Samsun Haber
Giriş Tarihi : 19-02-2019 09:15   Güncelleme : 19-02-2019 09:15

Samsun Valisi Osman Kaymak: Vezirköprü’yü kenevir üretiminin merkezi yapacağız!

Samsun Valisi Osman Kaymak: Vezirköprü’yü kenevir üretiminin merkezi yapacağız!

Samsun Valisi Osman Kaymak, kenevirde tohum ve lif veriminde en kaliteli ürünün yetiştirildiği ve Türkiye'de pilot yer seçilen Vezirköprü-Narlısaray Mahallesi'ni ziyaret etti.

Kaymak, Vezirköprü-Narlısaray Mahallesi'ni ziyaretinde Tarımsal Araştırma Enstitü Müdür Yardımcısı Şahin Gizlenci’den kenevir bitkisi hakkında bilgi aldı.

Daha sonra Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Selim Aytaç yaptığı konuşmasında, “Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Narlısaray’ın merkezinden çıkacak olan bu tohumluklar kısa süre içerisinde ülke ihtiyacına yetecek kadar 2-3 yıl içerisinde artması planlanmaktadır. Ürünü bu şekilde ham olarak pazarlamak, üreticimize  kazanç sağlıyor ama ülke ve bölge ekonomisi açısından bölgeye katkı sağlamak için kenevir bitkisini bu bölgede işlememiz gerekiyor. Sanayiyi bu bölgede kurarsak bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

BU İŞTE EN İYİSİ FRANSA DEĞİL NARLISARAY

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir ile ilgili açıklamalarından sonra ciddi çalışmalar yapılmaya başladığını kaydeden Vali Osman Kaymak, “ Sayın Cumhurbaşkanımızın bu işin merkezi Vezirköprü olacak dedikten sonra biz de üzerimize vazife edindik. Bu konuda bütün kurumlarımız ciddi bir şekilde çalışıyorlar. Akademisyenlerimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın yetkilileriyle Külliye’de toplantılar yaptılar ve eylem planı ortaya çıkardı. Tabi bugüne kadar sanayisi olmadığı halde keneviri üreterek, koruduğunuz için sizlere çok teşekkür ediyorum, Allah sizlerden razı olsun. İnşallah bunun uzun vadede çok faydasını göreceğiz. Ama lütfen bu konuda bizim kurumlarımızın yönlendirmesi doğrultusunda hareket edelim, dışardan gelecek kişilerin spekülatif fiyat tekliflerine inanmadan değerini korumamız lazım. Dışarıdaki tohumlar bizim tohumlarımız kadar kaliteli değil. Bu tohum dışarı çıkarsa tohumun özelliği bozulabilir. Bu işte en iyi Fransa deniyor ama bizim Narlısaray tohumları ondan iki kat daha verimli. Biz inşallah bu üretimi yapacağız ama yapılması gereken asıl şey sanayisini oluşturmaktır. Bu sanayi oluştuğu müddetçe kenevirin geleceği çok parlak.” dedi.

Cumhurbaşkanlığımız tarafından kenevir eylem planının çıkartıldığını belirten Osman Kaymak, “Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, TİGEM, Tarım ve Orman Bakanlığı ve OMÜ Ziraat Fakültemiz bu konuda çalışmalar yapıyor. ‘Narlı ve ‘Vezir’ isimli iki kenevir tohumu inşallah tescil edilecek. Bunlar bizim için büyük bir şans. İnşallah birbirimize güvenelim, habersiz bir gelişmeye fırsat vermeyelim ve birlikte Vezirköprü'yü kenevirin merkezi yapalım. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra kenevir Türkiye için yerli ve milli ürün anlamında büyük kapılar açacaktır. Valilik olarak biz kurumları koordineli bir şekilde çalıştırmaya gayret edeceğiz. Zaman zaman toplantılar yapacağız. Lütfen dışarıdan bir konu duyduğunuzda Kaymakam’a gelin, Tarım ve Orman Müdürü’ne gelin, Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nü ve OMÜ’deki akademisyenleri arayıp bildirin. Allah sizlere bol bereketli ürünler almayı nasip etsin.” diye konuştu.

adminadmin