Güncel
Giriş Tarihi : 21-01-2020 09:36   Güncelleme : 21-01-2020 10:39

Atakum’da Cemevi İstismarı Mı Kanun Tanımama Mı!

Aklı selim hiçbir işe ve projeye imza atmayan, toplumun sinir uçlarını tahrik etmeyi alışkanlık haline getiren Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, şimdi de Atakum’da yaşayan Alevileri kışkırtmaya yöneldi.

Atakum’da Cemevi İstismarı Mı Kanun Tanımama Mı!

Deveci bilindiği gibi Atakum da bulunan Cemevi ne ibadethane statüsü verilmesini sağlamak için konuyu Atakum Belediyesi meclisine getirmişti.

AK Parti döneminde yapımı tamamlanan ve dönemin belediye başkanı İshak Taşçı’nın yakından takip ederek destek verdiği Cemevinin kanunlara uygun olarak, İmar planında dini tesis alanı olarak planlandığı ve bu çerçevede bütün haklarından faydalanıyordu.

 

İmar planında dini tesis alanı olarak planlanmış olan bu yerin 04/11/2019 tarihli Atakum Belediye Meclisi kararı ile ibadethane statüsü verilmesi, konuyla ilgili gerçek bilgilere sahip olamayan Alevilerin istismar edilmesinden başka bir anlam taşımıyor.

Aklıselim meclis üyeleri tarafından, “Cem evlerine ibadethane statüsü tanımak, Atakum Belediye Meclisinin görev ve yetki alanında değildir. Bu konuda belediye meclisi herhangi bir karar veremez. Atakum Belediye Meclisinin ne Cem evleri ibadethanedir deme, ne de Cem evleri ibadethane değildir deme yetkisi olamaz. Bu yasal düzenleme ile olacak bir statüdür. Konu belediye meclisine getirilip karar alınacak bir mesele değildir.’’ Şeklindeki görüşlere kulaklarını tıkayan Deveci yönetimi, hukuksuz bir kararın belediye meclisinden geçirilmesi sağladı.

Atakum Belediye Başkanı Deveci’nin Meclis toplantısındaki konuşması ile uyumsuz bir meclis kararını imzalanmış olması, bu kadar hukuksuzluğu, ancak ve ancak bir hukukçu yapar sözünü hatırlattı.

Benzer bir provakasyonun İstanbul Büyük Şehir Belediyesi meclisinde de sahneye konulduğunu, hukuka uygun olmadığı için bu talebe karşı olanların, sanki Cemevlerine ve Alevi kardeşlerimize karşı olduğu” algısı oluşturmaya çalışıldığı anlaşılıyor.

Durumun, Alevilere karşı istismar hedefine dönüştürülmeye çalışıldığı ortaya çıkınca, İBB meclisi, hukuksuzluğa ve istismara geçit vermeyerek bu çabaları boşa çıkarmıştı.

Türkiye’nin muhtelif lerlerinde HDP, İyi Parti ve CHP’li belediyelerde, sistematik şekilde sahneye konulan bu oyunun, arkasında nasıl bir aklın olduğu, bu hukuksuz kararlar ile aslında neyin amaçlandığı ortaya çıkıyor.

KANUNLAR NE DİYOR

5393 sayılı BELEDİYE KANUNU,

Madde 30- Belediye meclisi;

b) Belediyeye verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasî konularda karar alırsa, İçişleri Bakanlığının bildirimi üzerine Danıştay ın kararı ile feshedilir.

Kanunlara aykırı olarak alınan 04/11/2019 tarihli Atakum Belediye Meclisi siyasi kararının iptali ve ilgili kanun maddesi gereğince belediye meclisinin feshedilmesi Samsun Valisi Osman Kaymak Samsun Cumhuriyet Başsavcılığının duruma el koyması bekleniyor.

Recep YAZGANRecep YAZGAN