Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 24-06-2017 08:40   Güncelleme : 24-06-2017 08:40

Biz Üç Kardeştik…

Biz üç kardeştik. Birimizin adı şifa, birimizin adı afiyet, birimizin adı sağlıktı. Araya fast foodlar ( hızlı ve hazır gıdalar) girene kadar hep birlikteydik. Afiyetle yenilen güzel bir yemeğin sonucu ya sağlık ya da şifa kardeşe çıkardı.

Biz Üç Kardeştik…

Evet! Şimdilerde bu üç kardeşin yolu ayrıldı gibi geliyor. Çok mu karamsarım sizce? Yok yok. Hastalıkların ve hastaların bu kadar arttığı bir çağda sanırım haklıyım. Yemek yiyoruz ama maalesef yediklerimiz bize pek afiyet olmuyor? Afiyet olmayınca sağlık da olmuyor, şifa da olmuyor. Geçen gün 2015 yılında insanların beslenme alışkanlıkları üzerine yapılan bir anket dikkatimi çekti. Anketin sonuçları beni pek şaşırtmadı ama üzdü. Sorulan soru şu: üç ay içinde hiç fast food tükettiniz mi? Cevapların %89’u evet! Bunda pek sorun yok gibi. Üç ay da bir, bir kere den ne olur? Asıl sorun ikinci sorunun cevabında. İkinci soru şu: Neden fast food gıdalarını ( gıda da denmez ama) tercih ediyorsunuz? %44’ün cevabı sevdiğim için, %34’ün cevabı lezzetli olduğu için. Bu arada ankete katılan kişi sayısı 12 000. Az değil yani. Tercih edilen fast foodların başını ne çekiyor sizce? Hamburger tabi ki.

Canım milletim sağlıktan, afiyetten ziyade lezzete önem verdiği müddetçe bizim üç kardeş pek bir araya gelemez görünüyor. Her zaman derim, lezzet insan hayatında önemli bir kavram, sağlıklı, olmazsa olmaz bir kavram, ancak hiçbir zaman afiyetten daha lezzetli bir şey yok. Hastalara bir sorun isterseniz. Gelin görün ki, insan oğlunu cennet dahi kovduran, şu boğazdan geçenler meselesi aşılması zor bir konu. Ben gücüm yettiğince bildiklerimi sizinle paylaşmaya ve hatırlatmaya devam edeceğim. Bir kişiye bile faydamız olsa ne mutlu.

Gelin bu fast foodların güzel görünen yüzlerinden kendimizi kurtarıp karanlık yüzlerine bakalım.

En başta fast foodlarda bolca kullanılan trans yağlar geliyor kaşığımıza. Trans yağ doğal bir yağ değildir öncelikle ve kesinlikle. Kendisi sıvı yağların hidrojen ile işlenmesi sonucu elde edilmiş sentetik yani yapay bir yağdır. Ayrıca sıvı sağlıklı yağların yüksek ısıda sürekli yanması ile de meydana gelebilir. O fast food satıcıları sizce ne kadar sıklıkla yağ değişimi yapıyorlardır? Bilemem. Trans yağların doğal ve sağlıklı olmayan ama çok lezzetli olan bu hallerinin sonucu tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, felç ve kanserler. Sonuç pek de lezzetli değil.

Trans yağ haricinde o kadar çok katkı maddesi kullanılarak o lezzetler elde edilmeye çalışılıyor ki duysanız dudağınız uçuklar. Yazmaya kalksam köşe yetmez. İyisi mi siz biraz araştırın. Bir kısmının kozmetik sanayinde kullanılan kimyasallarla aynı olduğu söyleniyor.

Bayram geldi ya; tatilcilere bir önerim gittikleri yerlerde o yöreye has doğal ve sağlıklı ev yemeklerini bulup yemeleri.

Bayramınız üç kardeşle şenlensin efendim.

Saadettin BAYÇELEBİ

 

 

adminadmin