DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Mücahit GÜLER
Mücahit GÜLER
Giriş Tarihi : 31-01-2022 16:14

Kullan-at kültürünün insan ilişkilerine yansıması!

Bu başlığı Kemal Sayar'ın yavaşla kitabını okurken esinlenerek hazırladım. Kullan-at genellikle tek kullanımlık eşyalar için kullanılan bir isimdir. Gelişen teknolojiyle beraber hayatın kolaylaşması ve bazı işlerin pratik olarak yapılması için tek kullanımlık eşyalar üretildi. Bu eşyaları işin bitene kadar kullanırsın, işin bitince de çöpe atarsın. Bu kültür eşya için geçerli olduğundan dolayı normal karşılanması gereken bir durumdur. Fakat bu kültür eşya ile sınırlı kalmadı ve maalesef ki insan ilişkilerine de yansıdı.

 

Eşya ile başlayan kullan-at kültürü bir hayat tarzı haline geldi. Bu kültür insana bakış acımızı değiştirdi, insan ilişkilerine ciddi zararlar verdi. Eşyalar araç idi, insan gönlü kazanmak amaç idi. Şimdi devir tersine dönmüş; eşyalar amaç, insanlar ise araç olmuş. Mühim olan insan kazanmak idi, şimdi ise eşya kazanmak oldu. Bozuk para harcar gibi insan harcamaya başladık.

 

Menfaatimizin bittiği yerde, işimize gelmeyen noktalarda insanları harcamaya başladık veya menfaatimiz için yalakalık yapar olduk. Öğrenciysek puan için, işçiysek para için, memursak makamda yükselmek için vs insan harcamayı veya yalakalık yapmayı tercih etmeye başladık. İnsanlarla işimiz bitince de onları kullanıp çöpe attık.

 

İşimizi gördükten sonra da ilk durakta insanları indirmeyi veya kendimiz inmeyi akıllılık olarak görmeye başladık. Bunları yaparken de bahanelerimiz hep hazırdır. Kendimizi kerameti kendinden menkul insanlar olarak görüyoruz. Yani kendimizi kusursuz görüyoruz, kendimizi her şeye layık gördüğümüz için bütün herşeyin kendimize hizmet edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşin ilginç yanı bizdeki kerameti bizden başka kimse görmüyor!!! Peki gerçekten kerameti menkul insan mıyız?

 

Olaylara Rabbimizin baktığı açıdan bakmadıkça hata etmekten kurtulamayız. Rabbimiz eşyaya değil, bizatihi insanın kendisine kıymet veriyor. Rabbimiz, insana insan olduğu için değer veriyor; ekonomik, askeri veya siyasi gücü olduğu için değil... O zaman kendimize şunları soralım: Allah'ın yarattığı insana değil de, insanın ürettiği eşyalara kıymet veren, Rabbimizin kendi ruhundan üfleyip meydana getirdiği, Allah'ın en şerefli ve değerli mahlukat olarak gördüğü insana değil de, nefsin ve şeytanın vesveselerine kulak kesilen birinin amacı ne olabilir?

 

Kimileri nefis ve şeytan adına insanları kullanıp atar, kimileri de Allah adına insanları kullanıp atar. İkincisi ilkinden daha tehlikelidir, çünkü Allah ile kandırmak kişinin bütün hayırlı çabasını sıfıra indirir, belki eksiye bile çevirir. Allah ile kandıran insanların en büyük özelliği ise kendi küçüklüğünü başkalarının büyük işlerini küçümseyerek kapatmaya çalışmasıdır. Halbuki çamuru yiyen değil, çamuru atan kişi kirlenir ve gün gelir "kullan-at" kültürünün bedelini en ağır şekilde öder.

 

Kullan-at kültüründen dolayı insanlar arasında sevgi, saygı, hoşgörü, değerlilik hissi, yargılama vs şeyler unutuldu. İnsanlar hem bu özelliklerin olmamasından şikayetçi hem de bu özellikleri hayatında uygulamıyorlar. Bu ne perhiz bu ne lahana demişler. İnsanlardan güzel bir şey görmek istiyorsak öncelikle biz kendi hayatımızda uygulamaya koymalıyız.

 

Pahalı bir eşya alınca değil, kaliteli bir dost kazanınca reklam yapmalıyız. Bu eşsiz ürünü filan yerden aldım değil, bu eşsiz insanla filan yerde tanıştık dediğimiz zaman insanlara kıymet vermeye başlamışız demektir. Alamadığımız eşyaların tartışmasını değil, arayıp bulamadığımız kıymetli insanlara ulaşma yollarını tartıştığımız vakit bir şeylerin değişeceğine inanabiliriz.

 

İnsanlarla insan gibi yaşamanın yolu insanlara eşya muamelesi yapmadan bir hayat yaşamaktan geçiyor. İnsanlara tuvalet kağıdı muamelesi yapmayı terk edelim. Allah'ın insana değer verdiği kadar  biz de değer vermek zorundayız. Pragmatist düşünceyi bir kenara atıp birbirini düşünen bir toplum meydana getirmeliyiz. İnsanları değil, eşyaları kullanıp atan, insana Rabbinin değer verdiği açıdan değer veren insanlar meydana getirince toplum adına bir şeylerden ümitvar olabiliriz. Rabbim bizleri eşyaya eşya gibi, insana insan gibi kıymet verenlerden eylesin. Eşyayı insanların önüne geçiren kişilerden bizleri uzak eylesin.

 

Mücahit Güler

NELER SÖYLENDİ?
@
Mücahit GÜLER

Mücahit GÜLER

DİĞER YAZILARI Günümüzün Ashabı Uhdud’u Gazze Duygusal Esaretten Duygusal Olgunluğa Allah'ı savaşa gönderen yahudileşmiş müslümanlığımız! Bugün Sessiz Kaldığın Zulüm Yarın Senin İçin Gelecek! Ahiretin İnkârı Dünya'da Tatlı, Ahirette Acıdır Filistin'in Müslümanlara Yardım Etmesi Gerekiyor Beden İşgal Olunca İnsan Şehit Olur, Zihin İşgal Olunca İnsan Ziyan Olur Kâl Dili İle Hal Dili Arasındaki Tevekkül Farkı Modern Çağın Bir Çıkmazı da Duygudaş İnsanların Yokluğu Dinin Hakikati ile Çağı Okuma/Anlama/Anlamlandırma Gayreti Tevhid Bağlamında Logoterapi Hayrı İster Gibi Şerri İstemek Psikolojik Açıdan Hadislerle Öfke Kontrolü Ramazan kültürü ve orucun psikolojik etkisi 2 Ramazan Kültürü ve Orucun Psikolojik Etkisi 1 Öldüren deprem midir, ihmalkârlık mıdır! Allah'ın varlığını hayatımda nasıl hissedebilirim! Kuran'da Düşünce Yanılgıları 3 Tepkisel ve Duygusal Davranma Kuran'da Düşünce Yanılgıları 2 Delil Yetersizliği Toplumda Zihniyet Eşitliği Herkes kendi mizaç ve karakterine göre iş yapar Kur'an ölüler için değil, diriler içindir! Ekonomik modelden hayat tarzına dönüşen kapitalizm! Toksik Diziler, Toksik Zihinler, Toksik Hayatlar…! Cübbeli’nin Platonik Derin Devlet Sevdası 2 Lanet etmek caiz midir! Tevbede Örnek İnsan Hz. Adem Fikir Özgürlüğü Mü Dine Sövmenin Özgürlüğü Mü Enes Kara İntiharının Gerçek Sebepleri Konjektörün konforu islam'ın ilkelerine gölge düşürmemeliydi! Çocuk istismarının müsebbibi rejim mi, dini kurumlar mı! Z Kuşağı Paradoksu 3 Z Kuşağı Paradoksu 2 Öteki oda sendromu! Z Kuşağı Paradoksu 1 Medenileşmek mi, mankurtlaşmak mı! Akıl Ve Düşünme Üzerine Bir Deneme Bir Derdim Var Derdimden İçeri Demişler... Üst Kimliğimiz Ne Olmalıdır?⠀ Abdestli Sosyal Darwinistler! İnsanın İnşasında 3t: Teslimiyet, Tevekkül ve Teşekkül
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA