Röportaj
Giriş Tarihi : 19-11-2016 12:48   Güncelleme : 19-11-2016 12:48

Samsun Umumi Bayan Kuaförleri Odası Başkanı Savaş Kiraz; Samsun esnafı halinden memnun değil!

Samsun’un genelde bir esnaf sorunu olduğunu söyleyen Samsun Umumi Bayan Kuaförleri Odası Başkanı Savaş Kiraz sorunları ve yapılması gerekenleri Akasyam Haber’e anlattı.

Samsun Umumi Bayan Kuaförleri Odası Başkanı Savaş Kiraz; Samsun esnafı halinden memnun değil!

Kuaförler Odası Başkanı Kiraz, Samsun kendi yağı ile kavrulan bir şehir olduğundan ne yazık ki devletin ve özel teşebbüsün Samsun’da uzun zamandır yatırımı bulunmadığından esnafları da sıkıntıya soktu. Esnafın bu konuda ki ekonomik ve istihdam alanı olarak sorun yaşamasının en büyük nedenlerinden birisi yatırımın ve istihdam kapılarının açılmaması olarak belirtti.

ESNAF HALİNDEN MEMNUN DEĞİL

Samsun’un adeta emekli şehri olduğunu belirten Kiraz, “Samsun’da çoğunluk ne yazık ki esnaf, memur ve emekli şehri olarak körelmiş bir şehir haline geldi. Bu durumda dışarıdan bir para girişi olmadığı zaman, Samsun üreten şehir olmadığından, bütün esnafın işi kötü oluyor. Lokantacı para kazanırsa eşini kuaföre gönderiyor, kuaför para kazandığında gidip ayakkabı alıyor, ayakkabıcı para kazandığında, tekrar lokantaya gidiyor yani bir döngü var. Samsun’da devlet ve özel teşebbüs yatırım yapmadığı sürece de her türlü esnafın işinin çok daha iyi olacağını düşünmüyoruz. Esnafın içinde olduğumuzdan esnafın halini en iyi biz biliyor ve biz anlıyoruz. Hiçbir esnafımız halinden menün değil, onlar olmadıkça da kuaförler de olmayacaktır çünkü bu bir döngü bahsettiğimiz gibi” şeklinde ifade etti.

KÖTÜ EKONOMİNİN SEBEBİ SAHİPSİZLİK

Samsun’da ekonomi giderek kötüye gidiyor bunun en büyük etkenlerinden biriside milletvekillerinin Samsun’a gerekli özeni ve duyarlılığı göstermemesidir diyen Kiraz, “Ne yazık ki seçilen vekillerimiz onları seçeni unutuyor ve genel başkanlarından korkar hale geliyor. Samsun emekli şehri olarak kaldı. Vekillerimiz Samsun’a gelebilecek yatırımları istihdam kapıları açmayı ne yazık ki unuttu. İşe giremeyen onlarca vatandaşımız borç ile iş yeri açmaya başlıyor onu da yürütemeyince yine borç ile kapatıyor. Uzun yıllardır Samsun’da hangi üretim fabrika kurdu ya da temelini attı. Samsun’un vekilleri önce Samsun için bir ekonomik neden üretmeli. Seçmeninden korkması gereken Milletvekillerin seçildikten sonra milleti unutup sadece genel başkanına bağlı vekil haline gelmemeli düşüncesindeyiz. Genel başkanlarından korkmalarının nedeni de biliyorlar ki onların istediğini yapmazsa bir başka seçimde ilk sıralara yazılmayacaklar. Bununda sebebi yanlış seçim yöntemi, millet Samsun’a hizmet edecek Milletvekillerini hangi sırada olursa olsun kendi oylamalı ve seçebilmeli kanaatindeyiz. Esnafın kendisine sorun herkes ağlar halde, yok ben kazanıyorum halimden memnunum diyen varsa sözümü geri alırım. Bugün devlet Samsun’a büyük bir fabrika açsın esnaflık yapmaya çalışanların birçoğu oraya çalışmaya gidecektir. Geriye azalan esnafta anca o zaman kazanmaya başlayacaktır” ifadesinde bulundu.

KUAFÖRLERE PAZAR TATİLİ

Bayan Kuaförlerinin hafta sonu tatil isteğini açıklayan Başkan Kiraz, “Bu istek bize üyelerimizden geldi.  Her insanın haftada bir gün tatile ihtiyacı var. Bunu en çok da bayan kuaförlerimiz hak ediyor. Çünkü yıllardır tatilsiz ailelerine gerekli zamanı ayıramadan hiçbir sosyal aktiviteye katılamadan süren yorucu bir meslek gurubu. Haftada bir gün tatili resmiyete dökersek bu şekilde müşteri ve işletme arasında da bir sorun yaşatmayacaktır diye düşünüyoruz. Biz üyelerimizden de görüş aldık ve herkes buna olumlu yanıt verdi. Sadece tatil günü hakkında tam bir karar veremedik. Çünkü bir gurup Pazar bir gurup Salı gününü tercih etti. Pazar isteyenlerinde haklı nedenleri var çünkü eşi bir başka gün çalışıyor olacak, çocuğu varsa okulda okuyor olacak ve ailesi ile yine bir arada vakit geçiremeyecek. Bu nedenle üyelerimiz arasında yapmış olduğumuz ankette Pazar günleri ağırlıkta çıktı. Belediyemizin ve Valiliğimizin izni de alındığında bu durum resmiyete kavuşmuş olacak” diye söyledi.

NİHAİ KARAR BELEDİYE VE VALİLİKTE

“Bizim 470 bayan kuaförü ve güzellik salonu üyemiz var” diyen Kiraz, “360 tanesinden hafta sonu tatili ile alakalı yeterli imzayı aldık. Bunun 240 civarında olanı Pazar günü diğer 110 civarındaki üyemiz ise Salı günü izin kullanmak istedi.  Salı günü için imza atanlarda Pazar günü çıkarsa saygı duyarız yeter ki hafta da bir gün tatilimiz olsun dediler. Tabi ki bu mesleğin bağlı bulunduğu sivil toplum örgütleri ile belediye ve nihai karar olarak valilik onayı gerekmekte. Valimizde kuaförlerimizin durumunu anlayacağını düşünerek izin vereceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

KUAFÖRLERİN SIKINTILI 9 AYI

Samsun’da ticaret yapmayı başlı başına oldukça zor bir durum olarak nitelendiren başkan Kiraz, “Kuaförler de yaz aylarının bitimiyle ekonomik sıkıntı da ne yazık ki başlıyor.  Yaz aylarında gelin saçı, gurup, nişan, sünnet gibi hareketlilik gösterse de bu durum sadece üç ay kadar sürmekte yani Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında para kazanabiliyor. Geriye kalan 9 ay boyunca o ekonomik olarak sorunların başladığı dönem tabi ki esnafımızı zorlamaya başlıyor” dedi.

ESNAFIN VE MÜŞTERİNİN YANLIŞ BİLDİĞİ FİYAT TARİFESİ

Samsun Bayan Kuaförleri ‘Fiyat Tarifesi’ hakkında yanlış bilinçlenme var diyen Başkan Kiraz, “Devletimiz serbest ekonomi diyor bu yüzden bizim çıkarttığımız tarifeler aslında, kuaföre ya da güzellik salonuna çıkmaz. Burada bazen meslektaşlarımızda tarifeler hakkında yanlış bilgi içinde olabiliyor. Genelde çıkan tarifeler müşteri için çıkar. Yani bir kuaföre vardığınız da bir saç kesimini ne kadara yaptırabileceğinizi bilmeniz içindir. O tarifeler olmazsa x bir işletme sizden yüz lira talep edebilir, dolayısıyla siz neye göre itiraz edeceksiniz. İşte bu yüzden müşteri hakkını koruyabilmek içindir aslında tarifeler. Serbest ekonomi olduğu için, yasa bu tarifenin üstüne çıkamazsınız ama kar ettiğiniz sürece bu tarifenin altına inebilirsiniz diyor. Tarife hazırlanırken kuaförü de müşteriyi de üzmeyecek makul şekilde hazırlanıyor. O tarifelerden belirli bir limitin altına indiğinde biz olaya müdahale ediyoruz çünkü tarifenin çok altında çalışan bir işletme, ya üründen çalıyordur ya da farklı nedenleri vardır. Biz burada tarifeler ile aslında müşteri hakkını korumaya çalışıyoruz” ifadesinde bulundu.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin