Siyaset 14. Yüzyılda hayatımıza giren bir kavramdır. Öncesinde de belli kural ve yöntemler kapsamında devlet işlerinde çalışmalar farklı isimlerle devamlılık göstermekte olsa da siyaset kavramı adını bahsedilen yüzyıldan sonra duyurmuştur.
Siyaset kavramı çeşitli tanımlarla bizlerin karşısına çıkmaktadır.Geniş anlamda ,insanların hayatlarını düzenleyen genel kurallar yapmak,korumak ve değiştirmek için yapılan faaliyetler olarak karşımıza çıkıyor.
Diğer genel anlamına baktığımızda hepimiz tarafından daha çok kabul görmüş ve benimsenmiş tanımı olarak ;Devlet işlerini düzenleme ve yürütme çalışmaları karşımıza çıkıyor.Siyaset devlet yöneticileri tarafından kullanılan yöntemler bütünü olduğuna göre uygulama safhasında halkla bütünleşmekte izlenecek yolarlıda içine almaktadır.Bunu sağlamanın yolu da güçlü bir iletişim becerisi ve insanları etkileme yeteneklerini kazanma ve uygulama sanatı olarak da ele alınabilmektedir.Siyaset tarihine baktığımızda iletişim kapasitesi yüksek liderlerin ve iletişimi etkili kullanan siyasi akımların başarı oranlarının yüksekliği bu düşüncenin doğruluğunu göstermektedir.Bu yüzden yönetimlerde liderler çalışmalarını düzenlerken halkla kolay ulaşma ,kendi yapacağı çalışmaları en net şekilde ifade ederek karşıya aktarma gibi etkinliklerde danışmanlarla ortak çalışmalar yürütmektedirler.Bir Lider hangi bölgeye hitap edecekse ona göre program konuları ,istek ve talep çeşitlikleri dikkate alınarak değerlendirmeler yapılmaktadır.Aksi takdirde olumlu bir iletişim sağlanamaz ve halkın ilgisi istenilen düzeye taşınamaz bu da aradaki iletişimin başlamadan kopmasına neden olacaktır.
Siyasi iletişimi halk yönünde değerlendirdiğimizde neler vardır biraz da ona bakalım.Halkın ilk beklentisi samimiyet ve içtenliktir.Karşısında ki liderin projeleri, anlattığı rakamsal ifadeler,istatistik veriler belki birkaç saniye de zihinlerden kaybolabilir .Fakat selamlama şekli ,tebessüm bakan bir ifade , o yörenin özellikleri ait birkaç cümle kesinlikle zihinlerde yer edecektir.Halk sevdiği ve güvendiği bir liderin siyaset anlayışını daha merakla dinleyerek anlamaya gayret gösterecektir.Bu da iletişimin gücünün bir göstergesidir.Bu sayede halkla siyaseti bütünleştirmek mümkün kılınabilecektir.Halk benimsediği liderde kendini görmeye başlayacaktır.
Siyaset çağımızda geniş katılımlarla yürütülmektedir.Sadece devlet düzeyinde yürütülen faaliyetlerle sınırlı kalmamaktadır Halk da siyasi görüşlerine göre çalışmaları desteklemek konusunda aktif bir düzeye gelmiştir.Bunda iletişimin rolü büyüktür. Siyaset sosyal hayatın bir parçası olarak yaşam alanımızın içinde yer almaktadır. Bu da siyasetin ulaşılmaz ,uzak sınırlarla çevrilmiş bir kavram düşüncesini akıllardan silmeye başlamıştır. Gelişime açık sosyal toplumlarda ilgi alanları arasında siyasetin olması yeniliklere açık ,bilinçli, kültürüne sahip çıkan bir toplum yapısının göstergesidir.
İletişimin birleştirici ,çözüm odaklı ,ifade becerisine katkısı göz önünde bulundurulduğu sürece başarılı olunması kaçınılmaz olacaktır.İletişim ve siyaset geniş kitlelere ulaşma da en önde gelen kavramlardır.Bu iki kavram ne kadar uyumlu ve etkili kullanılırsa sonuç o kadar verimli olacaktır. Üzerinde durulması gereken nokta İletişim siyaset kavramının en vazgeçilmez unsurudur.