DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 26-07-2019 09:39

Toprak huzuru ve tarımda çöküş…

Toprakla olan bağımızı kestiğimiz için üretemiyoruz. Kendi ekonomik politikamızı devreye sokmazsak hem ekonomik sarsıntı hem de boşta kalan gençlik buhranları ile mücadele etmek zorunda kalacağız.

Türkiye’nin en önemli doğal kaynaklarının başında toprak gelmektedir. Toprak ve ülke arasında boşluk oluşursa, ekonomik ve sosyal çöküntü başlar. Bu sıkıntının doğmaması ve giderilmesi için, Tarım Kredi Kooperatifleri yeni bir yapılanmaya giderek, çiftçiye ve küçük işletmeciliğe destek, teşvik sahaları oluşturmalı. Topraktan kopup, bilinçsizce şehre göç eden halka, ‘şehir toprak ve kent’ üçgeninde gelir seviyesini yükseltecek fonlar oluşturularak, toprağa dönüş başlatılmalı. Kendi toprağının efendisi olamayan, başka ülkeleri kalkındıran modern köle olacaktır.

Çiftçinin, üreticinin en büyük sorunu; Pazar desteğinin olmaması. Buradaki tıkanma karşısında halk, ekmek parsını kentte aramaya başlıyor ve tarıma elverişli onlarca arazi terk edilmiş oluyor. Betonlaşan dünyanın insanları, fiziksel ve psikolojik şiddeti besleyerek birçok tatsız olaya imza atmaya devam etmekte. Hissizleştikçe, küçülen insanlarda insanlık kavramı da yok olmaktadır. Toprak, insanın sadrına yerleşik olduğu için, toprakta vücut bulup serpilir ve toprağı tanıdıkça mutlu olur insan. Nihai noktamız olan toprağı tanımak, kendimizi tanımaktır. Bilinçsiz kentleşme ile topraktan uzak kalış, iç ve dış yokluğu hararetlendirmekle birlikte onur, saygı, vefa inanç gibi duyguları da sekteye uğratmaktadır. Toprak huzurdur, mutluluktur emektir, alın teridir, mücadeledir, adalettir, yardımlaşmadır. Tarım hayvancılık ve turizm de Türkiye paha biçilmez bir değer taşımakta. Buna rağmen etini, peynirini, mercimeğini dışarıdan alan bir ülkeyiz. Toprakla olan bağımızı kestiğimiz için üretemiyoruz. Kendi ekonomik politikamızı devreye sokmazsak hem ekonomik sarsıntı hem de boşta kalan gençlik buhranları ile mücadele etmek zorunda kalacağız. Biz toprağımızı yönetmezsek, toprağın dilini unutursak birileri bizim topraklar ile yeni bir alfabe oluşturur. Ve tarımın çöküşü dışa bağımlı bir hayatı yaşamaktır.

‘Kızılderili reisi Seattle’nin mektubundaki toprak vurgusu, insanın kendine dönüşüne davetiyedir. “Şu gerçeği biliyoruz: Toprak insana değil, insan toprağa aittir. Ve bu dünyadaki her şey, bir ailenin fertlerini birbirine bağlayan kan gibi ortaktır ve birbirine bağlıdır.” Ait olduğumuz şeyleri koruyabilirsek, dünyanın kaynakları tükenmez, çoğalır. Son yılların bilim kurgu filmleri toprağın, doğanın tıkanacağı yönünde. Senaristler bu ütopik kurgularla verdikleri mesajlar görsel sanatın tıkanış zemini mi oluşuyor diye sorgulatıyor. IO da işlenen tema da arayış ve daralma odaklı oluşu beklentiyi karşılamıyor. Dünya kaynakları tam olarak işlenmeyip, yeni yapılanmalara gidilmemesi de ayrı bir sorun. Çünkü bu sahada ticari kaygılar ağı mevcut. Ekonomik çöküntü yaşanırken diğer yandan rant kavgası ile bilinçsiz tüketim kişisel çıkarların doğmasına neden oluyor.

Bugünün penceresine, Aşık Veysel’in şu mısralarını bırakıyorum: “Dost dost diye nicesine sarıldım/Benim sadık yârim kara topraktır / Dileğin varsa iste Allah’tan/Almak için uzak gitme topraktan/Cömertlik toprağa verilmiş Hak’tan/Benim sadık yârim kara topraktır.” Kalbi ile görmenin huzuru ile. Selamlar.

Ümit Zeynep KAYABAŞ

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA