Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 24-02-2020 12:41   Güncelleme : 24-02-2020 12:41

İnsanın İlk Ateşle Tanışmasından Günümüze Sanat Ahşap Yakma (Dağlama) Sanatı

İnsanın İlk Ateşle Tanışmasından Günümüze Sanat Ahşap Yakma (Dağlama) Sanatı

Her ne kadar bir sanat olarak anılması ve altın çağına ulaşması 19.yy sonlarını bulmuş olsa da ahşap yakma sanatının tarihi insanın ilk ateşle tanıştığı dönemlere kadar uzanmaktadır.

 Geleneksel Türk Sanatları açısından Orta Asya'daki Türklerle başlar. Selçuklular, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı dönemindeki sanat anlayışları doğrultusunda gelişir. İslam sanatının ilk evrelerinde genel anlamda derleyici bir ifade dikkati çekerken Türklerin Anadolu'ya beraberinde getirdikleri teknik ve üslupların yerli bezeme kaynaklarıyla kaynaşmasından yeni bir sentez doğar.

 Osmanlı'da ağaç işi sanatkarlarına '' Neccar '' denir.

 Günümüzde teknolojinin ve dijital dünyanın da gelişmesiyle ahşap yakma sanatı pratikleştikçe kitlelere yayıldı ve tüm dünyada tanınan bir sanat haline geldi. Dünya ülkelerinde '' Pyrogravure '' ismiyle, ülkemizde ise ahşap yakma ''dağlama'' ismiyle tanınmaktadır.

  Ahşap yakma ''dağlama'' sanatımızın ülkemizde temsilcisi sanatkar üstad Münir Erbörü'dür.

 Ahşap ile ateşin bir araya gelmesi büyük bir yangın ve tehlikedir. Bu iki düşmanın, ahşap ve ateşin bir araya geldiği öyle bir alandır ki bırakın tehlikeyi, yangını, düşmanlığı muazzam sanat eserleri ortaya çıkar bu sanatımızda...

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN