Fikir
Giriş Tarihi : 30-04-2012 11:22   Güncelleme : 30-04-2012 11:22

Okul İnşaatı yapanlara KDV Teşviki

Tasarılarda, özelleştirilmesinde sıkıntılar yaşayan enerji üretim ve dağıtım tesislerini cazip hale getirmek için 2023’e kadar vergi teşviki de veriliyor.

Okul İnşaatı yapanlara KDV Teşviki
Maliye Bakanlığı’nın, kamu kurum ve kuruluşları ile batık şirketlerin rapor yazılması halinde arsa ve arazilerini kamu borcuna karşılık almasını düzenleyen yasa maddesi 2023’e kadar uzatılıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne kamu katkısı verilmesi ile teşvik sistemi ile yeni girişimlere yapılan finansal yatırımları özendirmeyi amaçlayan yasa tasarıları TBMM’ye sunuldu.
 
Tasarılarda, özelleştirilmesinde sıkıntılar yaşayan enerji üretim ve dağıtım tesislerini cazip hale getirmek için 2023’e kadar vergi teşviki de veriliyor. Tasarıda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kamu- özel ortaklığı modeli çerçevesinde yaptıracağı okul inşaatlarına KDV desteği de getirildi. Buna göre, yasa yürürlüğe girdikten sonra 2023 yılı sonuna kadar, bu türden inşaat işlerinde mal ve hizmet teslimlerinin tamamı KDV’den muaf olacak. Ayrıca, bu türden oluşan KDV’lerin indirimi sırasında fark oluşmuşsa, KDV iadesi yapılacak.
 
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni okul inşaatlarının çoğunluğunu kamu-özel ortaklığı çerçevesinde özel sektöre yaptırarak kiralama modeli geliştirmiş ve 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile uygulama yürürlüğe girmişti. Tasarıda, Maliye’nin belediyeler dahil kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden kamu alacaklarına ilişkin tahsilat imkanında sağlanan avantajın süresi uzatılıyor. Buna göre, KİT ve belediyeler başta olmak üzere kamu kuru ve kuruluşları takdir komisyonlarınca belirlenmiş değeri üzerinden, kamunun ihtiyaç duyması halinde arsa veya arazilerini borçlarına karşılık olarak Hazine’ye devredebilecek. Aynı yöntem özel tüzel ve gerçek kişiler tarafından da kullanılabilecek. Bunun için kişilerin “çok zor duruma düştüğüne dair” inceleme raporu yazılmış olması şartı aranacak. Tasarıyla enerji özelleştirmelerini kolaylaştırmak için vergi avantajı da getiriliyor. Buna göre, şirketlerin yeniden yapılandırılması, bölünme, devir, kısmi bölünme gibi faaliyetlerden elde edilen gelir kurumlar vergisinden istisna tutulacak.
 
Ayrıca şirket devri ve şirket devrine ilişkin hizmetler KDV teşviki kullanacak. Bu türden işlerden doğan KDV, şirketin diğer KDV yükümlülüklerinden indirilecek, fazla kalması halinde ise iade yapılmayacak. Tasarılarda, finansal düzenlemelere de yer verildi. Maliye, ortaklık ya da alacaklılık hakkına dayalı olarak ihraç edilen ve çok çeşitli şekilde tasarlanabilen menkul kıymetlere yönelik olarak tek tek tanımlama yaparak vergi düzenlemesi yapmak yerine, bu türden araçlar da vergiye tabi olarak tanımlandı. Tasarıda, işsizlik sigortası fonu gelirlerinin vergiden muaf olmasına yönelik hukuki tartışmaya da son veriliyor. Buna göre, fondan işsizlik sigortası ödeneği alanlara verilen aylıkların vergiye tabi olmadığı, fonun nema gelirlerinin vergiye tabi olduğu hükmü netleştirildi. Elektrikli araçların vergilenmesine yönelik düzenleme de tasarıda yer aldı. Pazarlamada, araçlardan bağımsız olarak değerlendirilen araç pilleri de ÖTV kapsamına alınarak, elektrikli araçlarla yüzde 3 olan aynı oranda vergi getirildi.
 
Kaynak: Dünya
adminadmin