Güncel
Giriş Tarihi : 01-06-2017 09:16   Güncelleme : 01-06-2017 09:16

Tokat’ta Organ Bağışı ve Nakli - Beyin Ölümü ve Donör Bakımı konulu Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezince, Tokat İl Sağlık Müdürlüğü, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Tokat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği paydaşlığında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans salonunda Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezimizce yürütülen "Organ bağışı ve Organ Nakli eğitim faaliyetleri kapsamında “Organ Bağışı ve Nakli - Beyin Ölümü ve Donör Bakımı” konulu eğitim toplantısı düzenlendi.

Tokat’ta Organ Bağışı ve Nakli - Beyin Ölümü ve Donör Bakımı konulu Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertan BÜLBÜLOĞLU, Tokat İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Kürşad ALTIN’ın katılımı ile gerçekleşen toplantıya, Tokat merkez, Almus, Erbaa, Niksar, Reşadiye, Turhal ve Zile İlçelerinde bulunan hastanelerin yoğun bakım sorumlu hekim ve hemşireleri, acil servis sorumlu hekim ve hemşireleri, diğer servis sorumluları, anestezi uzmanları, beyin cerrahlar, nörologlar ve hastane yöneticileri katıldı.

Tokat İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Kürşat ALTIN, böyle bir organizasyonu Tokat’ta düzenlemekten çok memnun olduklarını ve organ bağışı konusunda İl Sağlık Müdürlüğü olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertan BÜLBÜLOĞLU, organ bekleyen 30 bin hastanın tek şansının organ nakli olduğunu ve dekanlık olarak fakülte bünyesinde organ bağışı konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Tokat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mehmet ERŞAN Tokat ilinde organ ve doku bekleme sırasında bekleyen binlerce insanın tek çaresinin organ nakli olduğunu ve bunun için Tokat’taki tüm hastanelerde birçok eğitim verdiklerini organ bağış standı açtıklarını ve bu tür faaliyetleri desteklediklerini söyledi.

Eğitimde, Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet KAZAK tarafından Organ Bağışı ve Organ Nakli konuları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Fatma ÜLGER tarafından ise Beyin Ölümü ve Donör Bakımı konuları anlatıldı.

Katılımın yoğun olduğu toplantıda Dr. Mehmet KAZAK, Tokat İl Sağlık Müdürlüğünün ve Tokat ilindeki tüm hastanelerin organ bağışı konusunda Tokat'ta birçok faaliyetler yaptığını ve bu konuya çok önem verdiklerini belirterek, konuyla ilgili her türlü faaliyetlerinde destek olacaklarını söyledi. Özellikle halkımızın organ bağışı ve organ nakli ile ilgili bilgilendirilmesi yönünde yapılması gereken eğitimlere vurgu yapan Kazak, hastane çalışanlarıyla bu konu ile ilgili tecrübelerini paylaşarak çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Doç. Dr. Fatma ÜLGER ise beyin ölümü ve donör bakımı konularında katılımcıları bilgilendirdikten sonra konu ile ilgili tecrübelerini hastane çalışanlarıyla paylaştı. Eğitim sonunda soru cevap bölümü yapılarak çeşitli konular tartışıldı.

Bütün bu etkin çalışmalar sonucunda son onbeş gün içinde Tokat ilinde 2 kişiden yapılan organ bağışı sonrasında, organ ve doku ihtiyacı olan toplam 11 hastamıza organ ve doku nakli gerçekleştirilmiştir. Böylece bu insanlar yeni bir yaşam umuduna kavuşmuşlardır.

Toplantı sonunda bütün katılımcılara katılım belgesi verildi. 

adminadmin