Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 10-07-2020 15:04   Güncelleme : 10-07-2020 15:04

Güzel Ahlaklı Olmak

Güzel Ahlaklı Olmak

İslam dini kategorik olarak inanç, ibadet ve ahlak olmak üzere üç alandan oluşur. Bu sebeple İslam alimleri; iman, ibadet ve ahlaka  çok önem vermişler ve bu konularda eserler yazmışlardır.  Günümüzde de ahlaksızlıklar gittikçe arttığından dolayı ahlakla ilgili  kitaplar ve yazılar da  günden güne çoğalmaktadır.

 

İnsanın yaratılış gayesini bildirerek iki cihan mutluluğuna erişmenin şartlarını gerçekleştirme, ahlâkın başta gelen gayesidir. Müslümanın temel görevi Allah’a kulluktur. Bu kulluk esasları içerisinde ahlâkın büyük bir yeri vardır. İnsan ahlâk sayesinde iyiye ve doğruya yönelir. İnsanın maddî ve mânevî yapısı bir âhenk içinde terbiye edilmiş olur. Kişi sadece kendisini geliştirmiş, korumuş olmaz; aynı zamanda toplumun korunmasında ve gelişmesinde de çok önemli katkılar sağlamış olur. Fertleri ve toplumları sağlam ve dürüst, mutlu ve huzurlu hale getirmek, ahlâkın gayeleri arasındadır. İslâm dini ahlâka büyük bir önem vermiştir.


Ahlâkın önemini âyet ve hadisler ortaya koymaktadır. “Ve Sen (Rasûlüm); büyük bir ahlâk üzerindesin” (Kalem, 68/4) diye övdüğü önderimiz Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyuruyor. “Ben ancak ahlâkın güzelliklerini tamamlamak için gönderildim.” Allah Teâlâ da şöyle buyuruyor: “İman edip iyi işler yapanlar da halkın en hayırlısıdır.” (Beyyine, 98/7)

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN