Samsun Haber
Giriş Tarihi : 28-12-2017 14:59   Güncelleme : 28-12-2017 14:59

Servet Zeyrek’in ilk Kitabı çıktı: Kur'an'da Yahudilik Ve İsrailoğulları

Samsun Çarşamba İmam Hatip Ortaokulu Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmeni Servet Zeyrek, Kur’an-ı Kerim’in çeşitli yerlerinde adından çokça söz edilen bir kavim olan İsrailoğulları ve Yahudilik hakkında hazırladığı eser Bir Yayıncılık Yayıncılık’tan çıkarak raflardaki yerini aldı.

Servet Zeyrek’in ilk Kitabı çıktı: Kur'an'da Yahudilik Ve İsrailoğulları

Yazar eserinde Kur’an-ı Kerim’de bu iki kavramın nasıl ele alındığını inceledi.

Kitabın giriş bölümünde ana hatlarıyla kısa bir Yahudi Tarihine yer verildi.

Yahudi tarihi ele alınırken Atalar Dönemi, İsrailoğulları Dönemi (Hz. Yakup’tan Babil sürgününe kadar olan dönem), Babil Sürgünü Sonrası Yahudilik ve Hz. İsa Sonrası Yahudilik diye alt başlıklar oluşturularak başlangıcından günümüze kadar Yahudilerin tarih içerisindeki serüvenleri özetlenmiştir. Tarihî bilgiler verilirken kronolojik bir sıra takip edildi.

Kitap giriş sonrası iki bölümden oluşuyor.

Kitabın birinci bölümünde ayetlerde geçen ‘İsrailoğulları’ kavramının geçtiği ayetlerin tahliline yer verilerek bu kavramla ne denmek istendiği ele alınmaya çalışıldı.

İkinci bölümde ise ‘Yahudiler’ kavramının geçtiği ayetler ele alınmış ve bu kavramla anlatılan toplumun hangisi olduğu anlaşılmaya çalışıldı.

İki bölümde de her iki kavramın geçtiği ayetler konularına göre tasnif edilmiş ve bu tasnifler kavme eleştirinin olup olmadığı olgusu ölçüt kabul edilerek değerlendirildi.

Ayetler ele alınırken mümkün olduğunca çok kaynağa bakılmaya çalışılmış özellikle tefsir bakımında klasik denilebilecek kaynaklardan da günümüz tefsirlerinden de faydalanılmaya çalışılmıştır. Tefsirlerin yanında konuyla ilgili farklı eserlere ve akademik çalışmalara da müracaat edilerek ana bir literatür taraması yapıldı.

Sonuç bölümünde konunun genel olarak değerlendirilmesi yapılarak kitabın konusunu da oluşturan ‘İsrailoğulları’ ve ‘Yahudi’ kavramlarının Allah tarafından aynı toplumu ifade için ayrı ayrı kullanılışın nedeni ortaya konmaya çalışıldı.

SERVET ZEYREK KİMDİR?

1982 yılında Samsun Çarşamba'ya bağlı Acıklı köyünde doğdu. İlkokulu köyünde orta ve lise öğrenimini Çarşamba İmam - Hatip Lisesi'nde tamamladı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde İlahiyat, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı ve Adalet okudu. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Dinler Tarihi bilim dalında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2004 yılından bu yana öğretmenlik ve okul kurum yöneticiliği yaptı. Halen Samsun Çarşamba'da öğretmenlik yapmakta, evli ve bir çocuk babası.

adminadmin