Sağlık
Giriş Tarihi : 04-05-2017 08:20   Güncelleme : 04-05-2017 08:25

Burun estetiği nedir?

Op.Dr Defne Erkara burun estetiği ile ilgili sitemize değerlendirmelerde bulundu : Yüzümüz bizim dış dünya ile ilk temasımızı sağlayan, adeta vitrinimiz olan bölgemiz. Yüz yapımız ve ifadelerimiz ile karşıdaki kişide ilk izlenimi oluştururuz. Burnumuz ise bu bölgedeki en önemli organımız. Binbir türlü burun yapısı mevcut. Büyük, küçük, kalkık, eğri, karga, çengel gibi isimlerle adlandırılan binbir tür. Burun şeklini beğenmeyip bu yüzden sosyal veya psikolojik sıkıntı yaşayan kişilerin başvurduğu yöntem ise burun estetiği ameliyatı. Bu yazıda detaylı olarak bu konuyu anlatacağız.

Burun estetiği nedir?

Burun estetiği nedir?

Burun estetiği, burun şeklinden memnun olmayan kişilerin bu sorunlarını düzeltmeye yönelik işlem ve bunun için yapılan ameliyata verilen isimdir.

Estetik burun ameliyatı, cerrahi dışı estetik girişimlerden (botoks, dolgu, lazer epilasyon…) sonra en fazla yapılan estetik girişimdir. Yıllar içinde en çok üzerinde konuşulan ve cerrahi teknik açıdan yeniliklerin keşiflerinin hala süre geldiği bir estetik ameliyattır. İnsanlar, burun estetiği öncesi sonrası fotoğraflara ve ameliyat olan kişilerin burnuna bakarak, alınan olumlu sonuçları gördükçe artık bu ameliyata çok daha fazla ilgi gösteriyorlar. Son 10 yılda Google’daki  “burun estetiği” araması sayısı en az 4 kat artmış. Bu da gösteriyor ki toplum burnundaki rahatsızlıktan kurtulmak için arayış içerisinde.

Burun Anatomisi:

Detaylı öğrenmeniz gerekmez ama burun estetiği olmadan önce yapacağınız araştırmalarda karşınıza çıkacak olan terimleri ve burundaki yerlerini bilmenizde yarar var. Burun anatomisi hakkında geniş bilgi için ” burun anatomisi ve işlevi ” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Genel prensiplerimiz;

- Kişinin yüz hatlarıyla uyumlu, estetikli olduğu bakınca anlaşılmayan bir burun estetiği operasyonu yapmak ( estetik olduğu belli olsun isteyen hasta grubu hariç ). Çoğunluk burun estetiği ameliyatı olduğu belli olmasın istiyor. Zaten bana başvuran hastalar da benim doğal burun tercih ettiğimi bildikleri için beni tercih ediyorlar.

- Burnun ana çatısına zarar vermeden çalışmak, alınması şart olmayan dokuları almamak, şekillendirerek düzeltmek. Bazı ameliyatlar görüyorum, burnun çatısı çökmüş, burun delikleri çok daralmış ya da çok genişlemiş vs. Amacımız öncelikle var olan yapıdan daha kötü bir hale sebep olmamak.

- Sağlıklı nefes alma fonksiyonunu bozmamak. Önceki maddede de dediğim gibi öncelikle zarar vermemek prensibi üzerine kurulu bir eğitimim var. Güzellik için sağlık feda edilebilecek bir şey değil. Burun estetiği ameliyatı esnasında en çok buna dikkat ediyorum.

-  Gerekli olan vakalarda, örneğin solunum yollarına ait patolojilerin baskın olduğu durumlarda KBB hekimi meslektaşlarımdan yardım almak

-  Bir takım bilgisayar programları ile “Senin burnun böyle olacak” denilmesi ya da hastanın elinde getirdiği fotoğrafın aynısının yapılacağının iddia edilmesi bence doğru bir yaklaşım değildir. Bilgisayar programlarının genel bir fikir vermek ve ameliyatı planlamak açısından yararlı olduğu doğrudur. Fakat kıkırdak kalınlığı, deri kalınlığı gibi burun estetiğinde çok önemli olan faktörlerin değerlendirilmesi yapılamamaktadır. Bence hastaya benzer burun şekli olan birkaç hastanın (onayları alınmış hastalar) fotoğrafları ve kişinin fotoğrafı üzerinde değerlendirmeler yapmak ve açıklamalarda bulunmak daha gerçekçi bir yaklaşımdır.

Burun estetiği ameliyatlarında burnu oluşturan kemik ve kıkırdaklara şekil verilebilir ama burun derisine genellikle hiçbir müdahale yapılamaz. Bunun nedeni burundan yapılacak deri çıkarılmasının burun üzerinde kalıcı izlere yol açmasıdır. Dolayısı ile ameliyatta kemik ve kıkırdaklara şekil verildikten sonra burun derisinin bu yeni şekle tamamen uyum sağlayacağı, bu yeni iskeleti en güzel şekilde örteceği, hiçbir noktada bolluk yapmayacağı düşünülür. Ne yazık ki her vakada bu mümkün olmaz. Özellikle kalın burun derisi alttaki dokulara uyum sağlamakta oldukça yetersiz kalır. Bunu bir örnek ile tarif edebiliriz. Bir sandalye üzerine çarşaf örttüğünüzde, çarşafın altındakinin sandalye olduğu anlaşılırken, sandalyenin üzerine yorgan örttüğünüzde yorganın altındakinin sandalye mi yoksa başka bir şey mi olduğu anlaşılamaz. Çok büyük burunlarda da burun derisinin altındaki çatıya adaptasyon sınırı aşıldığı zaman ortaya ameliyatta verilenden çok farklı bir şekil çıkabilir. Burun derisi adapte olmayacaksa bunu her noktada eşit olarak yapmaz ve özellikle burun ucunda bir şişlik yaratabilir. Burnu önlemek için burnu sadece belli noktaları küçültülüp, birçok yeri tam tersine doldurmak gerekebilir. Bazen bir burun büyütülerek de küçültülebilir. Burun estetiğinde amaç genellikle burnu küçültmekten çok güzelleştirmektir.

Burun ameliyatı öncesi değerlendirdiğimiz ana yapılar şunlardır :

 Burun ucu ile dudak arası açı (Erkeklerde 90 derece, kadınlarda 110 derece olması estetik olarak tercih edilir. )

Burun ucu genişliği, buradaki kıkırdakların yerleşimi, simetrisi ve büyüklükleri

 Kemik ve kıkırdaktan oluşan burna yandan bakıldığında bariz olan, hörgüce benzetilen kambursu yapının (hump) var olup olmadığı

 Burun genişliği

Burnun alınla yaptığı açı

 Nefes alma fonksiyonunun her iki burun deliği için ayrı olarak değerlendirilmesi gerekir.

 Nefes şikâyetlerinin nedenleri:

Burnunuzun orta hattını oluşturan, “septum” denilen, arkada kemik, önde kıkırdaktan oluşan yapıda eğrilik nedeniyle burun deliklerinin birinden nefes almak zorlaşırsa buna “Septum deviasyonu” denir. Septumdaki eğrilik bazen basit bir cerrahi girişim ile estetik burun ameliyatı yapılmaksızın düzeltilebilirken bazen ise kulak ya da kaburgadan alınan kıkırdaklar kullanılarak burunda estetik yapılandırma ile düzeltilebilir. ( septum deviasyonu olan burunlarda estetik konulu makalemi okumak için tıklayınız )

Burun ucunun burun sırtı ile birleştiği yerde, hava akımının doğal bir türbülans yaptığı geçiş noktasında gözle görülmeyen ama derin nefes alındığında ortaya çıkan bir geçiş sorunu vardır. Güçlü nefes alınırken burun kanatları içe doğru çökerek nefes almayı zorlaştırır. Bu durumun normal nefes almada da oluşması kişide ciddi bir nefes alma problemine yol açar. Bu hastaların çoğunun muayenelerinde herhangi bir probleme rastlanmaz. Sorun fonksiyondadır.

 Burun ameliyatı ile ilgili özellikler

Burun estetiği operasyonunu genel anestezi altında yapıyorum. Lokal anestezi altında yapılmasını, hastanın gözü önünde yapılan işlem olduğundan psikolojik olarak sağlıklı bulmuyorum.

 Burun ameliyatı yaklaşık 2 saat sürüyor. Bazı ikincil veya üçüncül vakalar kulak ya da kaburgadan kıkırdak alınmasını gerektirdiğinden daha uzun sürebilir.

Genelde açık tekniği tercih ediyorum. Bunun diğer teknikten farkı kıkırdak ve kemik yapılarının daha iyi milimetrik ölçülerek değerlendirilebilmesi ve tespitlerin daha sağlıklı yapılabilmesidir. Burun deliklerini birleştiren dokuda belli belirsiz ufak iz kalması ise tekniğin dezavantajıdır. Bu iz çok silik olduğundan şimdiye kadar hiçbir hastamda rahatsızlık yaratmamıştır.

Burun estetiği ameliyatında burun içine silikon tampon konur. Tampon 1 hafta sonra alınır. Silikon çok kaygan olduğu için sümük gibi burundan kolayca çıkartılır. Tampon alınması ile ilgili çoğu insan kötü hikâyelerden bahseder. Bu hikaye eskidi artık. Şimdiye kadar tampon alırken hiçbir hastam ne fenalaştı ne de bayıldı.

Burun estetiği ameliyatı tamamladıktan sonra oluşturduğu yeni yapıyı korumak ve üzerindeki derinin bu yapıya kolay adapte olmasını sağlamak için plastik atel kullanıyorum. Bu ateli bir hafta sonra alıyorum. Açık ameliyat yapmışsam burun ucundaki dikişleri de alıyorum. Bantlarımı yeniliyorum.

Ameliyat esnasında buruna uzun etkili ağrı kesici yaptığımız için ameliyat sonrası ağrı sıkıntısı pek olmamaktadır. Ertesi gün normal ağrı kesicilerle ağrı engellenir.

 Ameliyatın ertesi sabahı göz çevresi şişlik ve morluk beklenen bir durumdur. Ameliyattan hemen sonra uygulanmaya başlanan buz ve arnika krem ile bu sıkıntıların 2-3 gün içinde büyük ölçüde azaldığını gözlemledim. Ayrıca son zamanlarda gelişen teknoloji ve ameliyat teknikleri sayesinde morluk çok nadir olarak karşımıza çıkıyor. Burun ameliyatından sonra ilk günler ve haftalarda burun içindeki ödem ve kabuklar nedeniyle solunumunuz çok rahat olmayabilir. Bu dönemde bazı damla ve kremler kullanımını size öneriyorum. Bu uygulamalar ile burun içi kabuklar daha çabuk temizlenir.

İkinci hafta tüm bantları alarak nemlendirici krem ile yer çekiminin aksi yönünde masaja başlanmasını öneriyorum. Burun ilk açıldığında oldukça şiş görünür. İlk bir ayda şişliklerin büyük kısmı düzelir. Dışarıdan bakanlar burunun şiş olduğunu anlamaz ama hasta şiş olduğunu hisseder. 6 ayda şişlikler tamamen iner. Birinci ay ile altıncı ay arasında çekilen fotoğraflar arasında bariz fark vardır.

Ameliyattan sonra erken dönemde burun darbelerden korunmalıdır. Bu nedenle vücut teması gereken sporlar ve gözlük kullanımı ilk 8 hafta içinde sakıncalıdır. Aynı şekilde ödem oluşmaması için sauna, solaryum, güneş banyosu ve buhar banyosuna aynı süreyle maruz kalınmamalıdır. Buna karşın ikinci haftadan itibaren egzersiz, yüzme ve bireysel sporlar yapılabilir.

Kontrolleri birinci, altıncı aylarda yapıyorum.

Burun estetiği ve deviasyon ameliyatları en erken kaç yaşında yapılabilir?

Burun estetiği 18 yaşından itibaren uygulanabilir. Yüz gelişiminin tamamlanması sonrası bu cerrahi girişimler yapılabilir.

Burun ucu estetiği (tipplasti) nasıl yapılır ?

Burun ucunun düşmesinde en önemli neden burun kemik kıkırdak yapısının burun derisini taşımakta yetersiz kalmasıdır. Malum vücudumuzdaki bütün doku ve organları yer çekimine karşı yerli yerinde tutan bazı dokular vardır. Örneğin ayakta durmamızı omurgamızın gücü sağlarken, derimizin üzerimizden kayıp gitmesini engelleyen de deri altı bağ dokusudur. Burun ucu estetiği ( tipplasti ) ile doğanın veya travmaların bize verdiği zararları azaltmayı amaçlıyoruz.

1.   Yaşımız ilerledikçe burun kemik ve kıkırdakları incelir ve burun derisi elastikiyetini kaybeder. Deri altı ve kıkırdaklar arası bağ dokusu ya yeterli güçte değildir ya da gücü zamanla azalır. Burnun ucu yavaşça aşağıya ve öne doğru sarkmaya başlar. O yüzden burun dudak açımız biraz daralır. Dudak da inceldiğinden bu çoğu zaman belirgin olan bir şey değildir. Çok dikkatli kişilerce fark edilir. Bu tip durumlarda dokuları sıklaştırıcı teknikle burun ucu estetiği yaparız.

2.   Burun travmaları burun içindeki kıkırdak kemik yapıya zarar verebilir. Bu durumda da burunun desteğinde kayıp olur ve burun ucu aşağı doğru yer değiştirir. Bu yer değiştirme çoğu zaman asimetriktir. Sağ ve soldan farklı görüntüye yol açar. Zaten kişiyi en çok rahatsız eden de ya öne ya da sağa sola bakan burun ucudur. Bu tip şikayetlerde burun ucu estetiği yaparken amacımız özelliğini kaybetmiş kıkırdaklara yeniden şekli vermek ya da eksik kıkırdak varsa kulak veya kaburgadan kıkırdak alarak eksiği tamamlamaktır.

3.   Burun içinde gelişimsel olarak ya da travmaya bağlı gelişen darlık yaratan kıkırdak ve kemik yapısı cerrahi olarak nefes almayı düzeltmek amacıyla alındığında burun ucu desteksiz kalır. Böylece ilkin nefes alma artmış gibiyken şişlikler indikçe eskisinden daha da kötü olur. Burun estetiği ameliyatı yaparken burun çatısını çok iyi kurgulamak gerekir ki ameliyat sonrası burun ucu estetiği ameliyatı gerekmesin.

4.   Bazı kişilerin genetik yapısından dolayı burun ucu düşüktür. Bu nedenle estetik ameliyat olurlar. Burun estetiği (rinoplasti) sonrasında bu durum düzelir. Fakat burun derisi kalın ve oldukça büyük olan kişilerde burundaki ameliyat sertliği geçtikçe burun ucu daha aşağı doğru yer değiştirir. Hiçbir zaman ameliyat öncesi kadar düşmez. İşte bu nedenle bu duruma yol açmamak için büyük burunları belli bir oranda küçültebiliyoruz.

Burun ucunda düşüklük, genişlik, asimetri gibi şikâyetler burun ucu estetiği ile düzeltilebilir. Burun kemiklerine, burun orta bölmesi olan septuma dokunulmadan, sadece burun ucundaki kıkırdaklar ve yumuşak dokulara işlem yapılmaktadır. Klasik burun ameliyatından daha kısa süren bir işlemdir. Ameliyat kısa sürdüğü için lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir. Ameliyat sonrası morluk pek olmaz, şişlikler de daha azdır. İyileşme süresi klasik burun ameliyatına göre daha kısadır.

Burun estetiği ameliyatına bağlı riskler nelerdir ?

– Erken Dönem Sorunlar:

1.   Burun estetiği ameliyatı sonrası burun deliklerinden hafif kanlı sızıntı beklenir ve ilk saatlerde burun ucuna yerleştirilen bir gazlı bezle kontrol edilir. Sızıntı ilk saatlerde daha belirgin olmak üzere azalarak devam eder (ilk 24-48 saat) ve genellikle kırmızıdan sarıya doğru renk değiştirir. Kanama alışılmış bir durum olmamasına karşın cerrahi sırasında veya sonrasında görülmesi mümkündür. Ameliyat sonrası aşırı bir kanama olduğunda, kanamayı durdurmak ve biriken kanı (hematom) almak için acil tedavi gerekebilir. Kanama riskini arttırabileceğinden aspirin ve benzeri ilaçları ameliyat öncesi 10 gün süre ile kullanmayınız.

2.   Ameliyatlarda nadir rastlanan bir komplikasyon da enfeksiyondur. Ameliyat başlangıcında koruyucu amaçla antibiyotik kullanılması bu olasılığı çok azaltır.

3.   Bu dönemde karşılaşılan bir diğer sorun, istenmeden maruz kalınan darbelerdir. Hafif darbeler bir sorun yaratmazken şiddetli darbeler deformitelere yol açabilir. Böyle bir durumda doktora haber verilmelidir.

Geç Dönem Sorunlar:

1.   Solunumla ilgili sorunlar yaşanabilir. Bu burun estetiği ameliyatına bağlı olabileceği gibi ameliyat öncesi mevcut bir sorunun düzeltilmemesi veya ameliyattan önce mevcut fakat fark edilmeyen bir durumun ameliyatta yapılan bazı manevralar ile daha belirgin hala gelmesinden kaynaklanabilir. Ayrıca alerjik nedenlerle solunum sorunları yaşanabilir. Şikayetlerinize ve muayene bulgularınıza göre ilaç tedavisi veya ikincil müdahaleler gündeme gelebilir.

2.   Görünümle ilgili sorunlar da bir diğer geç dönem komplikasyonudur. Bunlar arasında en sık rastlanan durum ameliyat sonrası erken dönemde henüz, şişlikler tamamen düzelmeden burnun şekliyle ilgili bazı sorunların aktarılmasıdır. Estetik nedenle yapılan ameliyatlarda sonucun bir an önce alınmasını beklemek şüphesiz doğaldır. Fakat ameliyat sonrası iyileşmenin uzun zaman alacağı, gün içinde değişen şişlikler olabileceği unutulmamalıdır. Burnun son şeklini almasından sonra istenmeyen durumlar için %5-10 oranında revizyon burun estetiği adı verilen ikincil girişimler gerekebilir. İkincil girişimleri azaltmanın en önemli yolu ameliyat öncesi beklentiler ve yapılabilecekler ile ilgili ayrıntılı bir görüşmedir. Burnun yapısal özelliklerine bağlı olarak her olgu için bazı sınırlar vardır ve bunlar etraflı bir şekilde konuşulmalıdır. Örneğin burun derisinin kalın olduğu durumlarda, burun ucunun biçim alması daha uzun bir süreci gerektirir.

3.   Estetik burun ameliyatlarından sonra, burun derisinin altındaki iskeletten ayrılmasına bağlı olarak sinir liflerinde meydana gelebilecek zedelenmeler nedeniyle burun derisinde kalıcı uyuşukluk gelişimi olasıdır, ancak bu durum her zaman gelişmez.

4.   Kırıkların ayrılması veya iyileşmenin gecikmesi mümkündür. Burundaki bazı alanlar anormal veya yavaş iyileşebilir. Ciltteki bazı bölgeler kaybedilebilir. İyileşmeyen dokuyu temizlemek için sık pansuman uygulanması veya cerrahi girişim gerekebilir.

5.   Kişinin hayalindeki buruna kavuşamaması, ameliyat sonrası sonuçtan tatmin olmaması tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi burun estetiği ameliyatından sonrada olasıdır. Ameliyat öncesi doktorunuz ile yaptığınız görüşmeler sonrası fikir birliğinde olmanız bu açıdan önemlidir. Size güven hâsıl eden kişilere kendinizi emanet edin.

Ameliyatsız burun estetiği:

Burun estetiği denilince akla hemen klasik kesmeli biçmeli ameliyat geliyor. Aslında estetik denince insanların gözlerinde bistüri beliriyor. Oysa estetik demek güzelleştirici, fonksiyonu arttırıcı demek. Bunun sadece ameliyatla olması şart değil. Bizim bir çok işlemimiz var ki hiç kesme-dikme işlemi yapmadan kişiye estetik bir görünüm kazandırabiliyoruz. Botoks, dolgu, mezoterapi, cilt bakımı vs bu işlemlere örnektir. Burun estetiği de ameliyatsız olarak yapılabilir. Ancak her burun değil. Bazı seçilmiş vakalarda ameliyata gerek kalmadan burna estetik bir uygulama yapabiliyoruz. Seçilmiş vakadan kastım şu: burunda büyütme veya küçültme gerektirmeyen, küçük kırışıklıklar, boşluklar, hafif çıkıntılar, küçücük bir kemer, az miktarda burun ucu düşüklüğü gibi sıkıntıları olan kişilere ameliyatsız burun estetiği yapabiliyoruz. Bu işlemin avantajı, genel anestezi gerektirmemesi ve hemen sonuç alınabilmesi. Genelde dolgu maddeleri ile burnu düzeltiyoruz. Zannedilmesin ki bu işlem gerçek bir burun estetiği yerine geçebilsin. Daha önce dediğim gibi burnundan şikayeti olan çoğu kişide mutlaka klasik burun estetiği ameliyatı yapmak gerekiyor.

Bir diğer ameliyatsız burun estetiği yöntemi iple asma tekniği. Bu teknik çok uygulamıyorum çünkü her burna uygulanmaz. Ayrıca kalıcı bir şey değil. Kemeri çok fazla olan bir burnu ne kadar kaldırabilir tartışılır.

Ameliyatsız burun estetiğinde botoks, burun ucunun konuşurken oynama durumunda kullanılır. İlgili kasa botoks yapılır. Böylece burun yukarıya kalkmış gibi görülür. Burun üstü yağlı, gözenekli bir burunsa cilt bakımı, mezoterapi, peeling uygulanabilir. Minik damarlar lazer yada radyofrekans yöntemiyle yakılabilir. Burun üstünde ben varsa bunlar alınabilir. Büyük bir bense cerrahi olarak çıkarmak gerekir. Küçük benler ise tanjansiyel eksizyon dediğimiz yüzeyel sıyırma yöntemiyle tedavi edilir. Burun üstünde izler olabilir, lekeler olabilir. Bunlar da büyük ise cerrahi, değilse lazer, kimyasal vs yöntemlerle tedavi edilir. Çok alkol alan kişilerde burun mor, damarlı ve şiş görünümü olur. Buna rinofima denir. Tedavisi zordur. Çok büyükse cerrahi olarak çıkartıp başka bir yerden deri nakli gerekir. Ama çok verimli bir sonuç alınmaz.

Doğal Burun Estetiği:

Doğal burun estetiği son bir kaç yılda dilimize giren bir kavram. Önceleri burun estetiği yaptıran insanların doğallıkla ilgili bir beklentileri yoktu. Sektörde hem hastalar hem estetik cerrahlar tarafından kabul gören bir biçim vardı. Hatırlarsanız estetikli burun hemen belli olurdu. Ucu sivri ve kalkık, üst kısmı kaydırak şeklinde tipik ve hemen herkeste aynı biçimde yapılan bir işlemdi. Bu sayede birbirine benzer bir sürü insan ortaya çıktı. Zaman geçtikçe burun estetiği yaptıran insan sayısı arttı. Bu artış hasta taleplerini ve burun estetiği cerrahi tekniklerini değiştirdi. Şimdi burun estetiği yaptırmak isteyen kişiler doğal burun estetiği talebinde bulunuyorlar. Ben de kişinin yüz yapısına uygun, nefes alma fonksiyonunu bozmayacak ve çok profesyonel bir gözle bakmadıkça belli olmayan bir burun estetiği ameliyatı yapma taraftarıyım.

Burun estetiği fiyatları ve ön görüşme için lütfen bizimle iletişime geçin. 0 212 2967878

 

adminadmin