Genel
Giriş Tarihi : 08-04-2020 15:54   Güncelleme : 08-04-2020 15:54

MAK’ın Araştırması

Vatandaşlar Hükümeti Salgınla Mücadelede Başarılı Buluyor!

MAK’ın Araştırması

Türkiye’nin Koronavirüsüyle mücadelesinde muhalefetin eleştirileri devam etmesine rağmen vatandaşlar hükümeti salgınla mücadelede başarılı buluyor.

MAK’ın araştırmasına göre, yaklaşık her beş katılımcıdan biri ‘korona sonrası siyasi tercihlerinde değişiklik olacağını’ söylerken yüzde 48 tercihinin değişmeyeceğini belirtiyor.

Katılımcılar, hükümetin yaptığı en doğru işin ücretsiz tedavi ve maske dağıtımı olduğunu söylüyor.

 

HÜKÜMETİ BAŞARILI BULANLAR ÇOĞUNLUKTA

MAK Danışmanlık’ın ‘Koronavirüs mücadelesinde neredeyiz?’ başlıklı araştırması, 7 Nisan tarihli canlı telefon görüşmesi yoluyla 2 bin 600 kişiyle görüşülerek yapıldı.

 

Araştırmada katılımcıların yüzde 57.5’i erkek, yüzde 42.5’i kadındı.

 

“Koronavirüs mücadelesinde hükümeti başarılı buluyor musunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 63’e “Evet” derken, yüzde 24’ü “Hayır” cevabını verdi.

Katılımcıların yüzde 13’ü ise “Kararsızım” veya “Cevap yok” karşılığını verdi.

MAK’ın bu sonuca ilişkin analizinde şöyle dendi: “Katılımcılar bu soruya yüksek düzeyde ‘Evet’ cevabı vererek hükümete desteklerini ortaya koymuşlardır.

 

SİYASİ DENGELER DEĞİŞEBİLİR

“Şu ana kadarki gelişmeleri düşündüğünüzde koronavirüs öncesinde ve sonrasında siyasi tercihlerinizde bir değişiklik olacak mı” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı yüzde 18 oldu.

Bu soruya “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 48 olurken, “Kararsızım” veya “Cevap yok” diyenlerin oranı yüzde 34 gibi yüksek bir oranda çıktı.

MAK, bu soruya verilen cevabı analiz ederken “Görünen o ki koronavirüs sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Türkiye’nin yarınlarında vatandaş yeni arayışlarla mevcut denklemleri bozabilir” değerlendirmesinde bulundu.

 

VATANDAŞ KRİZ BEKLEMİYOR

“Koronavirüs sonrasında ülkemizde bir ekonomik kriz çıkabileceğini düşünüyor musunuz” sorusuna yüzde 41 “Evet”, yüzde 43 “Hayır”, yüzde 16 ise “Kararsız veya cevap yok” dedi.

Doğru iş: Tedavinin ücretsiz olması

“Size göre koronavirüs ile mücadele atılan en doğru adımlar nelerdir” sorusuna verilen cevaplar şöyle sıralandı:

 

Tedavinin ücretsiz olması – ücretsiz maske vs. dağıtılması: Yüzde 26

Ekonomide atılan adımlar: Yüzde 18

Sağlık bakanının halkı düzenli bilgilendirmesi: Yüzde 14

Bilim Kurulu’nun kurulması: Yüzde 12

Vefa çalışmaları ve sosyal yardımlar: Yüzde 8

Diğer: Yüzde 16

Cevap yok-kararsız: Yüzde 6

 

YÜZDE 61 GELECEKTEN UMUTLU

“Koronavirüsle mücadele sonrasında ülkemizin geleceğinden umutlu musunuz” sorusuna yüzde 61 ile “Evet”, yüzde 34 ile “Hayır” cevabı geldi. Yüzde 5 ise “Kararsızım” veya “Cevap yok” diye cevabı verdi.

‘DAHA ÇOK DUA EDİYORUM’

Katılımcıların yüzde 54’ü “Koronavirüs ile mücadele inanç değerlerinize olumlu ya da olumsuz etki yaptı mı” sorusuna “Evet, olumlu anlamda etkiledi, daha fazla dua ve ibadet yapıyorum” cevabını verdi. Yüzde 41 ise “Hayır, konunun dinle ilgisinin olduğunu düşünmüyorum”, yüzde 5 ise “Kararsızım” veya “Cevap yok” dedi.

 

DÜNYADA EN ÇOK ŞAŞIRDIĞIMIZ

“Koronavirüsle mücadelede dünya ölçeğinde sizi en çok şaşırtan olay nedir” sorusuna verilen cevaplar ise şöyle sıralandı:

ABD ve Avrupa ülkelerinin sağlık sistemlerinin çok kötü olması-maske bulamaması: Yüzde 24

Ülkemizin sağlık alt yapısı ve sağlık sisteminin pek çok ülkeden daha iyi olduğu gerçeği: Yüzde 24

AB gibi birliklerin aciz kalması: Yüzde 22

Çin’de ortaya çıkar salgının Çin’den çok ABD’de etkili olması: Yüzde 18

Diğerleri: Yüzde 7

Kararsız-cevap yok: Yüzde 5

BİLGİ SAHİBİYİZ

“Koronavirüs belirtileri konusunda yeterince bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyor musunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 78’i “Evet”, yüzde 17’si “Hayır”, yüzde 5’i “Kararsız-cevap yok” karşılığını verdi.

Kaynak: diken

Recep YAZGANRecep YAZGAN