Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 02-07-2013 14:38   Güncelleme : 02-07-2013 14:38

MUHASEBE VE ÖZ ELEŞTİRİ

Bakın Sadi Şirazi hazretleri Gülistanında bizlere ne güzel nasihat etmiş

MUHASEBE VE ÖZ ELEŞTİRİ
Bakın Sadi Şirazi hazretleri Gülistanında bizlere ne güzel nasihat etmiş..
 
''Efendi davul sesi ile uyanıyor, bekçinin gecesi nasıl geçti, nereden bilecek…. İdrak kulağından gaflet pamuğunu çıkarmalısın ki, ölülerin nasihatını duyabilesin.Kendi ahlakını düşmanından dinle; çünkü dostun gözünde her yaptığın iyidir…
 
Kendi benzerlerinin izinde ancak kendini beğenmişler yürür… Büyüklük gösterişle, lafla olmaz; yücelik dava ile, kuruntu ile elde edilmez. Tevazu yüceliği arttırır, fakat gurur seni toprağa serer..
 
Kalbi kırılanın sözü sert olur… Çirkin tabiat, adamı cehenneme götürür. Çünkü iyi huy cennetten gelmiştir. Tahammül sana önce zehir gibi görünür ama tabiatına kök salınca dikkat et bal kesilir…!?
 
Sen kendinden bahsetme ki, seni başkaları övsünler. Kendini övdüğün takdirde bunu başkalarından bekleme. İnsan olmak isteyen kişi önce nefsinin köpeğini susturur..
 
Kendine fenalık yapan ahlaksız,insanlara kötülük yapanlardan daha iyidir…Elinden hayır gelen bir oruç yiyici, dünyaya tapıp, yıl orucu tutan kimseden iyidir. Çıkrığının ardında bir ihtiyar kadın sana lanet ederken, meclisin baş köşesinden gelen aferinlerin bir değeri yoktur.!
 
Bir iş tedbirle olacaksa düşmanın yüzüne gülmek, savaş çıkarmaktan daha iyidir. Kaşını çatmamağa çalış, ne kadar zayıf olursa olsun düşmanın dost kalması daha iyidir..Hizmeti yeni girenin ipini uzat fakat kesme, sonra bir daha yüzünü göremezsin…
 
Azametli adam kurum satar; çünkü büyüklüğün yumuşaklıkta olduğunu bilmez. Sen zebun ol da derini yırtsınlar. Çünkü gönül sahipleri küstahların yüklerine katlanırlar. Adamlarının toprağından testi yapsalar bile, halk onu melamet taşıyla kırar.
 
Methü sena ipiyle kuyuya inme, Hatem gibi sağır ol da kendi ayıplarını dinle. Düşman sözü ağırına gidiyorsa dikkat et de onun ayıpladığı şeyleri yapma. Benim için iyi şeyler söyleyen kimse, ancak kusurumu bana açıkça gösterendir.
 
Ecel günü zırhı delen ok, eceli gelmeyenin gömleğinden bile geçmez. Kıyısı görünmiyen bir suda, yüzücünün gururu işe yaramaz. İnsana hüner, fazilet, din ve olgunluk gerek. Mevki, mal dediğin şey bir gelir, bir gider..!
 
Bilginler gibi bir söyle, pir söyle.. Elalemin kötülüğünden bahsettiğin takdirde, sözün doğru olsa bile, özün kötü sayılır.. Kimsenin hoşuna gitmese bile, sen faydasına inandığın bir sözü söyle.Çünkü onu bugün dinlemeğen cahil yarın pişman olacaktır..!
 
SADİ ŞİRAZİ (k.s)
 
Mihengimizi kaybettik ,iktidar olmadığımız zamanlardaki samimiyet ve fedakarlıklar artık iktidarımızda nedense mumla aranır oldu.. Birbirimiz hakkında doğru kararlar veremiyoruz., menfaatlerimiz ve hırslarımız nedense buna mani oluyor .Çünkü adil olacağımıza gittikce dahada zalimleşiyoruz..Üstünlüğün takvada oldugunu hep söyleyip dururken şimdilerde onu parada pulda arıyoruz.,falanca zengin adam dan ya da filanca makamdan bekliyoruz..!?
 
Hakk'ı ve halkı hakim kılacakken Hakkın rızasını kazanacakken ,amacımızı unuttuk kendimizi hakim kılmaya başladık ..kendi rızamızı üstün tutmaya cabalıyoruz birden.! Ben olmadan olmuyormu yoksa...!? Şu aradaki ben de kim..!? Hem ona ne oluyor durup dururken..., digerlerinden daha fazla imtiyaz sahibimi bu benlik..!? Sahi kim demiş bunu..kim söylemiş..!?
 
Hani eşıt ve adil olacaktık komşusu açken tok yatmayacaktık,paylaşacaktık !? Kendimiz için ne istiyorsak kardeşimiz içinde onu isteyecektik .,ne tez unuttuk bunları...Şimdi bırakın istemeyi selam vermeyi bile esirgiyoruz birbirimizden,halimizi bile sormaktan korkuyoruz başımıza bir sıkıntı bir dert alırız diye..!? Kenar bucak kaçıyor.,kimseye görünmeden yük almadan sıyrılıyoruz işin içinden..!
 
Halkın dertlerine gönülden hizmet için talibken, onlara işlerinde kolaylık sağlamada hakkın rızası saklıyken ne olduda onların sıkıntılarından gizli gizli kaçıyor saklanıyoruz.!? Canımızı mı sıkıyor,rahatımızı mı kacırıyor yoksa artık Hakkın rızası..!?
 
Bizim gibi düşünmeyenleri ve sokaktaki sarhoşları rahatlıkla kınıyoruz yerlere vuruyoruz fakat kendi güc sarhoşlugumuzun farkında bile degiliz ., Şu baş olma sevdamızın sarhoşlugundan hiç bahsetmiyoruz nedense..!İçimizde saklıyor kimseyede göstermiyoruz., onu yerden yere vurmuyoruz vuranlara ise içten içe kin besliyoruz..!?

Bunları biraz düşünelim derim..!

Measselam.
adminadmin