DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Mücahit GÜLER
Mücahit GÜLER
Giriş Tarihi : 08-09-2023 11:07

Kâl Dili İle Hal Dili Arasındaki Tevekkül Farkı

Tevekkül: Bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü önlemi alarak; elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp ona güvenmek, sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelmektedir.

 

Kâl dili: Bir konu hakkında fikrin ifade edilmesi, o konuda bir eylemin oluşmamasıdır. Kal diliyle tevekkül ise, tevekkül hakkındaki her şeyi konuşan ama tevekkül edilmesi gereken zamanlarda tevekkül edilmemesi durumudur.

 

Hal dili: Düşüncelerini duruşuyla, davranışlarıyla sessizce (sesli dil kullanmadan) anlatma ve yaşama çabasıdır. Hal diliyle tevekkül ise, tevekkül edilmesi gereken zamanlarda hakkıyla tevekkül edilmesi durumudur.

 

Tevekkül edilmesi gerektiğini saatlerce, günlerce, yıllarca konuşmak kolay olanıdır. Zor olanı ise tevekkülü hakkıyla yaşamaktır. Biz tevekkülü yaşayanlardan mıyız, yaşıyor gibi yapanlardan mıyız? Birinci yöntem kolay olduğu için hepimiz yapıyoruz, peki ikincisini kaçımız yapıyor?

 

Başımız dara düştüğünde, sıkıntıya girdiğimizde eyvah deyip sıkıntının altında ezilenlerden miyiz? İmtihanı kaybeden, yolunu şaşıran, Allah'tan başkasından yardım isteyenlerden miyiz? Yoksa her ne sıkıntı yaşanırsa yaşansın "elhamdülillah ale külli hâl" diyenlerden miyiz? Her düştüğümüz yerde Allah'ın yardımını arayan, problemlere çözüm arayan, tedbirini alıp işinin sonucunu Allah'a havale edenlerden miyiz?

 

Birinci tevekkül yöntemi her kişinin yapacağı iştir, ikincisi ise er kişinin yapacağı bir iştir. Konuşmak kolaydır, zor olanı yaşamaktır. Çoğunluğa uyup konuşanlardan mı olacaksın, azınlıktan olup yaşayanlardan mı olacaksın?

 

Nefsine, şeytanına ve iradesinin zayıflığına uyanlardan mı olacaksın? Peygamberlere, sahabelere uyanlardan mı olacaksın? Rehberin kıymetini ortaya çıkaracaktır....

 

Tevekkül, tedbirini aldıktan sonra Allah'ın sana açacağı yeni yollar gelene kadar yaşadığın problemleri kabullenmendir, problemleri dert edinmek yerine Rabbi'nin hatırına derdinle hemhal olmaktır. Tevekkül, Allah'tan gelene razı olmak ve yine O'na hamdetmektir. Bu duruma hal diliyle tevekkül etmek denir.

 

Kal diliyle tevekkül ise tevekkülün önemini anlatıp tevekkülden uzak bir hayat yaşamaktır. Her sıkıntıya evham yapmak, her problemi dünyanın en büyük sıkıntısı kaygısıyla yaşamak, problemleri çözerken Allah'ın müdahalesini beklemeden haram yollar ile çözüm arayışına girmek gibi tavırlar tevekkülün yaşanılmadığını sadece sloganının yapıldığını gösterir. Burada kendimize soralım. Acaba ben hangi gruba giriyorum. Zira tercihimiz ahiretteki konumumuza ayna olacaktır.

 

Ayrıca tevekkülün kime minnet ettiğini, kimi ve neyi dikkate aldığını gösterir. Başına gelen her sıkıntıya eyvah deyip yanlış yollara giriyorsan nefsini, şeytanını ve dünyalık nimetleri dikkate aldığını gösterir. Fakat her imtihan esnasında elhamdülillah diyorsan Rabbini ve O'nun sonsuz nimetlerinin olduğu ahireti dikkate aldığını gösterir.

 

Konuyu Hz. Peygamber'in (sav) dilinden düşürmediği şu dua ile bitirelim: “Allâhım! Sana teslim oldum, Sana inandım, Sana tevekkül ettim. Yüzümü, gönlümü Sana çevirdim, Sen’in yardımınla düşmanlara karşı mücâdele ettim. Allahım! Beni saptırmandan yine Sana, Sen’in büyüklüğüne sığınırım. Sen’den başka ilâh yoktur. Ölmeyecek diri yalnız Sen’sin. Cinler ve insanlar ise hep ölümlüdür!” (Müslim, Zikir, 67)

NELER SÖYLENDİ?
@
Mücahit GÜLER

Mücahit GÜLER

DİĞER YAZILARI Günümüzün Ashabı Uhdud’u Gazze Duygusal Esaretten Duygusal Olgunluğa Allah'ı savaşa gönderen yahudileşmiş müslümanlığımız! Bugün Sessiz Kaldığın Zulüm Yarın Senin İçin Gelecek! Ahiretin İnkârı Dünya'da Tatlı, Ahirette Acıdır Filistin'in Müslümanlara Yardım Etmesi Gerekiyor Beden İşgal Olunca İnsan Şehit Olur, Zihin İşgal Olunca İnsan Ziyan Olur Modern Çağın Bir Çıkmazı da Duygudaş İnsanların Yokluğu Dinin Hakikati ile Çağı Okuma/Anlama/Anlamlandırma Gayreti Tevhid Bağlamında Logoterapi Hayrı İster Gibi Şerri İstemek Psikolojik Açıdan Hadislerle Öfke Kontrolü Ramazan kültürü ve orucun psikolojik etkisi 2 Ramazan Kültürü ve Orucun Psikolojik Etkisi 1 Öldüren deprem midir, ihmalkârlık mıdır! Allah'ın varlığını hayatımda nasıl hissedebilirim! Kuran'da Düşünce Yanılgıları 3 Tepkisel ve Duygusal Davranma Kuran'da Düşünce Yanılgıları 2 Delil Yetersizliği Toplumda Zihniyet Eşitliği Herkes kendi mizaç ve karakterine göre iş yapar Kur'an ölüler için değil, diriler içindir! Ekonomik modelden hayat tarzına dönüşen kapitalizm! Toksik Diziler, Toksik Zihinler, Toksik Hayatlar…! Cübbeli’nin Platonik Derin Devlet Sevdası 2 Lanet etmek caiz midir! Tevbede Örnek İnsan Hz. Adem Kullan-at kültürünün insan ilişkilerine yansıması! Fikir Özgürlüğü Mü Dine Sövmenin Özgürlüğü Mü Enes Kara İntiharının Gerçek Sebepleri Konjektörün konforu islam'ın ilkelerine gölge düşürmemeliydi! Çocuk istismarının müsebbibi rejim mi, dini kurumlar mı! Z Kuşağı Paradoksu 3 Z Kuşağı Paradoksu 2 Öteki oda sendromu! Z Kuşağı Paradoksu 1 Medenileşmek mi, mankurtlaşmak mı! Akıl Ve Düşünme Üzerine Bir Deneme Bir Derdim Var Derdimden İçeri Demişler... Üst Kimliğimiz Ne Olmalıdır?⠀ Abdestli Sosyal Darwinistler! İnsanın İnşasında 3t: Teslimiyet, Tevekkül ve Teşekkül
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA