Samsun Haber
Giriş Tarihi : 27-03-2024 19:04

Samsun Üniversitesi Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı’yı Ağırladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ülkemizin Milli Uzay Programı kapsamında “İnsanlı İlk Uzay Misyonu”nun parçası ve ilk astronotu Alper Gezeravcı Samsun Üniversitesi öğrencileriyle “Gençlik Buluşması”nda bir araya geldi.

Samsun Üniversitesi Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı’yı Ağırladı

Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde düzenlenen etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Alper Gezeravcı’nın yanısıra Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Milletvekilleri Çiğdem Karaaslan, Av. Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, Çarşamba Belediye Başkanı / Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halit Doğan, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse, MHP İl Başkanı Burhan Mucur,  Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Salih Kesgin, Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Rektör Aydın: “Milli Teknoloji Ve Her Alanda Bağımsız Türkiye İdealin”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülük ettiği Milli Teknoloji Hamlesi yolunda bedel ödeyen, ömrünü adayan rahmetli Özdemir Bayraktar’ı anarak konuşmasına başlayan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, şu açıklamalarda bulundu: “Ülkemizin “İnsanlı İlk Uzay Misyonunu” gerçekleştiren ilk astronotumuz sevgili Alper Gezeravcı ile 27 Ocak Cumartesi Uzaydan canlı bağlantı yapmanın gurur ve mutluluğunu yaşamıştık. Bu bağlantıda bizlere Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil hocamızla astronotumuz sayın Tuva Cihangir Atasever de eşlik etmişti. Dolayısıyla bu salon sayın Gezeravcı astronotumuza yabancı değil. Bu unutulmaz anın yaşanmasını sağladığınız için başta zatıaliniz olmak üzer ekibinize ve Türkiye Uzay Ajansına üniversitem ve şahsım adına en kalbi duygularımla şükranlarımız arz ediyorum. Ülkemizin bilim ve teknoloji alanında, dünya çapında ses getirecek olan çalışmalarda katkılarının artmasını gururla takip ettiğimiz böylesi bir zamanda, geleceğe katkılarının ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz ve var gücümüz ile nitelikli bir şekilde yetiştirmeye çalıştığımız üniversitemiz öğrencilerimizin de bu gururu bir nebze dahi olsa yakından hissedebileceği bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor olmak bizleri son derece mutlu etmektedir. Samsun Üniversitesi 2018 yılında yoluna TEKNOFEST ile başlayan yeni nesil bir üniversitedir. İlk Teknofest yarışmalarında Orta İrtifa Roket alanında Kızılırmak Roketiyle ikincilik alan Samsun Roket takımımız, öğrencilerimize ilham kaynağı olmuş ve her Teknofest yarışmalarında takımlarımızın aldığı dereceler gittikçe artmıştır. İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen 2023 Teknofest yarışmalarında 5’i birincilik olmak üzere toplam 11 derece alarak önemli bir başarıya imza atmışlardır. Başta üniversitemiz olmak üzere ilklerin şehri olan Samsun’umuzun yoğun ilgili Teknofest 2022’yi Samsun’a getirmiş ve şehrimiz de tüm paydaşlarıyla birlikte unutulmaz bir Teknofest organizasyonunu başarıyla gerçekleştirmiştir.

İnanıyorum ki nasıl ki Teknofest yarışmaları gençlerimizin zihinlerine “Milli Teknoloji ve her alanda bağımsız Türkiye idealini” yerleştirerek Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle bir “Teknofest kuşağı” oluşturduysa Türkiye Uzay Ajansının kurulması ve ilk insanlı uzay misyonu kapsamında astronotumuz Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu ve akabinde deneyimlerini üniversitelerde gençlerimizle paylaşması gençlerimizin zihinlerine artık uzayı da kazıyarak onların ufuklarının genişlemesine çok ciddi katkı yapacaktır. Sayın bakanım bu sürece öncülük ettiğiniz için zatıalinize bir kez daha gençlerimiz adına şükranlarımı arz ediyorum. 2022 yılı Cazibe Merkezleri Destekleme kapsamında Sanayi Bakanlığımız tarafından desteklenmeye layık görülen “Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Özel Sektörle İşbirliklerinin Oluşturulması” projesi özelde Samsun Üniversitesini ve genelde ise Samsun’u havacılık sektörü açısından bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlamaktadır. Yaklaşık 12 milyonluk bu proje kapsamında 4 Hava Aracı Bakım Atölyesi, 1 CNC ve 1 Kaynak atölyesi, eğitim sınıfı ve idari ofisleri içine alan Samsun Teknik adı altında Hava Aracı Bakım Onarım Eğitim Merkezi kurulmuştur. Projede sağlanacak olan eğitimler için 1 Hava Aracı Bakım Teknisyeni istihdam edilmiş ve 10 öğrenciden oluşan ilk grup üniversitemizin sahip olduğu SHY 147 yetkisi kapsamında 2400 saatlik eğitimlerine devam etmektedir. Bu eğitimlerin teorik kısmı tamamlanmış olup uygulama eğitimleri devam etmektedir.   Kaynak Atölyesinde proje kapsamında ücretsiz olarak eğitim alması taahhüt edilen 30 kişi, Uluslararası Kaynak Mühendisliği sertifikalı kaynak eğitmeninden eğitimlerini tamamlamıştır. CNC Atölyemizde ise özel sektörle iş birliklerinin güçlendirilmesi çerçevesinde çalışmalar başlatılmış olup, atölye özel sektörde faaliyet gösteren firmalarımıza parça işleme hizmeti sağlamaktadır. Projede verilen eğitim ve işleme hizmetleri ile, proje devam ederken gelir olarak taahhüt meblağın üzerinde gelir elde edilmiş olup proje süresi sonuna kadar bu miktarın artırılması hedeflenmektedir. Haziran ayında sona erecek olan proje kapsamında;

 

30 kişiye daha CNC ve Kaynak Eğitimleri verilecek.

Hava Aracı Bakım Teknisyenliği 2. Grup eğitimleri başlatılacak ve uygulanacak,

Özel sektöre yönelik olarak CNC Dik İşleme Tezgahında parça işleme hizmetleri ve talep üzerine firmalara yerinde kaynakçılık eğitimleri sağlanacaktır.

Proje kapsamında kurulan Samsun Teknik’in kapsamının genişletilmesi ve özellikle kaynak atölyesine yönelik talebi de gözeterek uluslararası akredite bir Kaynak Eğitim ve Muayene Merkezine dönüştürülmesi çerçevesinde yeni proje çalışmalarımız devam etmektedir.

Ballıca sigara fabrikasının özelleşmesinden sonra eğitim alanı olarak tahsis edilen içinde bulunduğumuz kampüsle ilgili temel politikamızı ifade ederek sözlerime son vermek istiyorum. Sadece ticari ve akademik açıdan değil, iklimiyle de önemli bir tanınırlığı olan Karadeniz bölgemizde çevre dostu yaklaşımlar ve yeşil kampüs politikaları üniversitemiz için hayati öneme sahiptir. Sürdürülebilir geri dönüşüme her zaman öncelik vermiş olan üniversitemiz, özellikle Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de dâhil olduğu, Samsun Üniversitesinin mimari tasarım evrenine önemli katkı sunacak, ustalıkla düşünülmüş mimari planlamaları hayata geçirme yolunda çok önemli mesafeler almıştır. Ballıca kampüsümüzdeki 40 yıllık tütün depolama hangarlarının tamir ve tadilattan geçirilerek eğitim yapılarına dönüşümü projemizin ilk örneklerinin Necip Fazıl Mimarlık ve Tasarım ödülüne layık görülmesi ve bu ödülü Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden almış olmamız bizim için çok büyük bir gurur ve yolculuğumuz için motivasyon kaynağı olmuştur. Herkes yaptığı kadar vardır; biz de var olmak için yapmaya devam edeceğiz.”

 

Bakan Kacır: “Ülkemizi Milli Teknoloji Hamlesinde Önemli Adımlar Atıyor”

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Samsun Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Gençlik Buluşmasında yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusunun ülkenin en büyük gücü olduğunu vurgulayarak, gençlerin yenilikçi projelerle geleceği şekillendireceğine olan inancını ifade etti. Bakan Kacır, Samsun ve Samsun Üniversitesi’ne bu anlamlı etkinlik için teşekkürlerini sunarken, şehrin bilim ve teknoloji alanındaki potansiyeline dikkat çekti. Ülkemizin milli teknoloji hamlesinde önemli adımlar attığını belirten Kacır, yerli ve milli teknoloji üretiminin, Türkiye’nin kritik teknolojilerde bağımsızlığı için elzem olduğunu kaydetti. Bakan Kacır, Türkiye’nin havacılık tarihinde önemli bir mirasa sahip olduğunu vurgulayarak, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş gibi tarihi figür ve kurumların hikâyelerini öğrencilere aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı liderliği altında, Türkiye’nin Hürkuş, Bayraktar, ANKA, Akıncı, Hürjet, Kızılelma, Gökbey, ve KAAN gibi projelerle gökyüzünde kendi imzasını oluşturduğunu belirten Kacır, bu başarıların, yerli imkanlara ve Türk gençliğinin çalışkanlığına dayandığını ifade etti. Kacır, TEKNOFEST kuşağı olarak adlandırdığı genç neslin bu başarı öykülerinin gerçekleşmesinde büyük bir rol oynadığını söyledi. Türkiye’nin uzay çalışmalarına da değinen Bakan Kacır Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın uzaya fırlatılmasına dört ay kaldığını ve bu projeyle Türkiye’nin yerli ve milli haberleşme uydusu üretebilen dünyadaki 11 ülkeden biri olacağını duyurdu. Savunma sanayiinde olduğu gibi, uzay alanında da gençlerin katkılarıyla güçlü bir ekosistem inşa edileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu hakkında bilgi veren Kacır, gençlere özgüvenlerini koruma ve milli teknoloji projelerinin önünde engel oluşturmaya çalışanlara fırsat vermemeleri çağrısında bulundu. Bakan, gençlerle birlikte daha pek çok projeyi hayata geçireceklerinin altını çizdi. Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyonda dünya çapında lider bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini, bu başarı hikayesinin kahramanlarının ise gençler olduğunu bir kez daha vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı. Bakan Kacır’ın konuşmasının ardından Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın tarafından Bakan Kacır’a hediye takdiminde bulunuldu.

 

Gezeravcı: “Bu Başarı Türkiye’nin Başarısıdır”

 

Türkiye’nin uzaydaki gururu, ilk astronotumuz Alper Gezeravcı ise Türkiye’nin uzay yolculuğunda kat ettiği mesafeyi ve bu süreçte yaşadığı deneyimleri ve uzayda gerçekleştirdiği bilimsel deneyleri Samsun Üniversitesi öğrencileriyle paylaştı. Uzay görevi sırasında Samsun Üniversitesi ile gerçekleştirdiği görüntülü bağlantının önemine değinen Gezeravcı, bu anın kendisi için unutulmaz olduğunu ve bu görevin sadece kendisinin değil, tüm Türkiye’nin başarısı olduğunu vurguladı. Gezeravcı, Türkiye’nin uzay alanındaki hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediğini belirterek Türkiye’nin ilk astronotu olmanın yanı sıra, bu misyonun Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümüne denk gelmesinin gururunu yaşadığını ifade etti. Samsun ve Samsun Üniversitesinin kendisine verdiği destekten dolayı teşekkürlerini sunan Gezeravcı, uzay görevi sırasında gerçekleştirilen bilimsel deneylerin ve araştırmaların, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemesine önemli katkılar sağladığını belirtti. Gezeravcı, gençlere hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki hedeflerine ulaşabilmesi için gençlerin dinamizmi, yaratıcılığı ve potansiyeline ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Geleceğin bilim insanlarını cesaretlendirerek, karşılaşabilecekleri zorlukların üstesinden gelebilecek güçte olduklarını söyledi.

 

Etkinlik, öğrencilerin Alper Gezeravcı’ya yönelik sorularını yöneltmesi ve hediye takdimi ile son buldu.

adminadmin