Sağlık
Giriş Tarihi : 17-03-2015 20:00   Güncelleme : 17-03-2015 20:00

Gribe bu yöntemlerle karşı koyun

SAMSUN (AA) - Grip virüsünden, günlük kullanılan temizlik maddeleri ve bunların dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeleri kullanarak korunmak mümkün

Gribe bu yöntemlerle karşı koyun

SAMSUN (AA) - Grip virüsünden, günlük kullanılan temizlik maddeleri ve bunların dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeleri kullanarak korunmak mümkün.

Mevsimsel grip ve aynı şekilde yayıldığı düşünülen domuz gribi, insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşabiliyor. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalığın bulaşma riski artıyor.

Kapı kolu, masa, bardak gibi yüzeylerde 2-8 saat arası canlı kalabilen domuz gribi virüsü, yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanmasıyla bulaşma riskini azaltıyor.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk şeklinde görülen virüsün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterli. Günlük kullanılan temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddelerinde temizlikte kullanılması etkili.

- "Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalı"

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, AA muhabirine, hastalığın esas olarak gripli birinin öksürük, hapşırma ve konuşması esnasında etrafa yayılan damlacıklarla bulaştığını söyledi.

Kasapoğlu, alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı:

"Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir."

- "Antibiyotikler gribi tedavi etmezler"

Grip nedeniyle ciddi hastalık riski taşıyan belirli gruplar olduğunu aktaran Kasapoğlu, bu gruplar için korunmanın büyük önem taşıdığına değindi.

Grip olanlarda nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması halinde hekime başvurulması gerektiğine değinen Kasapoğlu, "Hekimlerin tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler, bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın" diye konuştu.

adminadmin