İyi bir ailenin temelinde; ahlak, saygı, sevgi ve anlayış vardır. Huzuru oluşturan bu güzel duygular ile bütünleşenlerin aile kültürü yüksektir.
İnsan için ahlak, ülkedir. Ahlak doğruluk ilkesi çerçevelenmiş, herkese nasip olmayan, içinde onuru da barındıran çok özel bir duygudur.
Aile toplumun en önemli parçasıdır. Yarınları teslim edeceğimiz neslin, ilk eğitimi ailede başlar. Çocuklarımıza ailenin kutsallığını, ahlak yapısını ve değerler ile bütünleşmeyi anlatmazsak, aile önemini yavaş yavaş yitirmeye başlar.
İyi bir ailenin temelinde; ahlak, saygı, sevgi ve anlayış vardır. Huzuru oluşturan bu güzel duygular ile bütünleşenlerin aile kültürü yüksektir.
Bilinçli bir ailede yetişen kişilerin özgüveni yüksek olur. Çocuk ebeveynlerine karşı saygılı, ebeveynler çocuklarına karşı anlayışlı olmalıdır. Gelecek kuşaklara sağlam bir nesil bırakmak istiyorsak iyi bir aile diline, kültürüne ihtiyacımız var.
Duygular iflasında, duygunun yargılanmasını bekleyemezsiniz. Aile kültüründe yetişmeyen biri, düzenli bir aileye muhalif bir yapıda olur ve değer yargılarını teneffüste zorlanır. Ailedeki kültürel disiplin, ailenin gücünü oluşturur. Kültürel çizgimiz, milli beraberliğe, manevi değerlere sahip çıkmak, sosyalleşmek ve devamlılıktır. Aile kavramını güçlendiren ve dizayn eden etki, manevi potadaki kültürel öğelerde haz almaktır.
Mütevazı insan, kendi ile iyi geçinen insandır. Kanaat etmek aile saadeti için, çok önemlidir. Elindeki ile yetinmeyi bilmek, abartısız, sade bir hayat çizgisinde olmak, olgunluktur. Tüketim çılgınlığına alet olan bir zihin yapısı, aileye zarar verir. Aile bireyleri üzerine düşen görevi yaptıklarında, sorumlulukların farkında olduklarında, düzenli bir aile yapısı kendiliğinden oluşur.
Mutluluk, huzur, uzağımızda değil, yakınımızda. Ruhların ve bedenlerin ayrı ayrı kirlendiği bu çağda, kişinin kendini muhafaza etmesi için güçlü bir aile yapısına ihtiyacı var. Anlayışlı, bağışlamasını bilen, eksi ve artıda birbirine sokulan aile çatısında yetişen kişiler, topluma yararlı olurlar.
Çocukları dinlemek ile kalmamalıyız aynı zamanda anlayıp, hak vermeliyiz. Kesişmeyen doğrularda, fikir alış verişinde bulunup, tek bir doğru etrafında toplanmalıyız. Yargılayıcı bir dil ile değil, anlayışlı bir üslup ile tamamlamalı aile bireylerini birbirini.
Çocukluğum, babamın görevi nedeni ile küçük ve şirin bir kasabada geçti. Kasabaya pazar, cumartesi günleri kurulduğundan uzaktan gelenler için, kooperatif açık olurdu. Bir cumartesi sabahı babam, kahvaltıda bir aile misafirimiz olacak diye haber verince, misafirler için özel bir yer sofrası kurduk. Sabahın erken saatinde tanımadığım kişiler ile kahvaltı yapmayı düşünmediğim için, odaya geçiyordum ki babamın, hep birlikte sofraya oturmazsak, misafir rahat edemez. T amcanın kızları utangaç. Arkadaş olduğunuzu hissettir ki, yabancılık çekmesinler diye devam eden nasihat ve ikaz arası sohbeti bana insanın, insan ile zenginliğini öğretti. Zengin bir misafir kültüründe büyümek, insanı sosyal, girişken, üretken ve saygılı yapar.
İçimizdeki iyiliği canlı tutmak için paylaşımcı, birbirinin üzüntülerini, kederlerini anlayan, birbirini tamamlayan bir üst dile ihtiyacımız var.
Huzurlu bir bireyin altyapısında, huzurlu bir aile yatar…
Ümit Zeynep KAYABAŞ