Genel
Giriş Tarihi : 23-04-2019 09:23   Güncelleme : 23-04-2019 09:23

Arı Kolonisi Kayıplarını En Aza İndirmek İçin Yapılması Gerekenler!

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı, Arı Kolonisi kayıplarının en aza indirilmesi hususunda bir açıklama yaptı.

Arı Kolonisi Kayıplarını En Aza İndirmek İçin Yapılması Gerekenler!

Kırmacı açıklamasında şu noktalara temas etti;

KİMYASAL İLAÇLAMA ARILARIN AKTİF OLMADIĞI DÖNEMDE YAPILMALIDIR

Ülkemizde arıcılık sezonunun başlamasına paralel olarak arı kayıpları da yaşanmaya başlamıştır. İklimlerin değişken gitmesi, polen kaynaklarının yetersizliği gibi etkenler yanında arıların koloni gelişim dönemleri ile zirai mücadele ilaçlamasının aynı dönemlere denk gelmesi bu süreci olumsuz etkilemektedir. Kültür bitkilerinde zarar veren çeşitli hastalıklara, böcek ve zararlı otlara karşı zirai mücadele yapılmakta ve genellikle kimyasal ilaçlar kullanılmaktadır. Bu kimyasal ilaçlar hem bal üreten, hem de bitkilerin tozlaşmasında hayati öneme sahip bal arılarına zarar vermekte onların ölümlerine neden olmaktadır.Bu nedenle gerek bitkisel üretim yapan çiftçilerimiz gerekse arıcılıkla ilgili faaliyet gösteren çiftçilerimiz tarafından aşağıdaki önlemlerin alınması gerekmektedir.

1)      İlaçlamaların kültür bitkilerinin çiçek açtığı dönemden önce veya sonra yapılmasına dikkat edilmelidir. Çiçek açma döneminde ilaçlama yapılmaz. Eğer bu devrede ilaç atma zorunluluğu varsa kısa sürede parçalanabilen ve arılara en az düzeyde etkili ilaçlar seçilerek, arıların aktif olmadığı zamanlarda uygulanmalıdır.

2)      İlaçlanan meyve ağaçları altında veya tarla kenarlarında bulunan çiçekli yabancı otlar arı zayiatını önlemek için ilaçlamadan önce imha edilmelidir.

3)      Gerek havadan, gerekse yer aletleriyle yapılan ilaçlamada ilaçlanan sahanın dışına ilaç bulaştırılmamalıdır. İlaç buharlarının sürüklenmemesi için rüzgarsız havada ilaçlama yapılmalıdır.

4)      İlaçlamalar sırasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmamalıdır. Ayrıca boşalan ilaç ambalajları çevreye atılmamalıdır.

5)      İlaçlamalar akşamüzeri veya sabahları erkenden arıların uçuş yapmadıkları, faal olmadıkları zamanlarda uygulanmalıdır. Çiçek tozları ile birlikte kovana taşınması, arı ve larvalarını öldürmesi mümkün olan toz ve ıslanabilir toz ilaç formülasyonları yerine, varsa sıvı veya granül ilaçlar, hatta çevreye en az düzeyde zarar veren kuru akışkan formülasyonlar tercih edilmelidir.

6)      Bütün ilaçlar, arılara aynı oranda toksik olmadığı ve bir selektivite bulunduğuna göre arılara daha az zarar veren fakat hastalık veya zararlıya karşı etkili olan ve önerilen ilaçların kullanılmasına özen gösterilmelidir.

İLAÇLAMA YEDİ GÜN ÖNCE DUYURULMALIDIR

7)      Arıcılarımızın konaklama amacıyla yer seçiminde daha az risk taşıyan yerleri tercih etmeleri ve konu ile ilgili ilçe müdürlüğüyle görüşme yapmadan uygulamaya geçmemesi gerekmektedir.

8)      Arıcılarımız kolay taşınabilen havalandırması iyi kovanları tercih etmelidir. Arılıkta suluk bulundurularak arıların tehlikeli olabilecek başka kaynaklardan su almaları en aza indirilmelidir.

9)      İlaçlama öncesi çiftçilerce civarda bulunan arıcıların en az yedi gün önceden uyarılması sağlanmalıdır. Bu konuda arıcılarımızın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurarak bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

adminadmin