DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 18-10-2019 09:24

Ahlaki paradoks

Ahlak; yaratılıştan sahip olunan huy, tabiat mamasında olup, “hulk “ kelimesinin çoğuludur. İyiliğin ve kötülüğün cephesinde insanı karakter tanımına takdim eden ahlak; insanlığı onursal dairede temsil edişi ile erdemli bir ruh kimliğidir. Toplumda da ahenk ve nizamdır.

Kütüğün reflekslerini, toplum normale indirgediğinde ortaya çıkan ahlaki dezenformasyon, en vurucu tehdit kanalı olarak insanı kendi ile savaştırır. Bunun ile birlikte toplum nabzını, çıkar ilişkileri ile kontrol altına almaya teşebbüs, toplum felaketidir.

Ahlak onur, şeref, itibar milletçe huzur teneffüsü. Ahlak güvenlik, iyilik sanatı, vicdan ve adalet. Evet, bu duygular ile temsil edilmeli insanlık. Ruhta kanaat vuku bulmalı ki haksızlık zuhuru yaşanmasın. Ahlakın kalbini oluşturan saygı yerde değil, yukarıda olmalı.

Modern dünyanın ana teması; dijital çağ üzerinden yeni bir ahlak yüzü oluşturup, manevi cepheyi hiçe saymaktır. Gaye, tüketimi hızlandırmak. Hedef, özgürleşme hikâyesi ile aileyi parçalamak. Ailenin değerlerinde yozlaşma başladığında otomatik olarak toplum da sarsılır.

Huzuru değerler ve ilkelere böldüğümüzde sonuç ahlak! Ters bir işlemle yaratılış kültürünü menfaat ve adaletsizliğe böldüğümüzde de ahlaksızlık çıkar. Samimiyetsizlik silinince boşluğa asıyor insan kendini. Entelektüel çabalar ile aslına ve geldiği yere muhalif kitle, bir de bakıyorsun Kafka’nın “böcek” hikâyesinde soluklanıyor.

Ahlaksız doğrular; insani değerleri çiğneyerek üretilen doğrulardır. Travmalara neden olan bu çizgi, toplumun psikolojik çöküşüne zemin sağlar. İslam ahlakının çiğnenişi ile teşhir edilen yanlış doğrular, toplumu kutuplaşmaya sürükler. Birlik ve beraberliğe koruyuculuk yapan merhamet ile adalet ve vefa duygusu askıya alındığında kardeşlik, dostluk, terimleri sekteye uğrar. İslam kültürü Kur’an ahlakı ile sabitler bakışları. Nefisler kendi tekellerinde bir ahlak otoritesine sahip olamazlar. Allah, Peygamber ve Kur’an-ı Kerim inanışına sahip olmak “İslam kardeşliğini” kalbin bir parçası yapmak demektir. Ahlak zayıfladığında çürüme bir yerde değil, her yerdedir. Ne tuhaftır ki geçmiş yüzyıllarda yaşamı idame ettirmek için üretim, gelişim ve icraatı arayan insan, bu çağda da ahlakı arıyor.

Hak etmeyeni inisiyatif kullanarak bir yerlere getirme, halkın geneline yapılan bir haksızlıktır. Çıkar düzeneği bireyde iç çatışma, ailede dağılma, toplum suç oranının artışı demektir. Kanuni Sultan Süleyman’ın meşhur üzüm hikâyesi vardır. Ordu bir Hıristiyan beldesinden geçerken, olgunlaşmış üzümlere rağbet etmeyip, yoluna devam eder. Bir asker susuzluğa dayanamayıp, bir salkım üzümü koparır, yerine bir kese altın bırakır. Durumu öğrenen Süleyman, “Boğazında haram lokma olan asker ile zafer kazanılmaz” der ve askeri uzaklaştırır. Bizim maddi ve manevi cephedeki fethimiz, inanç sistemimizdeki adalet anlayışıdır. İşte bu ahlakı sırtladığımızda toplum olarak refaha ermiş oluruz.

Bugünün penceresine Asaf Halet Çelebi’nin “İbrahim /gönlümü put sanıp da kıran kim?” dizesini bırakıyorum. Selamlar.

Ümit Zeynep KAYABAŞ

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA