mi diye nette biraz arama yaptığım da ise pek çok Kurban bağışı talebinin bu şekilde olduğunu gördüm.

Ve hale hazır durumun zaruretine binaen Kurban kesip etlerini, derilerini vs. fakirlere dağıtmanın GELENEK DEĞİL!İBADET olduğuna dair Kur’an-ı Kerimden ayetlerle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kurban İBADETİ’NİN mahiyeti ve hükmünü içeren açıklamalarını referans alarak aşağıda okuyacağınız derlemeyi hazırladım.

Esasen makul zekâda olan herkes Müslümanların Kurbanı Kur’an-ı Kerim’de Allah (cc.) tarafından emredildiği, Allah’a (cc.) İbadet olduğu için kestiğini bilir. Buna rağmen İbadete gelenek demek ya geleneğin tanımını bilmemek ya İslamiyet’i bilmemek ya da bazı kesimlere din, ibadet kavramlarının alerji yapması nedeniyledir diyebiliriz ki bu yapılacak yorumlardan kesinlikle en iyi niyetli olanı olur.

Geleneğin tanımını şuraya bir koyalım önce unutanlar için.

Gelenek; Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, anane.(2)

Geleneğin tanımını unutanlar okuyadururken Kurbanın ne olduğuna ve ne olmadığına geçelim biz. Geleneğin anlamını kavrayamayanlar Kurbanla ilgili aşağıda yazacağım ayetleri, hadisleri okumayın ama sonra böyle beyniniz error veriyor garip bir şekilde ibadetleri geleneklere indirme gafletinde bulunan afişler hazırlıyorsunuz.

Kurban Sözlükte yaklaşmak, Allah’a (cc.) yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a (cc.) yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452).(3)

Kurban Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.(4)

Kurbanın dini dayanağı; Kurban, Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir İBADETTİR. Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de deliller mevcuttur. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir (Sâffât, 37/107).(5)

“Her ümmet için, Allah’ın (cc.) kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac, 22/34), (6)

Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac, 22/36-37)

Resululah (s.a.v.) buyurdular ki: “Allah (cc.) indinde günlerin en büyüğü Kurban Bayramı günüdür. Bunu, fazilette nefr günü (teşrik günlerinin ikinci günü) takip eder.” (Abdullah İbnu Kurt, Kütüb’ü-Sitte: Hadis no: 4561) (7)

Bu âyetlerde ve hadislerde zikredilen hayvan kesiminin, et ihtiyacı temini için olmadığı, bunların İBADET amaçlı birer uygulama oldukları gayet açıktır. Et ve kanların Allah’a ulaşamayacağının, asıl olanın ihlâs ve takva olduğunun bizzat âyetin metninde yer alması bunu açıkça ortaya koymaktadır.(8)

Hülasa; Biz Müslümanlar Kurbanı öteden beri yapılagelen, kuşaktan kuşağa aktarılan alışkanlıklardan (gelenek) olduğu için değil, Kevser suresi 108/2; Şimdi sen Rabbin için namaz kıl ve kurban kes! (9) buyuran Rabbimiz için, ibadet olduğu için kesiyoruz. İslami inanca göre ibadet olan Kurbanı İslamiyet’ten ayrıymış gibi sunarak Kurban bağışı toplamak da değişik bir akıl tutulması örneği olsa gerek!

Kurban Bayramına beş kala (Allah (cc.) ömür verir de görebilirsek tabii) Allah (cc.) Kurban İBADETİMİZİ kabul etsin, Bayramımızı Mübarek eylesin inşAllah. Hayırla kalın…

Zuhal KURTYEMEZ

Kaynak:

(1)https://www.ihh.org.tr/kurban-hakkinda-ayet-ve-hadisler

(2)https://kelimeler.net/Gelenek-kelimesinin-anlami-nedir

(3,4,8) https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/657/kurban-ibadetinin-mahiyeti-ve-hukmu-nedir-

(5,6)https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/658/kurbanin-dini-dayanagi-nedir-

(7)https://www.ihh.org.tr/kurban-hakkinda-ayet-ve-hadisler

(9)https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Kevser-suresi/6205/1-3-ayet-tefsiri

NELER SÖYLENDİ?
@
Bir soru 5 yıl önce
Kurban bayramında kurban kesmenin hükmü nedir? Fıkıh kitaplarında Hac ibadeti yapanlara vacib kılınmış bir ibadet midir? yoksa hacca gitmeyen birinin de Kurban bayramında kurban kesmek vacip midir? Araplar ve diğer müslüman milletler kurban bayramında kurban kesiyorlar mı?
Zuhal GÜNDÜZ

Zuhal GÜNDÜZ

DİĞER YAZILARI Öz değeri olmayanın özgüveni nasıl olsun! Zaferin Yakındır Ey Filistin! İsrail’i Sonsuza Kadar Boykota Devam! İsrail soykırım yapıyor! Ben filistin çocuğuyum! Son Gülen İyi Gülecek! Elimize kan bulaştı! Kişisel gelişim mi istiyorsunuz, müslüman yaşayın! Keşfederdik Dünyayı Dört Baştan Batıya insanlık yükleniyor! Karama Karalama Oku Oku Anla-1 Tek Kişisel Gelişim Kitabı Kuran-I Kerim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının Açıklamaları Şifa İnançsızlığın Ağırlığından Kurtulma Bir De Böyle Düşün O Zaman... Ene-l Hak... Kaygılıyım! Seçimden Önce Elif Be- Te, Seçimden Sonra LGBT! İstikametin Cennet Olsun… Kendi Cesedimizin Elinden Tutarak Kabire...! Sanmaydı Aslında Öyle Değildi... Artık Melekler Şahit Değil, Dinine İmanına! Ne Üzerinden Neye Saldırı Çabası! Bugün Yaşamak İçin Güzel Bir Gün Şeytanların Kardeşleri Git İntiharına Namaz Kıl Vakitlisinden!” İslam’ın Şiarı Kurban... Altı Kızımla Birlikte... Seçilmiş Bir Derdin Müptelasıyım! Bugün Günlerden Ayasofya! Dua da Kelimeler Ayrı Bir Özen Ayrı Bir İlgi İster... Ey İman Edenler İman Edin...! Başkomutan Dedi İnin Meydana! İndik Sahip Çıktık Aziz Vatana! Beklenen Gün...! Barolar “Örgütlenme Özgürlüğü Hiç Bir Örgüte Üye Olmama Özgürlüğünü de Barındırır.” Avukatları Kabul Eden İlk Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan 2M Artı 2T Sayın Gül Eski Dost Düşman Olmaz! Pislikler Hep Klozetlerin İçinde Mi Olur! El-Cevabu Ahmakü’s Sükut! “Çocuklarınıza Sahip Çıkın! Sonra Bizim Başımıza Sıkıntı Oluyorlar!!!” Biz Avukatlar 29.06.2020’de TBMM’de Buluşuyoruz! Aldırmazlık Maskesini Çıkarın Artık! Her Koyun Kendi Bacağından Asılmaz! “Adalet’in kendisine anlatın hadi Bütün bu olup biteni!” “Asr-ı Saadet Başlangıcı Mevlid-i Nebi” “İnsanların en şerlileri…” Seven sevdiğini göstersin! “ Terzi sürekli ölçmek…” ​“Anne sevgisi bedava…” Terör sevici siyasetçilere! “İmtihan…” Başlarım sizin Kürdistan davanıza! Bakış açını değiştir, Hayatın değişsin! Hicri Yılbaşı Hicretimiz Allah’a ve Resûlüne… İslam Davasının Aziz Mücahide’si Şule Yüksel Şenler… Anne lütfen ölme... ölmek istemiyorum! Bölüşürsek tok oluruz bölünürsek yok oluruz! Kirpi mesafesi “Bindik bi alamete gedeyoz gıyamete!” Ruhu Yazı İle Ölümsüzleştirme Macerası… Ak kurt ya da bozkurt değil… Müminim! 15 Temmuz İşbara Alp; Kurt Kaya Çöz Elini! Selam millet ben İstanbul sözleşmesi! Gerçeğin kutsal vizyonu!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA