Güncel
Giriş Tarihi : 30-01-2020 10:29   Güncelleme : 30-01-2020 10:31

Depremden Sonra Elazığ’a Azerbaycan’dan Kalkan Yardım Uçağı İnmedi Mi!

Azerbaycan’ın Elazığ depreminden sonra Türkiye’ye bir uçakla yardım gönderdiği iddia edilmişti.

Depremden Sonra Elazığ’a Azerbaycan’dan Kalkan Yardım Uçağı İnmedi Mi!

24 Ocak’ta Elazığ’da meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından pek çok ülke Türkiye’ye taziye mesajları iletti.

Bunlardan biri de Azerbaycan Cumhuriyeti’ydi. Azeri Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabı üzerinden yapılan resmi açıklamada, depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileniyor ve ülkenin yardım göndermeye her zaman hazır bulunduğu belirtiliyordu. Mesajın ardından sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın ise Azerbaycan’ın Türkiye’ye gönderdiği yardım uçağını gösterdiği iddia edildi.

Aynı iddia farklı haber sitelerinde de yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Serdar Çam da Elazığ Havalimanı apronunda görülen bir Azeri uçağını gösteren fotoğrafı “Azerbaycan’dan gönderilen uçak da Elazığ’a inmiş. Kara gün dostumuz/kardeşlerimiz hep var olsunlar” mesajıyla paylaştı.

Ancak Azerbaycan Elazığ’a yardım uçağı göndermedi. İddiaya eşlik eden fotoğraf, Ocak 2018’de Zürih Kloten Havalimanı’nda çekilmiş.

FOTOĞRAF İSVİÇRE’DEN

İddiaya eşlik eden fotoğrafa Jetphotos ve Flickr üzerinden ulaşılabiliyor. Jetphotos’taki bilgilerden Azerbaycan Havayollarına ait tarifeli uçağı gösteren fotoğrafın 25 Ocak 2018’de İsviçre’nin Zürih şehrinde bulunan Kloten Havalimanı’nda Paul Buchröder tarafından çekildiğini anlıyoruz.

İddiada yer alan uçağın kuyruğundaki “4K-A107” ibaresi de dikkat çekiyor. Kuyruk numarasını Planespotters’da arattığımızda Airbus A320-200 model uçağın Azerbaycan Havayolları’na (AZAL) ait olduğunu görüyoruz.

Alican ACANERLER – teyit.org

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN