Ekonomi
Giriş Tarihi : 22-05-2018 08:54   Güncelleme : 22-05-2018 08:54

İmar Barışı ve KDV İndirimi 150 Milyar Liralık Değer Olacak!

KDV indirimi, imar barışı ve konut kredilerinin 0,98’e düşürülmesiyle toplamda ortalama 150 milyar liralık bir ekonomik değer girdisi sağlanacağı belirtiliyor.

İmar Barışı ve KDV İndirimi 150 Milyar Liralık Değer Olacak!

Hürriyet Emlak, sektörün nabzını tutmaya devam ediyor. Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacağının açıklanmasının ardından, imar barışı ve konut kredilerinin düşürülmesi ile hareketlenme yaşanan gayrimenkul sektörünün ekonomiye 150 milyar liralık bir kaynak yaratacağını belirten Hürriyet Emlak Genel Müdürü Hakan Çelik, mevcut durumda sektörde oluşan arz fazlasının kısa sürede eriyerek, yeni projelerin de esen bu olumlu rüzgarla daha kuvvetleneceğini belirtti.

KDV indiriminin net alanı 150 metrekare ve üzerinde olan yapılar için geçerli olacağını vurgulayan Çelik, yapılan bu KDV indirimi ile arz-talep dengesi arasında bir düzen oluşacağını ve 600 bin liralık bir konutta KDV indiriminin 60 bin liraya varacağını belirtti.

İmar affından 6-7 milyon yapı faydalanacak

Büyükşehirler başta olmak üzere, yapılmış fakat kullanım, ruhsat ve imar izni alamamış tahminen 12-13 milyon civarında konut bulunduğunu belirten Hakan Çelik, tamamı ya da bir kısmı kaçak yapıların imar barışından faydalanabileceğini söyledi. En çok kaçak yapının İstanbul şehrinde bulunduğunu belirten Çelik, imar barışından tahmini yüzde 50 ila 60 yapının faydalanmasını öngördüklerini belirtti.

İmar barışının kısa vadede ortalama 60 milyar liralık bir vergi girişi sağlayacağı ve bu girdinin kısa vadede ülke ekonomisine güç katacağını, uzun vadede ise yatırımcıları gayrimenkul sektörüne çekeceğinin altını çizen Hakan Çelik, imar barışı ve KDV indirimi ile istihdamda da ciddi bir artış beklediklerini belirtti. İmar barışı ve KDV indirimi ile elde edilecek ortalama 150 milyar liralık kaynağın kentsel dönüşüm için harcanacağını ve bu kaynağın yine sektör içinde değerlendirileceğini söyledi.

Konut kredi faiz oranlarının düşmesiyle 7 milyar liralık konut satışı gerçekleşecek

Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1,2’den yüzde 0,98’e indirilmesiyle yaklaşık 7 milyar liralık konut satışı gerçekleşeceğini öngördüklerini belirten Hürriyet Emlak Genel Müdürü Hakan Çelik, 500 bin liraya kadar olan konutlarda gidilen faiz indirimi ile bekle-gör konumundaki potansiyel alıcıların alıma geçeceğini vurguladı.

KDV oranlarının yüzde 18'den 8'e, tapu harçlarının yüzde 4'ten 3'e indirilmesinin yanı sıra konut kredisi faizlerinin de yüzde 0,98'e düşürülmesi ile 500 bin liralık bir konutta toplamda 150 bin liraya varan kar elde edilebileceğinin altını çizen Çelik, canlanan emlak sektörünün tüm sektörlere hareket getireceğine inandıklarını belirtti.

adminadmin