Samsun Haber
Giriş Tarihi : 14-02-2019 09:23   Güncelleme : 14-02-2019 09:23

EMO’dan Yangın Uyarısı; Elektrik Kaynaklı Yangınlar Önlenebilir

EMO’dan Yangın Uyarısı; Elektrik Kaynaklı Yangınlar Önlenebilir

Elektrik Mühendisleri Odası EMO Samsun Şube Başkanı Murat Kardaş basın açıklaması yaparak; elektrik kaynaklı yangınların önlebilir olduğunu belirterek “günün koşullarının gerisinde kalan ve teknolojik gelişmeleri karşılayamayan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği güncellenmelidir” dedi.

Mevcut yönetmeliğin atölyeler, fabrikalar ve endüstriyel tesisleri için yetersiz kaldığını belirten Kardaş, “EMO tarafından bilim çevreleri ile birlikte hazırlanan güncellenmiş yönetmelik taslağı 12 yıldır siyasi gerekçelerle ETKB’da bekletilmektedir” dedi.

Basına ve Kamuoyuna

Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Güncellenmelidir

Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği, ilk kez 29 Aralık 1954 tarihinde Elektrik İç Tesisat Talimatnamesi ve Fennî Şartname adı ile, son versiyonu ise Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği olarak 04.11.1984 tarihinde yayınlanmıştır. 1996 yılından bu yana ciddi bir güncelleme yapılmamış, bugüne kadar gelinen süreçte en son 2004 yılında Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun’a uyum amacıyla idari olarak değişikliğe uğramıştır.

Yönetmelikte idari düzenlemeler ile birlikte teknik düzenlemeler de yer almaktadır. 9 bölüm ve 72 maddeden oluşan yönetmelikteki bazı hükümler; Elektrik İç Tesisleri Proje Hazırlama Yönetmeliği, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik gibi yönetmeliklerdeki hükümler çelişmektedir.

Birçok yeni yönetmelikte, hatta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının (ETKB) proje ve kabul yönetmeliklerinde güncel standartlar referans alınırken Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği bu anlamda günün gerisinde kalmıştır.

Mevcut yönetmelikteki düzenlemeler konut binaları ve müstakil evler için yapıldığından atölyeler, fabrikalar ve endüstriyel tesisler için son derece yetersizdir. Zira bu yönetmelikte zorunlu olan Kaçak Akım Röleleri sadece toprak temaslarında etkili son devre koruma cihazları olup seri arkları algılayamaz.

Bu cihazları metazori istemek yerine mühendislik hesapları ile, hem yönetmelikte hem de standartta tanımlanan ‘yangın tehlikesi olan yerlerin’ risk analizi ile tespitini yapmak ve bu yerlere ait önlemleri yönetmeliğe ve uluslararası standartlara (TS HD 60364-4-42) uygun olarak düzenlemek can ve mal güvenliği açısından zorunluluk halini almıştır. 

Elektrik kaynaklı yangınlar önlenebilir

İtfaiye raporlarına göre yangınların çıkış nedenleri arasında sigaradan sonra elektrik kontağı %26 ile ikinci sırada yer almaktadır. Burada elektrik kontağından kasıt bağlantı klemenslerindeki kontak eksikliği veya gevşekliği sonucu oluşan seri arklardır.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından hazırlanarak üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile bilim çevreleri tarafından onaylanmış, uluslararası norm ve standartları karşılayan taslak “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği” yaklaşık 12 yıl önce ETKB’na teslim edilmiş olmasına rağmen; Bakanlık, hiçbir güncellemeye yanaşmamaktadır.

Bu durum her yıl birçok insanımızın, ölmesine, yaralanmasına, sakat kalmasına neden olmakla kalmayıp, yüzlerce ev, iş yeri ve tarihi ve kültürel mirasın da yanmasına, neden olmaktadır.

Bugüne kadar elektrik kontağı olarak bilinen yangın olaylarından ve yönetmeliğin bu haliyle kalması durumunda yaşanması olası facialardan tek tek kişi ya da kurumlar değil, gerekli standartların yaşama geçirilmesini sağlamayan yetkililer de sorumludur.

ETKB tarafından ivedilikle Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği, TS HD 60364 standardı baz alınarak güncellenmeli, meslek odaları tarafından geçiş kılavuzları hazırlanmalı ve eğitimler verilmelidir.

Hem elektrik kaynaklı yangınların azaltılması, hem enerji verimliliğine uygun tesisatların yapılması, hem de güncel gelişmelere cevap verebilen yeni bir Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin bir an önce yayınlanması gerekir. Bu konuda ETKB bir an önce harekete geçmelidir.

EMO tarafından günümüzün koşullarına uygun olarak hazırlanan “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği” taslağınının ETKB tarafından bir an önce onaylamasını kamu adına bekliyoruz.

Saygılarımızla.

13 Şubat 2019

Elektrik Mühendisleri Odası

Samsun Şube Yönetim Kurulu adına

Murat KARDAŞ

Yönetim Kurulu Başkanı

adminadmin