Samsun Haber
Giriş Tarihi : 29-05-2019 08:59   Güncelleme : 29-05-2019 08:59

Samsun sahillerinde deniz alarm veriyor!

Samsun Çevre Platformu – SAMÇEP, Çatalçam sahillerinden yoğunlaşıp Dereköy sahillerine kadar ilerleyen , denizdeki yosun oluşumları ve devamında oluşan çürüme sebebi ile kötü kokular Dereköy Balıkçı Barınağının yanlış planlaması sonucu deniz ekosisteminde oluşan olumsuz etkileriyle alakalı olarak yayınladığı raporda Dereköy Balıkçı barınağının planlama hatalarına da dikkat çekti.

Samsun sahillerinde deniz alarm veriyor!

Samsun Çevre Platformu – SAMÇEP’in konuyla alakalı açıklaması şöyle;

Mühendislik hatalarıyla dolu Dereköy Balıkçı barınağının yapımından sonra oluşan kıyı tahribatı Samsun Büyükşehir Baladiyesi ve ilgili birim olan Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından iyi okunamamıştır.

Alınan önlemler ile denizde oluşturulan yeni deniz yapılarının su sirkülasyonunu engellenmesi nedeniyle Dereköy’den doğu istikametine doğru, Atakum sahillerinde ötrofikasyon (aşırı yosunlaşma, alg oluşumu) yaşanmaktadır. Ötrofikasyon neticesi deniz suyunda kimyasal oksijen miktarında azalmasıyla denizdeki canli türleri ölmektedir. Alg olarak bilinen, yosunlarda parçalanma hızlı bir şekilde oluşmasıyla üreyen bakteriler sonucu tüm sahil şeridinde kokuşma ve deniz kirliliği oluşmuştur.

Kısacası yerel yönetimler eliyle kamu kaynakları kullanılarak en değerli doğal mirasımız olan Atakum sahillerimizde ekolojik denge bozulmuştur.

Bugün sahilde oluşan yosunlaşma ve devamında çürümenin yol açtığı olumsuz ortam duyarlı vatandaşlar tarafından dile getirilerek, SAMÇEP in önderliğinde basın aracılığı ile kamuoyuna taşınmıştır.

Yapılan haberler üzerine bugün (28 Mayıs 2019) Samsun Büyükşehir Belediyesinin sahilde başlattığı çalışma, olay karşısındaki duyarlılık bakımından olumlu bir tavır olsa da, en az hadisenin başlangıcına vesile olan Dereköy Balıkçı Barınağının yarattığı olumsuzlukların algılanmasındaki tavırdan farklı bir anlam taşımamaktadır.

Birtürlü algılanmamakta ısrar edilen bu tavırla devlet kaynakları, Dereköy Balıkçı Barınağının sökülüp, yeniden planlanarak doğru yer ve doğru planlama ile yeniden yapılmasının birkaç katı maliyetle Atakum Sahillerini korumak adına yapılan yanlış yatırımlarda heba edilmiştir.

Zira burada doğal bir reaksiyon sözkonusudur, doğanın tavrı sözkonusudur.

Büyükşehir Belediyesinin iş makinalarınca yapılacak müdahale,  olayın bilimsel analizlerinin yapılarak sorunun ortaya konulması ve çözüme yönelik çalışmaların yapılmasından sonraki temizlik çalışmaları aşaması olmalıdır. Çünkü sorunu yaratan koşullar devam etiği sürece atakum sahillerinde ötrofikasyon süreci artarak devam edecektir.

Kısaca söylemek gerekirse, Dereköy Balıkçı Barınağının yapılmadan önceki günlere geri dönmeliyiz. Sahillerimizin kurtarılmasının tek çözümü budur.

adminadmin