DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Pınar HOLT
Pınar HOLT
Giriş Tarihi : 19-09-2016 13:44

Okullar Açılırken

Daha dün gibi, okulların kapandığı gün kızımı tebrik edip ‘Önünde kocaman 90 gün var. Tatilin tadını doya doya çıkar. Bunu hak ettin’ deyişim ve kızımın gözlerinin mutlulukla parlaması…

Okulların açılmasına az bir zaman kalan şu günlerde aynı gözlerde endişe, sevinç, öfke, heyecan gözlemliyorum. Bu karmaşık duygular kızımın hem beni gülümseten hem de düşündüren şu güzel sorusuyla pekişiyor:

 ‘Güzel günler neden çabuk biter Anne?’

Çocuklarımız için okula başlamak; rahat geçen tatil günlerinden sonra hem zor, arkadaşlarına ve öğretmenlerine duyulan özlemden dolayı hem de sevindirici olabilir.

Yaz boyunca oyunun, denizin, parkın, sokakların tadını çıkaran çocuklarımız; televizyona, internete, geç saatte yatmaya, bizlerle daha fazla vakit geçirmeye ve bol bol dinlenmeye zaman buldular. Çocuklarla birlikte bizlerde dinlendik, tatillerimizi yaptık ve rahata alıştık.

Şimdi tekrar okul temposuna ve disiplinine uyum sağlamak, kendimizi ve çocuklarımızı adapte etmek kulağa ‘yokuş yukarı bisikletle tırmanmak’ kadar güç gelebilir. Ancak çocuklarımızı ve kendimizi hızlıca yaz rehavetinden kurtarıp, yeni okul dönemine hazırlamalı ve organize olmalıyız.

Okulların açılmasına sayılı günler var. Peki, yeni okul dönemine nasıl hazırlanmalı, nelere dikkat edilmeliyiz?

Şefkatli ve sabırlı olmalıyız. Zorlandığımız anlarda kendi çocukluğumuzu ve okul hakkında ki düşüncelerimizi hatırlamamız çocuklarımıza anlayış göstermemiz için kılavuzluk edecektir.

Yaz tatilinin bitmesi çocuğumuzla birlikte vakit geçirmemize engel değil. Özellikle okulun açıldığı ilk hafta sonları eğlenceli aktiviteler organize etmemiz bizleri ve çocuklarımızı motive edecektir.

Forma, kırtasiye, kitap alışverişi gibi okul hazırlıklarını çocuğumuzla birlikte yapıp, eğlenceli bir aktivite haline getirebiliriz. Biz ne kadar heyecanlı, pozitif ve istekli olursak, bu çocuğumuza yansıyacaktır.

Okullar açılmadan en az 1 hafta önce çocuklarımızın uyku, yemek, televizyon saatlerine düzenleme getirmek, okula alışma süreçlerine olumlu katkı sağlayacaktır.

Okulların açıldığı ilk hafta iş saatlerimizi, seyahatlerimizi ve sosyal programlarımızı hafifletip, çocuklarımıza daha fazla zaman ayırabiliriz.

Çocuklarımızla okulun hayatımıza kattığı değer ve yararları hakkında konuşabiliriz. Onların düşüncelerini dinleyip, olumsuz bile olsa saygı ve anlayış göstermeliyiz.

Okula gitme konusunda direnen ve çeşitli bahaneler yaratan özellikle ana okul ve ilkokul 1. sınıf çocuklarının, bu bahaneler arkasına sığınıp evde kalmasına izin vermemeliyiz. Okula gitmeleri konusunda mutlaka teşvik etmeli, baş edilemeyen durumlarda da okul öğretmeni ve okul psikoloğundan destek almalıyız.

Akademik ve sosyal yönden zorluk yaşayan çocukların okula dönmek istememeleri karşısında, çocuğun sorunlarına ilgi gösterip, öğretmeniyle işbirliği içinde olmalı, gerekirse ek destek almalıyız.

Üstesinden gelemediğimiz konular olursa mutlaka bir uzman görüşü almalıyız.

Unutmayalım ki; her çocuğun gelişimi, başarısı ve uyumu bir diğerinden farklıdır. Önemli olan çocuklarımızın sağlıklı ve mutlu olmalarıdır.

Yeni öğretim yılında çocuklarımıza başarılar bizlere bol şans dilerim.
Pınar Holt

 

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Pınar HOLT

Pınar HOLT

DİĞER YAZILARI Kendini yeniden keşfet! Doğum Sancısı Unutma! Sen Yürüyen Bir Evrensin! Her şey titreşir! Hayat titreşimdir! Ayallerinizin Gerçekleşmesi İçin Altın Kural! Sosyal Hayata Dönmenin 7 Yolu Koronadan Kaçarken Başka Hastalıklara Tutulma! En Büyük Gücümüz Yaşama Sevincimizdir! Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz Rehineci İmkansız Deme! Bugünü Daha Nasıl Güzel Yaşayabilirim? Hayatımın Dönüm Noktası Kitabı Okurlarını Hayatlarının Dönüm Noktasına Götürecek! Virüsler Pozitif İnsanları Sevmezler! Niyet Perdesi Sizin hiç babanız öldü mü? Sözün hangi mevsimde söylendiği sözün kendisinden daha önemlidir! Türkülere ilham olmuş ördek şimdilerde sendrom olmuş! Değerli Dostlarım, Selvi Boylum Al Yazmalım Yapay zekâ mı organik zekâ mı? Kendi hapishanesinde sıkışıp kalan insanoğlu! Pabucunuzu dama attırmayın! Şiddet her yerde! Sosyal Medya Sarhoşluğu Video oyunları çocuğun empati yeteneğini geliştirir mi? Yeni nesil doktor ya da mühendis olmak değil, ‘youtuber’ olmak istiyor! Mahremiyet eğitimi almamış çocuktan saygı ve nezaket beklenemez! Kalbim Afrin’de Kaldı Herkesin Sorduğu Soru: Ne Ara Bu Kadar Acımasız Olduk? Kadınlar insandır erkekler ise insanoğlu! Biz çocuklarımızı ihmal edersek istismarın sonu gelmez! Anne sen bana mı yoksa kendine mi üzülüyorsun? Bağırmadan Çocuk Büyütmenin Püf Noktaları Çocuklarımıza Başkalarını Önemsemeyi Öğretebilmek Çocuğunuzun en iyi arkadaşının bilgisayar, tablet ya da televizyon olmasını ister misiniz? Çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı edindirmenin 7 yolu! Çocuklarımızı Teknolojinin Zararlarından Nasıl Korumalıyız? Kızım sustu! Ben sustum! Ve sanki tüm kâinat sustu... Çocuklarımıza Sevgiyi Paylaşmayı Ve Yardım Etmeyi Öğretmek Onlar susuyor ama siz susmayın! Biz nerede yanlış yaptık?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA