DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 18-01-2019 09:01

Aile Kültürü Ve Huzur

İyi bir ailenin temelinde; ahlak, saygı, sevgi ve anlayış vardır. Huzuru oluşturan bu güzel duygular ile bütünleşenlerin aile kültürü yüksektir.

İnsan için ahlak, ülkedir. Ahlak doğruluk ilkesi çerçevelenmiş, herkese nasip olmayan, içinde onuru da barındıran çok özel bir duygudur.

Aile toplumun en önemli parçasıdır. Yarınları teslim edeceğimiz neslin, ilk eğitimi ailede başlar. Çocuklarımıza ailenin kutsallığını, ahlak yapısını ve değerler ile bütünleşmeyi anlatmazsak, aile önemini yavaş yavaş yitirmeye başlar.

İyi bir ailenin temelinde; ahlak, saygı, sevgi ve anlayış vardır. Huzuru oluşturan bu güzel duygular ile bütünleşenlerin aile kültürü yüksektir.

Bilinçli bir ailede yetişen kişilerin özgüveni yüksek olur. Çocuk ebeveynlerine karşı saygılı, ebeveynler çocuklarına karşı anlayışlı olmalıdır. Gelecek kuşaklara sağlam bir nesil bırakmak istiyorsak iyi bir aile diline, kültürüne ihtiyacımız var.

Duygular iflasında, duygunun yargılanmasını bekleyemezsiniz. Aile kültüründe yetişmeyen biri, düzenli bir aileye muhalif bir yapıda olur ve değer yargılarını teneffüste zorlanır. Ailedeki kültürel disiplin, ailenin gücünü oluşturur. Kültürel çizgimiz, milli beraberliğe, manevi değerlere sahip çıkmak, sosyalleşmek ve devamlılıktır. Aile kavramını güçlendiren ve dizayn eden etki, manevi potadaki kültürel öğelerde haz almaktır.

Mütevazı insan, kendi ile iyi geçinen insandır. Kanaat etmek aile saadeti için, çok önemlidir. Elindeki ile yetinmeyi bilmek, abartısız, sade bir hayat çizgisinde olmak, olgunluktur. Tüketim çılgınlığına alet olan bir zihin yapısı, aileye zarar verir. Aile bireyleri üzerine düşen görevi yaptıklarında, sorumlulukların farkında olduklarında, düzenli bir aile yapısı kendiliğinden oluşur.

Mutluluk, huzur, uzağımızda değil, yakınımızda. Ruhların ve bedenlerin ayrı ayrı kirlendiği bu çağda, kişinin kendini muhafaza etmesi için güçlü bir aile yapısına ihtiyacı var. Anlayışlı, bağışlamasını bilen, eksi ve artıda birbirine sokulan aile çatısında yetişen kişiler, topluma yararlı olurlar.

Çocukları dinlemek ile kalmamalıyız aynı zamanda anlayıp, hak vermeliyiz. Kesişmeyen doğrularda, fikir alış verişinde bulunup, tek bir doğru etrafında toplanmalıyız. Yargılayıcı bir dil ile değil, anlayışlı bir üslup ile tamamlamalı aile bireylerini birbirini.

Çocukluğum, babamın görevi nedeni ile küçük ve şirin bir kasabada geçti. Kasabaya pazar, cumartesi günleri kurulduğundan uzaktan gelenler için, kooperatif açık olurdu. Bir cumartesi sabahı babam, kahvaltıda bir aile misafirimiz olacak diye haber verince, misafirler için özel bir yer sofrası kurduk. Sabahın erken saatinde tanımadığım kişiler ile kahvaltı yapmayı düşünmediğim için, odaya geçiyordum ki babamın, hep birlikte sofraya oturmazsak, misafir rahat edemez. T amcanın kızları utangaç. Arkadaş olduğunuzu hissettir ki, yabancılık çekmesinler diye devam eden nasihat ve ikaz arası sohbeti bana insanın, insan ile zenginliğini öğretti. Zengin bir misafir kültüründe büyümek, insanı sosyal, girişken, üretken ve saygılı yapar.

İçimizdeki iyiliği canlı tutmak için paylaşımcı, birbirinin üzüntülerini, kederlerini anlayan, birbirini tamamlayan bir üst dile ihtiyacımız var.

Huzurlu bir bireyin altyapısında, huzurlu bir aile yatar…

Ümit Zeynep KAYABAŞ  

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA