DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 05-10-2017 14:22

Vel Asr’i - İnsan - Diriliş…

Belki de yenilgiye doğru yürürken, yeniliyoruz. Belki de sonbahar karışıklığı ile didişmek istiyoruz. Başparmağımıza ağrılarımızın, acılarımızın rengini sarıp, gizlenmek korunmak istiyoruz bizi dibe çeken her şeyden. Kalabalığın içinde, sessizliğin titreyişi ile erimek istiyoruz…

 İnsan hatırayı silmek için, yeni bir hatıra neden başlatır ki…

Ne çok sorulanımız var öyle kendimize; baş edemediğimiz, kimi zaman boğazımızda bir düğüm olarak kalan ve bizi susturan.

Kendimizden çok şey istiyoruz. Belli.  Yeryüzü tülünü acılarımızın üzerine çekip, gün doğarken bir ırmağın akışına bırakıyoruz anlayamadıklarımızı.

Anlaşılmaz olan ne diye de düşünmek istemiyoruz.

Dünya sahnesinde herkes kendi seçtiği rolü sergiliyor; sahtelik, maske, menfaat, merhamet numaraları. Bitirdikleri insanlığı,  gösterime sunarken de haz alan insanlara ne söylenir ki… Hiç.

Ucuz insanların pahalı oyunları deyip, geçiyoruz.

Kalplerinden uzak insanların halleri artık yormuyor, acıtmıyor da. İşte burada başlıyor yalnızlığın güzelliği. Yıpranmamak için, uzanan eli tutmuyorsun.

Hayata dair şaşkınlıkları sabitleyip, nefes almayı deniyoruz. Susuz kalan toprağın çatlayışına, nasıl saracağız çaresizliği. İnce bir uğraş mı gerek buraya.  Savunmaya gerek yok. İspata ihtiyacımız yok. Herkes kendi sokağında koşuyor. Nefeslerimizden sorumluyuz oysa!

E-Kimsenin bizi anlamasını bekleme

Anneler çocuklarının üzerini neden örter.

-Ne vakit uykuya geçtik arkadaşım.

E- Biliyordum sorumun cevapsız kalacağını

-Utandım şimdi başka sor Eris…

E-Başka yok. İkimizi de tahammülsüz kılan kırgınlığın sesinde kalalım.

-Tenha nasıl bir şey

E-Araf gibi bir şey olabilir mi? Aklımdan bin türlü şey geçiyor hepsine de güvensizlik çelme takıyor.

Parmaklarımıza gökyüzünü saralım

-Sesli okusana ayeti 

E- İnsan dedik ya! vel Asri’yi okuyordum.

Her okuduğumda bana kim olduğumu sorgulatan Vel Asr’i suresi,  insanlığın tıkanış nokrasına çekilen settir. Zamana yemin edilerek başlayan ayet, düşünce ufkuna yelken açtırıyor.  Zaman paylaşımı, hayat gövdesinde uçuşan birçok şeyin değer duygusuna kucak açıştır. Her şeyin dışında, her şeyin içinde olmak gibi bir şeydir zaman örtüsü. Ve insanı, insan kılan,  özelleştiren de zaman paylaşımıdır.

Asra yemin olsun ki, hiç şüphesiz insan hüsrandadır ‘’

İçim öyle bir titriyor ki bazen anlatmak istiyorum bu çalkantının nasıl olduğunu. Ama beni anlayan birine.

Hz Allah cc  Asr'a yemin ile başlamıştır  ayete…

Asr  üç manada incelenir.  Birinci görüş Asr, ‘’dehr- zaman’ demektir.

Zamana yemin ediliş, zamanın ne kadar değerli kıymetli olduğuna dikkat çekiştir.

Bu ayetin derinliğinde kayboldukça, kayboluyorum.  Her şey küçülüyor, her şey yeniden büyüyor. Ritmik bir dans, zaman sarkacında ve diriliş hazzında güneşin cama vuruşu gibi yaşadıklarınız. Belirgin bir iz!

Burada başlıyor işte mutluluk ve hayal kırıklığı… Tezatların kavisli çizgisinde yol alış ya yük oluyor ya kazanç.

Değer duygusunu,  değerli olan şeyin ( zamanın ) içinde gördüğün zaman inanırım. Ve orada kalbin cem oluş hali zuhur eder. Hal ehli keyfiyeti, hüküm sürdüğünde mutluluk tanecikleri uçuşur ve güven beldesi inşa edilir iki yürek arasında. Zaman tedirginliği siler ve teslimiyete sürükler. Sevgi gücünü o zaman anlarsın işte…

  Bu noktadan bakan iki çift göz yoksa her şey sığdır. Bende değerliysen, bunu zamana borçlusun…

Ayeti manasına oldukça aşina olduğumuzu düşünüyorum ve ayrıt edilen sabır kelimesi de alışık olduğumuz hissin her yönden kapsayandır.  Buradaki sabrın, çok zengin çağrışımı vardır.  Yıkılışı bilmeyen, dirilişi bilmediği muhakkaktır. Diriliş tadını tatmak da çok farklıdır. . Sabır, anlamak demektir.  Anlayan da dünya varlığını algılar.

Her şey bahçıvanın sonbahar makasındaki dökülüşü gibi değildir.

Deniz, göğün karanlığından sıyrıldığında o müthiş renk dansı, o harikulade sabah şalı,  günün omuzlarına çekildiğinde bizler dirilişi hissederiz.  Kalbimiz de incecik sevgi şeritlerine bölünür

Diyor ya Mevlana ‘bil ki, güzellikler de vardır bu hayatta, gel gitlerin olmadığı bir hayat düşünebilir misin? Hüzün olgunlaştırır, kaybetmek sabrı öğretir. ‘’   aynaya bu büyük fotoğrafı tutarak tutunmalıyız kalplere… 

Zaman, yenileniştir…

Ümit Zeynep KAYABAŞ

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA