DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 07-05-2017 14:14

Sait Faik ve Gerideki Adam

‘’Hiçbir sanatçı gerçekten vazgeçmez.’’ Albert Camus

Sait Faik, iç dağılımı çatışmaya mahal vermeden, kendi ön görüsünü hiçe saymadan gerçeklilik ile temellendirmiş bir isimdir. Dönemsel dairenin içinde fazlası ile yer bulmasının nedeni sadeliği. Yaşama gerektiği tonda dokunuş yapmayı tercih eden sanatçı realiteden sapma gösteremez. Düşündüğünü kurguladığını hazır bir fotoğrafta işleyen Sait Faik konuşma dilinin duruluğunu ustaca sunmuştur. Ona göre halkın temel görünürlüğü öne çıkmalıydı öykülerini de bu ana ilke üzerine oturtan Sait Faik aslında kimliği ve eserleri arasında bir iç paradoks yaşamıştır.

Şiirsel bir dil kullanışı, iç ev sıkışıklığından arınma ihtiyacıdır. Dikkat edildiğinde bu iç sesi öykünün bir parçası halinde sunar. “Ya… İyi, halis ipekli mendiller hep böyledir. Avucunun çinde istediğin kadar sıkar, buruşturuşun, sonra avuç açıldı mı, insanın elinden su gibi fışkırır.’’ (İpekli Mendil)

Öykülerinde hissettiğini değil, yaşamı tercih eden sanatçı,  biçim ve uyumluluk kaygısı taşımadan yapı taşını yaşamın değerinin çıplaklığı ile şekillendirmiştir. Toplumum sınıf algısına dikkat çeken Sait Faik, düzeni, ezilmeyi, bireysel ilişkileri,  çatışmayı, nihilist başkaldırıyı, yoksulluğu ve halkın içinde halk oluşu öne çıkarır.

O kendi düzenini eserlerinde arka fon olarak sunar ve bunu da başarır. “Fukaralık ayıp değil dediğimiz zaman, hamal olalım, ıskatçı olalım; fukaralık ayıp değil dediğimiz zaman bunun ancak bir teselliden ibaret olduğun ve fukaralığın bal gibi ayıp, hem günah, hem enayilik olduğunu biliriz.” (Şahmerdan)

Sait Faik’in öykü dili, katılığı ret ile başlar. Yaşam içinden beslenmiştir. Kahramanlarına dolaylı bir reaksiyon verdirmeyen yazar, arı, sade bir anlatımın yanı sıra düşündürür.

 Cesur, dik dil seçiminin yanında naifliği de elden bırakmayan Sait Faik’in öyküleri kuşatıcıdır. Sadeliği verirken yüzeysellikten de titizlikle uzak durmuştur, bir bakıma sorgulayıcı yanını gizlemeyen öykücü, yaşam acısına parmak basarken pesimistlikten –kötümserlikten- kaçışı okuru rahatlatmıştır.

Yer yer Sait Faik, içsel yolculuğunda yetişemediği, yetemediği ikincil kişiyi de gizlemez “Her gün bir başka uykuya yatıp bir başka rüya göreceğiz. Hâlbuki zaman, ağır ağır bizimle akan nehir, bir göle varıyordu. Bu gölde artık biz akmıyor, dalgalanıyorduk. Yahut bana öyle geliyordu.” (Sarnıç)

Sevgiyi de acının üzerine eklemesi kendi ile barışık oluşunun göstergesidir. Gerçekçi oluşu onu iç konuşmalarından çok da uzaklaştırmamıştır. “Sevmekten korkuyorum. Başka arzular, ihtiraslarla atıldığım yolda beni avare ve çırılçıplak, başı her manada boş bırakacak yalnız bir şey olduğunu biliyorum ve ondan karanlıktan, riyadan, zulümden, hürriyetsizlikten korkar gibi ürküyorum.” (Semaver)

Sait Faik’in kalıcılığı ve öykü niteliği, onun iyi bir gözlemci olmasından ileri geliyor. Halkı, halka anlattığı için sanatçı öykü dilinde gerginlik yaşamıyor. Bireysel ve toplumsal sorunları akış formunda sunduğu için kalıcı ürünler oluşturmuştur. Rahat söylemleri, konuşma dilini çıplak hali ile verişi Sait Faik öyküsünü farklı kılmıştır. “Nasıl biribirinden bu kadar ayrı, birbirini bu kadar tanımayan insanlar bir şehirde yaşıyor?” (Lüzumsuz Adam)

Yazar, kendi kürsüsünde gerideki adamın sesini takip ediyor. Öykülerinde geriye doğru kıvrımlar var. Belki bunu bilerek, fazla öne çıkmasını da engelleyerek yapmış olabilir.  Hemen hemen her öyküsünde arkasındaki sesi konuşturuyor. Analize girildiğinde Sait Faik’in figürana ihtiyaç duymadığı çok açıktır. Aslında yazar, sorgularken geride bıraktığı kendi kimliğinden kopya çekiyor. Sanatçının kendi gerçeğini rol model kılışı, öykülerinde irdeleyici ve keskin üslubu, teknik sorunları, ikinci planda kalmasına neden oluyor. Bu da Sait Faik’in anlatım ve kurgudaki başarısının bir örneği oluyor. Lev Tolstoy’un dediği gibi “Sanat; düşünebilen, gerçeği görebilen, toplumu anlayabilen insanların işidir.”

Kaynak : SEBİLÜRREŞAD

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası…
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA