Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 18-09-2017 10:01   Güncelleme : 18-09-2017 10:01

Vietnam Notları

Her nedense Amerika deyince aklıma hep Vietnam, Vietnam değince de Amerika gelir.

Vietnam Notları

Küçük yaşlarda izlediğim Amerikan filmlerinin, okuduklarımın ve duyduklarımın etkisinden olabilir. Vietnam’ı görme isteğim ve merakım Sadakataşı Derneği’nin ; “Hocam sizi Kurban organizasyonu için Vietnam’a gönderelim” teklifi ile benim için bir hayal olan Vietnam’a gitme isteği gerçek oldu ve kendimi Vietnam da buldum!

Kurban Bayramı arifesinde on bir saat süren yolculuğun sonrasında ülkenin en büyük şehri olan Ho Chi Minh’e indik. Havaalanı çıkışında Vietnam Müslümanlarından  değerli Kardeşimiz Ahmet Emin bey tarafından karşılandık,  güleç bir yüz ve sıcak bir bakış ile. Kalacağımız otele dogru yol alırken meraklı bakışlarla etrafı izliyor diğer taraftan da Ahmet Kardeşimle çat-pat Arapçamızla tanışmaya, anlaşmaya çalışıyordum.  Yol arkadaşım Enes ise İngilizcesi ile sohbetimize renk katıyor, sohbetimiz Müslüman yüreklerin buluşması ile tarifi imkansız bir mutluluğa dönüşüyordu.

Ertesi sabah yine Ahmet kardeşimizin rehberliğinde Kurban kesimini ve dağıtımını yapacağımız An Gyank bölgesine doğru yola koyulduk. Bu bölgede elli bin civarında Müslüman’ın yaşadığını öğrendik rehberimizden. Toplamda ise doksan bin Müslüman yaşıyor ülke genelinde. 5-6 saat süren bir yol gittikten sonra Müslümanların yaşadığı bir bölgeye geldiğinizi hemen fark ediyorsunuz; camileri, çoğunluğu başörtülü olan  hanımları , sokakta dolaşan başı takkeli çocukları ve büyükleri görünce…

Mekong Deltası üzerinde oluşmuş küçük- büyük adalardan oluşan bölgede ucu-bucağı olmayan sulak araziler ve pirinç tarlaları mevcut. Dolayısıyla halk geçimini pirinç üretiminden sağlıyor. Vietnam dünyanın en büyük ikinci pirinç üreticisi.

Sosyalist-Komünist bir ülke olan Vietnam da minareli camiler göreceğim, dışarıdan ezan sesi duyacağım hiç aklıma gelmezdi.

Bayram Namazını  bir Türk Ailesi olan ‘Kahraman Ailesi’ nin yaptırmış olduğu bölgenin en güzel ve en büyük camisinde kıldık. İnanın kendimi Türkiye de gibi hissettim. İnsanların bayram sevinci, bizlere gösterdikleri samimi ve sıcak yaklaşım yaşanmaya ve görülmeye değer. Ülkemizle, ülkemizin yardımsever insanları ile gurur duymamak mümkün değil. Kardeşlerimizle bayramlaşıp, kuçaklaşıp hayır dualarını aldıktan sonra kurban kesim yerine gittik ve 4-5 saat süren kesim işleminden sonra kurban dağıtımına başladık. Ahmet Emin kardeşimizin rehberliğinde kurbanları bölgenin insanlarına dağıttık. Bu arada çocuklara bir bayram hediyesi olarak dağıttığımız balonlar ve çocukların etrafımıza doluşmaları gerçekten çok heyecan ve mutluluk vericiydi.

 7. yüzyılda tüccarlar aracılığıyla İslam’ı tanıyan ve bugün yaklaşık sayıları 90 bin civarında olan Vietnam Müslümanlarının tarihte karşılaştıkları zulümler ve baskılar karşısında yaklaşık 55 bini, Malezya'ya göç etmek zorunda kalmış.

Vietnam Müslümanları; İslami eğitimin yasaklandığı, camilerin ve medreselerin kapatıldığı, 70 tane toplama kampında on binlerce Müslüman'ın tutuklandığı zor ve acı dönemleri geri bırakarak, sakin ve güvenli bir süreci yaşarken, İslam dinini öğrenmenin mücadelesini veriyorlar.

1957 yılında yaşanan iç savaş, 1965'de Amerika'nın Vietnam'a saldırılarında 4 milyon insanın hayatını kaybetmesi, Vietnam halkı ve Müslümanları üzerinde çok büyük tahribata sebep olmuş.

1991 yılında Ho Chi Minh'de kurulan Müslüman heyeti, Vietnam Müslümanlarının dinlerini yaşama noktasında çok önemli bir dönüm noktası olmuş. Heyetin başkanı Zekeriyya bey ile tanışma fırsatı bulduk. Çalışmaları hakkında bilgi aldık ve Türkiyeli Müslümanlardan bir isteği olup olmadığını sorduk. Özellikle öğrencilerin eğitimlerini tamamlamaları için maddi desteğe ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. IHH ve Sadakataşı gibi derneklere minnettar olduklarını ifade etti.

Vietnam genelinde Müslümanlar, 65 mescide sahipler. Ülkenin en kalabalıkşehri olan 14 milyonluk Ho Chi Minh kentinde ise 17 mescid bulunuyor.

Vietnam İslam Merkezi; Müslümanların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tek muhatap ve yetkili kurum.

Yüzde 40 Budist, yüzde 30 ateist ve yüzde 25 Hristiyan toplumun yaşadığı ülkede Müslümanların oranı ise binde bir yani sadece 90 bin civarındadır. 90 bin nüfusun etnik kültürel yapısını, Çam Müslümanları denilen etnik yapı, yerli Vietnam Müslümanları, Malezya ve Pakistan kökenli Müslüman tüccarlar ile Vietnamlı ailelerden oluşan yeni nesiller ve sonradan Müslüman olan gruplar oluşturmaktadır.

Vietnam Müslümanları yaşamlarını tarım, balıkçılık ve ticaretle sürdürmektedir. En önemli sorunları; dinlerini öğrenme ve muhafaza etme noktasındaki maddi-manevi  ve fiziki imkânsızlıklarıdır.

Türkiye'nin sivil toplum kuruluşlarının Ramazan ve Kurban bayramlarında hiç değilse Vietnam Müslümanları ile iletişim kurmaları çok önemlidir.

Vietnam'da; Ramazan ayında gıda yardımı, Kurban bayramında kurban kesimi, yetim destekleme projeleri, öğrenci okutulması, temel İslam eserlerin basılması gibi küçük meblağlı bağışlar ile Uzak Asya'daki kardeşlerimize yardımcı olurken, onların hayata tutulması için manevi moral desteği vermiş olacaksınız.

Sadakataşı Derneği'nin, Vietnam dilinde bastırdığı Kur'an meali takdire şayan bir çalışma olmuş.

Son cümle; ülkemizin değerli kurumları; Türkiye Diyanet Vakfı, IHH, Sadakataşı Derneği ve diğerleri… iyi ki varsınız.

Selam ve dua ile…

 

 

 Ayhan ENGİN

15.09.2017/Kartal/İST.

 

 

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN