Genel
Giriş Tarihi : 12-02-2020 14:24   Güncelleme : 12-02-2020 14:24

Asgari Ücret Nedir? Asgari Ücretle Nasıl Geçinilir?

Asgari ücret devletin çalışan kişinin temel ihtiyaçlarından oluşan beslenme, barınma, kültür, giyinme, ısınma ve ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek kadar olan para miktarının minimum tutarda olacak şekilde belirlediği maaş miktarıdır.

Asgari Ücret Nedir? Asgari Ücretle Nasıl Geçinilir?

Asgari Ücret Nedir?

     Asgari ücret devletin çalışan kişinin temel ihtiyaçlarından oluşan beslenme, barınma, kültür, giyinme, ısınma ve ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek kadar olan para miktarının minimum tutarda olacak şekilde belirlediği maaş miktarıdır. Yani bir işçiye verilebilecek en düşük ücret miktarına asgari ücret denir. Herhangi bir çalışana hangi meslekten olduğu fark etmeksizin devletin belirlediği asgari ücret tutarı altında bir maaş verilemez.

Asgari Ücret Nasıl Belirlenir?

     Asgari ücreti belirleyen şartlar sadece belirli iş ve mesleklerde değil her türlü mesleklerde geçerli şartlardır. Asgari ücret her türden çalışanı ve işçiyi kapsayan bir miktardır. Asgari ücretin miktarını asgari ücret komisyonu adı altında toplanan üyeler belirlerler. Bu asgari ücret komisyonu üyeleri her yıl bir araya gelirler ve gelecek olan yılın asgari ücret miktarını belirlerler. Asgari ücret günlük yeme içme, barınma, ısınma, kültür, giyinme, ulaşım gibi ihtiyaçlar göz önüne alınarak belirlenir. Günlük ücret temel alınır ve aylık yapılan ödemelere göre, saat başına yapılan ödemelere göre veya işin saatine ve miktarına göre belirlenen ödenecek ücretler ayarlanır.

     Asgari ücret komisyonu üyelerini çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının görevlendirdiği bir üyenin öncülük ve başkanlık etmesiyle yürütülür. Asgari ücret komisyonunun hangi tarihlerde toplanacağı belirli bir şey değildir. Bakanlık ne zaman komisyonun toplanmasını isterse o zaman toplanırlar. Komisyonda en az on üye bulunmalıdır. Asgari ücret komisyonu tarafından verilen kararlar resmi belgelerle kesinleştirilmek zorundadır. Asgari ücret miktarı asgari ücret komisyonu tarafından her yıl ve en az iki yılda bir yenilenmek zorundadır.

Asgari Ücretle Nasıl Geçinilir?

     Asgari ücretle geçinmek pek çok aile için zordur. Özellikle çocuklu aileler asgari ücretle bir ay boyunca nasıl geçineceklerini neye nasıl ödeme yapacaklarını düşünürler. Öncelikle asgari ücretle geçinebilmek için yapabildiğiniz kadar tasarruf yapmalısınız. Her insan hayatında bir şekilde tasarruf yapmaya çalışır ama bunu arttırabildiğiniz kadar arttırmalısınız. Evinizde akıtan musluklarınız varsa bunları tamir ederek veya kullanmadığınız odalardaki doğalgaz peteklerini kapatarak işe başlayabilirsiniz. Bunun dışında aylık market alış verişleriniz için mutlaka markete gitmeden önce liste hazırlamalısınız. Marketlere gitmeden önce marketlerin sık sık yaptıkları indirimleri takip ederek daha hesaplı alışveriş yapabilirsiniz.

     Yaşadığınız eviniz sizin değilse ve kira ödemek durumundaysanız iş yerinize en yakın yerlerde ev bulmaya çalışarak ulaşım masraflarını en az indirebilirsiniz. Ayrıca eviniz ihtiyacınız olduğundan daha büyük ise daha küçük bir eve geçerek hem ısınma yönünden hem de diğer masraflar yönünden küçük bir ev daha az maliyetli olacaktır. Asgari ücretle geçinmenizi kolaylaştıracak en önemli şeylerden birisi de gereksiz harcama yapmamaktır. Elinizden geldiği kadar evinizde yemek pişirmeye çalışmalısınız. Ayrıca gereksiz borçlanmalardan kaçınmalı ve olan borçlarınızı ödemeye çalışmalısınız. Bunların yanı sıra aylık ödeme planı yaparak nereye ne kadar para verdiğinizi bilerek daha kolay bir şekilde ay sonunu getirebilirsiniz ve gereksiz harcamaları görmüş olursunuz.

Asgari Ücretle Birikim Yapmak

Asgari ücretle geçinmek günümüzde oldukça zor olsa da bazı vatandaşlar bunu başarabilmektedir. Özellikle kira ödemeyen ve evde birden fazla çalışan bulunan evlerde birikim yapılabilmektedir. Bu birikimleri yönlendirmek de oldukça önemlidir. Yıllardır getiri eğrisi kontrol edildiğinde altın ve borsa yatırımcıları ciddi şekilde kazançlar sağlamıştır. Bu nedenle bu tarz finansal piyasalarda işlem yaparak, birikimlerinizi değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Bunun için https://bankaforex.com adresinden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Recep YAZGANRecep YAZGAN