Sağlık
Giriş Tarihi : 28-05-2020 16:16   Güncelleme : 28-05-2020 16:18

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu nedir?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) dikkatin dağınık olması, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik olmak üzere 3 temel belirti ile kendini gösteren çocukluk çağının en sık görülen nörogelişimsel farklılığıdır. Net bilimsel kanıtlar DEHB’nin beyin kökenli genetik temelleri olan bir farklılaşma olduğunu göstermektedir. Uzm. Dr. Serkan Süren, DEHB hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu nedir?

Uzm.  Dr. Serkan Süren,”DEHB’li bir çocuk ne kadar zeki olursa olsun elinde olmayan bir türlü kontrol edemediği kimi davranışlar nedeniyle akademik ve sosyal alanlar başta olmak üzere yaşamın birçok alanında farklı problemler ile karşı karşıya kalırlar. DEHB’li çocukların algılaması ve zeka gelişimleri en az yaşıtları kadar iyi olmakla birlikte acelecilik ve tezcanlılıkları nedeniyle ne öğretmeni dinlemeye ne de ders çalışmaya sabır gösterebilirler. Görev ve sorumluluklardan çabuk sıkılma ve sürekli son ana ertelemeleri, akademik becerilerini olumsuz etkiler. Arkadaşları ile oyun oynarken sıranın kendisine gelmesini bekleyememe, hep kendi isteği doğrultusunda oyunları yönlendirme çabası zaman içerisinde arkadaşlıklarını da bozabilir.

HAYLAZ ÇOCUKLAR OLARAK ANILMAYA BAŞLARLAR

Çocuk yaşlarda ilaç yan etkilerinden korkulup, tedavisi ertelenen DEHB'li çocuklarımız ergenlik döneminde dersi ikinci plana iten, okul kurallarına uyamayan asi, haylaz çocuklar olarak anılmaya başlanırlar. Okulda bir problem yaşandığında ihale hep DEHB'li çocuğumuzun üstüne kalır. Bu durum okulda öğretmenleri ve arkadaşları, evde anne babaları tarafından damgalanmalarına neden olur. Akrabadan komşudan eşten dosttan ‘’siz bu çocuğu terbiye edememişsiniz, eğitememişsiniz gibi olumsuz duyumlara maruz kalan anne baba, zaman içerisinde ''çocuğu sen şımartın, her dediğini yaptın kural koymadın senin yüzünden böyle oldu'' şeklinde birbirlerini ( anne babayı, baba anneyi) ve kendilerini suçlama eğilimi içine girer ve yetersizlik duygusu hissetmeye başlarlar. 

ESAS AMAÇ, PROBLEMİN OLUŞMASININ ÖNÜNE GEÇİLMESİDİR

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Serkan Süren, “Sevgili anne babalar; 7-8 yaşlarında üzerine titrediğimiz çocuğumuza doktor ilaç başlayacağız dediğinde, huzursuz olmamızdan, ilaç kullanmazsak olmaz mı, ilerde zarar verici etkileri olmaz mı diye endişe duymamızdan daha doğal bir şey olamaz. Ancak şu çok iyi bilinmelidir ki; annesini üzmesin, öğretmeni yormasın veya Matematik, Türkçe 3’ten 5’e çıksın diye bir çocuğa ilaç verilmez. Tedavi hedefi kesinlikle teneffüste, oyunlarda, sosyal ortamlarda çocuğu yavaşlatmak, donuklaştırmak değildir. DEHB tedavisinde esas amaç, ergenlik döneminde çocuğumuzu ve ailemizi zor durumda bir davranışsal problemlerin oluşmasının önüne geçilmesidir.

DEHB TIBBİ BİR HASTALIKTIR

Dr. Serkan Süren, şöyle konuştu;  “Ergenlik öncesinde, ‘’sadece biraz yaramaz, enerjisini atamıyor, öğretmenin abartması’’ şeklinde yanlış yorumlanan ve tedavisi ertelenen DEHB’li çocuklarımız, ergenlikte, depresyon, anksiyete bozukluğu, sigara, alkol ve madde kullanımı başta olmak üzere birçok psikopatoloji gelişimi için riskli adaylardır. Unutmayınız ki DEHB tıbbi bir hastalıktır tanı konma ve tedavi sureci tip eğitimi almış psikiyatrisi uzmanlarınca yürütülmesi gerekir. DEHB olup olmadığı yönünde verilecek karar ve buna bağlı verilecek tedavi çocuğumuzun bütün yaşamını derinden etkileyecektir. Tedavinin temeli ailenin doğru bilgilerle bilinçlendirilmesi yani psikoeğitim ve ilaç tedavisinin beraber yürütülmesidir. Tedavi olması gerektiği gibi yürütüldüğünde hem çocukluk hem de ergenlik döneminde gerek akademik, gerek sosyal alanda çocuklarımız, hiperaktif olmayan yaşıtlarının yaşadığı dönemsel zorlanmalara ek hiçbir problem yaşamazlar” 

adminadmin