Genel
Giriş Tarihi : 16-11-2019 14:09   Güncelleme : 16-11-2019 14:09

İHH’dan sürgünün 75. Yılında Ahıskali Türkler sempozyumu

İstanbul Medeniyet Üniversitesi tarafından organize edilen ve Üsküdar Belediyesi, Sancaktepe Belediyesi ile İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından da desteklenen “Sürgünün 75. Yılında Ahıskalı Türkler” Uluslararası Sempozyumu İstanbul’da başladı.

İHH’dan sürgünün 75. Yılında Ahıskali Türkler sempozyumu

İstanbul Medeniyet Üniversitesi tarafından organize edilen “Sürgünün 75. Yılında Ahıskalı Türkler” Uluslararası Sempozyumu, üniversitenin Aşık Paşa Konferans Salonu’nda Kuran’ı Kerim tilavetiyle başladı, “Garibim Gurbetlerde” isimli belgeselin gösterimi ile devam etti. Açılış programına; AK Parti Eski Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İHH Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir ve 11 farklı ülkeden STK temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

“Katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum”

Açılış konuşmasını sempozyum başkanı Prof. Dr. Gülfettin Çelik yaptı. Gülfettin Çelik; katılımcılara, katkıda bulunan STK ve belediyelere şimdiden emeklerinden dolayı teşekkür etti. Çelik, kendisinin de bir göçmen olduğunu hatırlatarak, “Bulgaristan’dan Türkiye’ye göçtük çocukluk yıllarımda. Balkanlar, istikrarsızlığın merkezidir. Ama Osmanlı 500 yıl hükmetmiştir bu topraklara. Ama diğer yanda SSCB 50 yıl dayanamadı. Hatta 3 nesil bile devam edemedi. İşte bu nedenle ben diyorum ki Türkiye, sahip olmuş olduğu engin tecrübeyle 21. Yüzyılda küresel dünyanın en büyük aktörü olacaktır inşallah” ifadelerini kullandı. 

“Bu sempozyumlara ihtiyacımız var”

Gülfettin Çelik’in ardından sözü İHH Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir aldı. Programın tertip edilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Mustafa Demir, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz ay vakfımızın Yetim Dayanışma Günleri vesilesiyle Kırgızistan’daydım. Orada Altay Dağları’nın eteklerinde yaşı 60’ı bulan Ahıskalı bir teyzemizin tek odalı evine misafir olduk. Ve bizi öztürkçesiyle, sevecen yüzüyle karşılayarak bize ikramda bulunmak istedi. Bize şunu hatırlattı oradaki duygular: Bu yaşananların unutulmaması ve unutturulmaması için bizim bu sempozyumlara, akademisyenlerin çalışmalarına ihtiyacımız var. Çünkü orada öz kimliğiyle kendi vatanlarına dönmeyi bekleyen binlerce aile var. Veya Türkiye’ye kavuşmayı bekleyen aileler var. İnşallah bu sempozyumlar, o ailelerimizin buralara gelmesine, kendi vatanlarına dönmesine vesile olur.”

Açılış programında ayrıca Azerbaycan’da Yaşayan Ahıskalı Türklerin “Vatan İçtimai Birliği” Başkanı İsmayil Rahimov, “Uluslararası Ahıska Türk STK Platformu” Kurucu Başkanı Ramiz Atahan, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, AK Parti Eski Milletvekili Feyzullah Kıyıklık gibi isimler de birer konuşma gerçekleştirdi.

Açılış konuşmaları sonunda katkı sağlayan STK ve belediyelere plaket takdim edildi.

Sempozyum 2 gün sürecek

Üsküdar Belediyesi, Sancaktepe Belediyesi ile İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından da desteklenen ve çeşitli başlıklarda icra edilecek olan sempozyum, 2 gün boyunca sürecek. Sempozyum sonunda da sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşılacak.

adminadmin