Samsun Haber
Giriş Tarihi : 21-11-2017 09:25   Güncelleme : 21-11-2017 09:52

Ârabeskin Kralı Orhan Gencebay’ın memleketinde Dolmuşçuluğu bitirecekler!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın Ulaşım Danışmanı Erhan Öncü’nün öncülüğünde gerçekleştirilen Samsun Ulaşım Revizyon Planlaması ile Samsun adım adım Metrobüse mecbur ve mahkum hale getiriliyor.

Ârabeskin Kralı Orhan Gencebay’ın memleketinde Dolmuşçuluğu bitirecekler!

Bundan da en çok zararı yıllardır kahrımızı çeken dolmuş ve minibüsçüler görecek.

Her yönüyle Türk usulü taşımacılık yöntemi olan Dolmuşun kelimesi bile yüzde yüz Türkçe.

Bir ulaşım aracından ziyade bir kültür ve sosyolojik bir fenomen haline gelen ve Arabesk sanatçısı Samsunlu Orhan Gencebay ile birlikte anılan dolmuşçuluğu çağa göre yeniden düzenlemek ve revize etmek yerine çamurlu varoşları hatırlattığı için tamamen karşı olan şehirli monşerlerin uygulamaya koydukları yeni, çağdaş ve pahalı sistemler ne yazık ki trafiği içinden çıkılmaz hale getirdi.

Hâlbuki dolmuş Türkiye'ye has ve hususi bir taşımacılık sistemiydi.

Yaklaşık 90 yıllık bir geçmişi olan dolmuşçuluk, 1929'da patlak veren ekonomik krizle birlikte ortaya çıktı. Aynı yöne giden dört kişinin bir taksiye binmesiyle başlayan dolmuşçuluğu hayata geçiren kişi ise bir aşçı.

Bugün Ankara’da Dolmuş tahsisli yol uygulaması çalışması gündemdeyken Samsun İstanbul’un vazgeçtiği metrobüse mahkum edilmek üzere.

DÜNYA ULAŞIMINA DOLMUŞ FORMÜLÜ

Diğer yandan geçtiğimiz haziran ayında Türk otomotiv sanayinde 50 yıllık tecrübesi bulunan Karsan, Dünya Küresel Toplu Taşımacılık Zirvesi’nde dolmuş kültürünü dünyaya tanıttı.

 Karsan Türkiye’de düşük maliyetli ulaşım çözümü olan dolmuşların kısa sürede âlemşümul bir çözüm olacağı görüşünü savundu.

adminadmin