Samsun Haber
Giriş Tarihi : 09-05-2018 10:07   Güncelleme : 09-05-2018 10:07

Samsun Genç MEMUR-SEN Gençlik ve Spor Bakanlığı Liseden üniversiteye doğru tercih projesi!

Samsun Genç MEMUR-SEN Gençlik ve Spor Bakanlığı Liseden üniversiteye doğru tercih projesi!

​Gençlik ve Spor Bakanlığı 2017 Yılı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında MEMUR SEN Konfederasyonu Genç Memur-Sen Samsun İl Temsilciliği tarafından yürütülen “Liseden Üniversiteye Doğru Tercih” projesi gençlik buluşması Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

 “Liseden Üniversiteye Doğru Tercih Projesi öğrenci buluşması kapsamında 17 ilçeden gelen lise son sınıf öğrencileri fakülteleri gezerek Eğitim fakültesinde düzenlenen projenin finaline katıldı.

Atalarımızın manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının seslendirilmesi ile başlayan Proje finalinde projenin koordinatörü Genç Memur-Sen İl Başkanı Ali SARIALİOĞLU açılış konuşması gerçekleştirildi.

Sarıalioğlu konuşmasında şunları söyledi;

Her yıl Üniversite sınavına giren adaylardan 500 bin aday, bölümünü beğenmiyor.

Yanlış tercih yapan adayın hem 1 yılı heba oluyor, hem de o bölüme yerleşecek olan adayın 1 yılı heba oluyor. Bu anlamda her üniversite adayı liselinin hem mesleki bölüm anlamında hem de tercih anlamında doğru yönlendirilmesi gerekmektedir.

Sınav sonuç kâğıdını doğru okumak ve tercihte bulunmak, sınav kadar zor. Hangi bölüme, hangi puanla yerleşeceğini, üniversitelerin imkânlarını, özel şartları bilmeden, ölü tercih yapmadan bir seçimde bulunmak için sınav kâğıdınızdaki bilgilerin ne anlama geldiğini iyi bilmeniz gerekir. Tercih yaparken izlemeniz gereken adımlar var. Bilinçli tercih yapmak için öncesinde mutlaka ön hazırlık yapılmalı. Her sene ön hazırlığı olmayan öğrenciler zaman darlığının da etkisi ile yanlış tercihlerde bulunabiliyorlar.

Sınava giren 500.000 aday bölümden memnun kalmıyor Üniversite giriş sistemini yeniden sınava giren 500.000 yakın üniversite öğrencisinin tıkadığı tespit edildi. Liseden mezun aday sayısı ile üniversite kontenjan sayısı eşit, ancak daha önceki yıllarda yerleştirilemeyenlerle yanlış tercih yapıp yeniden üniversite sınavına giren adaylar sistemi kilitliyor.

YÖK, 500.000 öğrencinin bir kısmının ön lisanstan yüksek lisans bölümlerine geçmek isterken büyük kısmının ise yanlış tercih kurbanı olduğunu belirledi. Adaylara sınav öncesi verilebilecek iyi rehberlik hizmetleriyle bu sorun en aza indirilmeye çalışılması gerekiyor. Böylelikle hem üniversite önünde yığılmaların önlenmesi, hem de adaylar için zaman ve ekonomik kayıpların en aza düşürülmesini hedeflemekteyiz.

Bu amaçla Samsun İline bağlı 17 İlçede (19 Mayıs, Alaçam, Asarcık, Atakum, Ayvacık, Bafra, Canik, Çarşamba, Havza, Ilkadım, Kavak, Ladik, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü, Yakakent) belirlenecek liselerin son sınıf öğrencilerine okullarında Üniversite öğrencilerinin sunum hem de Samsun'da bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesindeki ilgi bölümlere lise son sınıf öğrencileri için tanıtım gezileri yapılmıştır.

GÖNÜLLÜ REHBERLİK

Genellikle yeni mezunlar, meslek sınavlarına hazırlananlar, mesleğinin başında olanlar veya mesleğinden memnun olmayanlar bir kararsızlık içinde farklı arayışlara girerler. Fakat çoğunlukla artık iş işten geçmiş olur. İnsan kendisi için neyin doğru ya da neyin yanlış olduğu gerçeğini er ya da geç görür. Başarılı olanlar bu gerçeği vaktinde görenlerdir. Bu anlamda Liseli gençliğimize rol model olabilecek onlarla kuşak çatışmasına girmeyecek olan üniversite öğrencileri ile projemizi yürüttük, lise son sınıf öğrencilerine üniversite son sınıf öğrencileri gönüllü rehberlik ettiler…

Samsun Genç Memur-Sen olarak ;  Hakikati görmek, Hakikati göstermek, Hakikate kavuşmak ve Hakikati olduğu gibi insanlara anlatmak için çalıştık. Cahilden uzak, kâmile yakın olup; büyüklerimize saygı ve hürmetle ile küçüklerimize sevgi ve anlayışla yaklaştık. Bize ve alanımıza dair, zaman bendedir ve mekân bana emanettir şuuruyla, konuşulan her kelamı ibadet gibi dinleyip, kimseyi acizlik ve bilgisizlikle itham etmedik…

Bütün çalışmalarımız boyunca hiçbir maddi menfaat sağlamadan, insanların duygularını sömürmek gibi bir yanlışlığa meydan vermeden gönüllere ulaşmaya çalıştık. Bir milletin asıl gücü; topu, tüfeği yahut tankı değil imanlı ve inançlı gençliği olduğu düşüncesiyle yola çıkıp, hedefine ulaşmak için gerçeği vaktinde görmek isteyen öğrenciler, genç mezunlar, genç akademisyenler, genç bürokratlar, genç diplomatlar, hukukçular, genç siviller, genç STK mensupları, genç özel sektör çalışanları, ebeveynler, gençliğe karşı sorumluluk hisseden akademisyenler, öğretmenler, rehberler ya da hala bir şeyleri değiştirebileceğini düşünecek kadar genç hissedenler projemiz kapsamında gönüllü olarak çalıştılar, Bu bağlamda katkılarından dolayı başta yönetim kurulum olmak üzere gönüllü olarak katkı sunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğrenci Konseyi’ne, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Akademik Düşünce ve Eğitim Öğrenci Topluluğu’na (ADEM), Memur-Sen ve Eğitim Birsen İl Başkanı Sn Nejdet GÜNEYSU’ya, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Sn. Coşkun ESEN’e ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Sn. Prof.Dr. Sait BİLGİÇ’e ve program kapsamında Samsun’da bulunan 17 ilçede 21 programdaki katkı veren tüm hocalarıma ve öğrenci kardeşlerime teşekkürü bir borç biliyorum.

 

adminadmin