Eğitim
Giriş Tarihi : 13-07-2020 16:18   Güncelleme : 13-07-2020 16:21

Türkiye’nin En Anlamlı Çevrimiçi Mezuniyet Töreni Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Yapıldı

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, yeni bir yaşam şekli ve kurallarıyla beraber geldi. Bu süreç, toplumsal hayatın alışılagelen birçok düzenini de değiştirdi. Bu yıl üniversitelerin eğitimi Mart ayından itibaren Covid-19 salgını nedeniyle çevrimiçi derslerle tamamlandı.

Türkiye’nin En Anlamlı Çevrimiçi Mezuniyet Töreni Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Yapıldı

Hayatın en önemli dönemlerinden biri de üniversite mezuniyet törenleridir. Bu törenler bu yıl ne yazık ki kontrollü sosyal hayat ve sosyal mesafe kuralları gereği birçok üniversitede yapılamadı.

Mezunlarını 4 yıllık eğitim ve öğretim sürecinin sonunda hak ettikleri mezuniyet törensiz göndermek istemeyen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü çevrimiçi mezuniyet ve yemin töreni gerçekleştirdi. Törene  Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülfem BAKAN Prof. Dr. Hanife BÜYÜKGÜNGÖR, Prof. Dr. Feryal AKBAL, Prof. Dr. Nurdan Gamze TURAN, Doç. Dr. Hülya BÖKE ÖZKOÇ, Doç. Dr. Ayşe KULEYİN, Doç. Dr. Nevzat BEYAZIT, Doç. Dr. Andaç AKDEMİR, mezun öğrencilerin danışman öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Burcu ÖZKARAOVA, ÇMO Samsun Şube Başkanı Özcan ÇOLUK, bölümün araştırma görevlileri, mezunlar ve aileleri telekonferans yoluyla katıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından, Çevre Mühendisliği bölüm başkanı Prof. Dr. Gülfem BAKAN’ın açılış konuşmasıyla devam etti. Konuşmasına pandemi nedeniyle yüz yüze yapılamayan mezuniyet töreni dolayısıyla duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Sayın Bakan konuşmasını:

 “Sevgili mezunlar, sanal ortamda da olsa bu gün canla başla çalışarak hak etmiş olduğunuz mezuniyetinizi gerçekleştiriyoruz. Sizler bizlerin gurur kaynağımızsınız, ancak bizden önce sizi gözünden dahi sakınan anne babanızın ve diğer yakınlarınızın medarı iftiharısınız.

Sevgili meslektaşlarım,  Öğretim Üyesi ve araştırma görevlisi arkadaşlarım, zor koşullarda bu günün gerçekleşmesi sizlerin özverili çalışmalarınızın ve emeklerinizin sayesindedir. Sizsiz bu günleri düşünmek imkânsızdır, sizlere de şükranlarımı sunarım. Her koşulda değerli öğrencilerinizi eğitmek için elinizden geleninden fazlasını yaptınız, emek verdiniz, emeklerinizin ürünü mezunlarımızla ne kadar öğünseniz ne kadar gurur duysanız azdır.

Değerli velilerimiz, sizler, canınızdan çok sevdiğiniz, gözünüzden dahi sakındığınız evlatlarınızı bir süre önce Üniversitemize yani bizlere emanet ettiniz. Bu gün ise bizler size hepimizin gurur duyduğu, olgunlaşmış, elinde diploması, meslek sahibi gençleri veriyoruz. Çocuklarımızın bu güne gelmesinde sizlerin büyük fedakârlıklarınız, büyük sabrınız yatmaktadır. Bu günlerin gerçekleşmesinde, büyük bir sabır ve hoşgörü ile her türlü maddi ve manevi desteği esirgemeyen sizleri de kutlarım.

Değerli katılımcılar ve sevgili mezunlar, bu gün hepimiz için çok önemli olan diploma törenimizi alışılmamış bir ortamda gerçekleştiriyoruz ve aslında bu sizlerin yani “mezunlarımızın” törenidir. Merak ettim sözlüğe baktım “mezun” sözcüğünün karşılığı: “İzinli, ruhsatlı; Yetkili, Bir öğretim kuruluşunu bitirmiş; Diploma almış olan” olduğunu gördüm. Burada altını çizmek istediğim iki sözcük “yetkili” ve “diploma almış” tır. Sevgili mezunlar, çok çalıştınız, zor yıllardan ve yollardan başarı ile geçip bu günlere geldiniz, size güvenenlerin beklediği gibi sözlükteki “yetkili” ve “diploma sahibi” olmayı hak ettiniz hepinizi yürekten kutlarım. Bu gün gurur günümüz olduğu kadar ayrılık günüdür de. Hepiniz ayrı ayrı yönlere gidip ayrı ayrı dünyalarda çalışacaksınız ve eminim ülkemizin ve hatta dünyanın dört bir yanında hem ülkemizi ve hem de kendinizi en iyi şekilde temsil edeceksiniz.

Çalışkanlığın, dürüstlüğün ve üretkenliğin bir değer olduğunu bilen, zorlukla mücadeleden korkmayan, inandığı gibi yaşayan ve bu inançla hareket eden bireyler olun. Ulu önder Atatürk’ün gösterdiği akla ve bilime dayalı çağdaş uygarlık yolunda aydınlık yarınlar için OMÜ kimliğinizi onur duyarak taşımanız ümidiyle.  Hepinize, geleceğine umutla bakan bir toplumun insanlarıyla, dayanışma içinde geçireceğiniz bir yaşam diliyorum. Güzel ülkemizin çağdaş yarınlarını gerçekleştirecek olan gençlerimize, yeni Çevre Mühendisliği bölümü mezunlarımızı sevgiyle uğurluyoruz.

Tüm yaşamınızın sağlık, mutluluk, heyecan ve başarı ile dolu olmasını dilerim. Tüm güzellikler sizinle olsun.” diyerek veda konuşmasını tamamladı.

Program Çevre Mühendisliği Bölümü Öğrenci Temsilcisi Enes Yiğit, Çevre Mühendisliği Bölüm Birincisi İremnaz GÜLMÜŞ, Çevre Mühendisliği Bölüm İkincisi Deniz SAYGILI ve Çevre Mühendisliği Bölüm Üçüncüsü Onur YAĞLI’nın konuşmaları ile devam etti.

Çevre Mühendisliği Bölümü’nde diploma törenlerinin kapanış geleneği haline gelen, Ulusal Çevre Andı’nı Türkiye’nin dört bir yanındaki genç mühendislerin, önceden hazırlanan video kaydıyla okumalarının ardından çevrimiçi mezuniyet töreni sona erdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi mezunu olma onurunu kazanan genç mühendislerimiz inanıyoruz ki ülkemiz ve tüm dünya insanı için daha güzel bir gelecek hazırlamada üstlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceklerdir. Tüm mezunları kutluyoruz.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ; Karadeniz Bölgesi’nin ekonomik, kültürel ve sosyal yaşamını geliştirmek ve katkı yapmak amacıyla 1975 yılında kurulan köklü bir devlet üniversitesidir.

Recep YAZGANRecep YAZGAN