DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 09-08-2019 08:55

Paris’i selamlayan kitaplar…

On yıl önce valizime kitaplarımı yerleştirirken hissettiğim acı, tüm tazeliği ile içimde. Doğduğum topraklardan, sevdiklerimin kokusundan ayrılmak fazla çılgınca geliyor bana şimdi.

Kitap okumayan insan, kendine ve topluma yetersizdir. Kitabı analiz edemeyen fikir; hep aynı yöne bakar, gelişemez. Sığlaşmakta inat eder. Geçmişi geleceğe bağlayan kitapları gençlere miras bırakabilirsek, tarihinden feyiz alan yeni bir nesil yetiştirmiş oluruz.

Yarayı iyi eden yara gibi Peyami Safa’nın ruhuma etkisi. Tam da bu noktada yazar bendenuzaklaşıyor. Dahaileriye, yazmayı paylaşacağımız rüzgâra sürükleyemiyor, orada kalıyor işte!Ve benonu başka bir ruhta arıyorum. Karanlığa kendini fısıldamaktantereddüt etmeyen Cemil Meriç’ in ruh iklimi, kendine münhasır duruşu iç dünyamaözel bir alan açıyor. Onda da kalamıyorum bazen. Baudelaire, bir günde iki defa yağanyağmur gibi kendine çekiyor. Paris’i ezbere bilişi,  “Ruh temasına kâfi” demek isterdim. Fazlası ile ayrıksı gibi dursak da imgelerde birleşiyoruz onunla. Yani zamansız ziyaret ettiğim budostlarımın emeği bende çok. 

On yıl önce valizime kitaplarımı yerleştirirken hissettiğim acı,tüm tazeliği ile içimde.  Doğduğum topraklardan, sevdiklerimin kokusundan ayrılmak fazla çılgınca geliyor bana şimdi. Bilmediğim bir kentte yalnızlığımı, kitaplarımla paylaşacağımı biliyordum. “Yalnızlık, bir daha kırılmayacağın ve üzülmeyeceğin bir huzurdur. Onu çekilmez yapan iseyenilmişlik duygusudur.”diyen ReneDescartes, düşüncenin titreşimlerini analize açık kılmıştır.

           Posta kutusunun suskunluğunu kitaplar bozuyorsa, orada yeni bir hikâye başlar. Paris’ i selamlayan kitaplardan, altını çizdiğim satırlar:

*- “bu çocuğun alnına iyi bakın / bir ulusun ölümünü yaşatıyor kırışınca.”

 (Kuş Bakışı- Kör)

–“ senin omuzların taşıyamaz bu çocuk selini/ senin ellerin yanmaz birini işaret ederken.”( azap)

-“düştüm diye çıkmadım hiçbir yerden ben/ içimde sana çıkan inadı çocukluğa bile versen” ( bilsen -  Pas)Ömer Erdem’in şiiri, ruhun bitmeyen yolculuğu gibi. Söyleyecek çok şeyim var diyor şair her şiirini diğerine ekleyerek...

 *-“İnsan sonu gelmez istek ve ihtiyaçları karşısında her zaman bir ‘eksiklik şuuru’  taşır.”(İslam Psikolojisi Yazıları, Prof.D.rHayati Hökelekli)

“Saygı diğer insanlara değer vermeyi, onları içtenlikle anlamayı, onları fiziksel görünümlerine veya sahip oldukları etnik köken veya sosyal gruba göre değil, gerçekleştirdikleri eylemlere göre değerlendirmeyi ve herkesin eşit haklara sahip olduğunu bilmeyi gerektirir.” ( İnsani Değerler) İnsan oluşun adresini veriyor yazar kitabın ilerleyen sayfalarında.

*-“ Öptüm alınlarından hasta dostlarımın / ihanet etse de eskisi yenisiyle”

( Kayıp zamanın kalbinde, defacto ölümler-Mehmet Özger) Bugünün penceresine,  kitapların vefasını bırakıyorum… 

Ümit Zeynep KAYABAŞ

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA