Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 27-02-2017 08:39   Güncelleme : 27-02-2017 08:39

Ekonomi Yolunda Gidince İşler De Yolunda Gidiyor

Yeni ekonomik vizyon açıklandı. Kredi Garanti Fonu, tarihindeki toplamından fazla işlemi kısa bir süre içine sığdırdı.

Ekonomi Yolunda Gidince İşler De Yolunda Gidiyor

Türk Varlık Fonu henüz işlemlere başlamasa da, hangi ölçekte hareket edeceğini açık eden varlık transferlerini sağlamaya başladı. Dolar geriledi. Borsa yükseldi.

Ortalık duruldu. Her şey yolunda. Komplo teorisyenleri ortalıkta yok.

Önemli olan milletin refah beklentisinin sarsılmaması. 15 Temmuz’u yorumlarken buradan bakmakta fayda var. Milletimiz, Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında, onun eliyle kurulan refah düzenine sahip çıktı.

Sahip olduğumuz refah düzenine saldıranlar kimlerse, 15 Temmuz darbe girişimini planlayanlar da, destekleyenler de onlardır. Türkiye’nin refahını korumak için kim mücadele ediyorsa, 15 Temmuz direnişini sürdürenler de onlardır.

Bir de seyredenler, yapılan her işi itibarsızlaştıranlar, sonuç üzerinden pozisyon alanlar ve analizler yapanlar var. Onlar her dönemin adamları.

İşler biraz zorlanmaya başlayınca akıl sınırlarını zorlayan komplo teorilerine ve siyasi risk analizlerine hep beraber tanıklık ettik.

Allah korusun bugün ekonomik tablo sarsılmaya başlasın, yine kriz çağırıcılarını televizyon ve gazete manşetlerinde felaket ve darbe senaryoları ile görürsünüz.

Ekonomi yönetimi bir anlamda bir beklenti yönetimidir. Beklentilerin negatife yönlendirilmesi başlı başına bir maliyettir. Her felaket senaryosu, Türkiye’nin sırtına yüklenen bir maliyettir bu anlamda.

Esas vatan hainleri, kritik zamanlarda ateşin altına odun atıp üstüne benzin döken yol gösterme ve uyarma maskesi altına gizlenmiş felaket senaryolarının tellallarıdır. Esas kahramanlar da, Türkiye’nin ekonomisine yapılan saldırılar karşısında, gövdesi ile taşın altına girenlerdir.

Bazıları kuşatma günlerinde aşk yaşarken, bazıları da kuşatma altındaki Türkiye’nin önüne gövdesini siper ettiler. Birçok isimsiz kahraman vardır buna inanıyorum. Her birinden haberdar olmamız mümkün olamıyor. Bazılarının isminin altını özellikle çizmenin bir görev olduğunu düşünüyorum.

Ama saldırıların zirve yaptığı dönemde, büyük bir cesaretle sorumluluk alan Kredi Garanti Fonu yöneticileri, bu büyük mücadelenin adı mutlaka anılması gereken kahramanlarıdır. Özellikle de Genel Müdür İsmet Gergerli isminin altını çizmekle kalmayıp, üstünü de fosforlu kalemle çizmek gerekiyor.

İyi bir takım çalışması yapıldığı anlaşılıyor. Bu takımın da isimsiz kahramanları vardır mutlaka. Ama madalya takım kaptanına takılıyor.

Kredi Garanti Fonu 1991 yılında kurulmuş. Ama son dönemde kuruluşundan bu yana yaptığı işlemlerin toplamından daha fazla işlem yapılmış durumda.

Yapılan her işlem finans piyasasına bir kaynak demek. Finans piyasasına sağlanan her kaynak üretime, istihdama, büyümeye yapılmış bir katkı.

Para kan gibidir. Damara kan verdiğiniz zaman, bünye onu belirli bir mekanizma dahilinde vücudun tamamına yayar. Eğer ekonomik düzende parazitler, urlar gibi kaynakları orantısız kullanan patolojik durumlar yoksa ekonomik düzen son derece adaletli bir dağılım da yapar.

Devletin görevi de kaynakların adaletsiz kullanılmasına engel olan patolojileri temizlemek değil mi?

Ne yaparsanız yapın patolojik vakaları tümüyle temizleyemezsiniz. Önemli olan vücudun patolojik vakalara karşı ayakta duracak bir dirence sahip olmasıdır.

Vücudun patolojik vakalar karşısında dirençli kalmasının birçok mekanizması vardır ama en temel mekanizma motivasyondur.

Motivasyonu bozacak davranışlardan uzak kalmak gerekir. Riskleri izlemesi ve önlemleri alması gereken devletimiz var. Sürekli risklerden söz ederek motivasyonu zedelemenin hiçbir faydası yok. 

Yaşar BAŞ

Recep YAZGANRecep YAZGAN