Samsun Haber
Giriş Tarihi : 18-04-2018 15:10   Güncelleme : 18-04-2018 15:10

Ömer gürcan: Parktek yasaldır!

Vatandaşlara otopark borçlarını ödeme çağrısı yapan Parktek Otopark İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Gürcan, “Vatandaşlar, icra takiplerine itiraz edip, borçtan kurtulduklarını sanmasınlar” dedi.

Ömer gürcan: Parktek yasaldır!

Parktek Otopark İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Gürcan, Sheraton Otel’de düzenlediği programda basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıya, Parktek Otopark İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Eda Gürcan, Şirket Avukatı Merve Kaplan ve Şirket Danışmanı İsmail Purtul da katıldı. Parktek Otopark İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Gürcan vatandaş arasında söylenen "Kağıt geldiği zaman 7 gün içinde itiraz et para falan ödemiyorsun gibi" söylemlerinde yanlış olduğunu itiraz edildikten sonra Parktek'in açtığı dava sonrası kişi daha fazla para ödemeye mahkum olduğunu da söyledi.

Otopark borçlarını ödemeyen vatandaşlara Parktek tarafından icra takibi açıldığını belirten Gürcan, “Borçlu vatandaşların bir kısmı, büyük bir yanılgı ve yanlış yönlendirmelerle icra takiplerine itiraz ederek, borçtan kurtulduklarını zannetmektedirler. Ancak Parktek tarafından itiraz eden borçlulara, itirazın iptali davası açılmış ve Yüksek Mahkeme’den gelen karardan sonra davalar hızla açılmaya devam etmektedir. Davalar neticesinde borçlu vatandaşlar, yargılama masrafları, avukatlık ücreti ve yüzde 20 icra inkar tazminatı da eklenerek, en az borçlarının 2 katını ödemek durumunda kalacaklardır. Vatandaşlarımız, itiraz etmeden ödeme yapmak istedikleri takdirde taksitlendirme yaparak, kendilerine ödeme kolaylığı sağlıyoruz. Herkes gelsin borçlarını ödesin” şeklinde konuştu.

Danıştay tarafından verilen karara göre yapılan açıklama metni:

Yüksek mahkeme oybirliği ile kesin olarak son sözü söyledi: ‘’vatandaş, parktek otopark borçlarından sorumludur’’ dedi.

Parktek hakkında Danıştay tarafından uygulamanın yasal olduğuna dair karar verilmesine, Yerel Mahkemelerde kazanılan davalara rağmen sürekli Parktek’in yasallığı tartışıldı. Son olarak Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi’nce verilen kararla tüm tartışmalara son verildi.

Samsun 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, davacı Parktek’e ödemiş olduğu 4.432,00-TL’nin yasal faizi ile birlikte iadesini talep etti. Yerel Mahkeme tarafından park ücreti alınmasının yerinde olduğu, yasaya aykırı bir yön bulunmadığı gerekçesiyle davacının davasının reddine karar verildi. Davacı, işbu karara karşı istinaf yoluna başvurmuş ve ÜST MERCİİ SAMSUN BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ DE PARKTEK’İN YASAL MEVZUAT HÜKÜMLERİNE GÖRE FAALİYET GÖSTERDİĞİ, ÜCRETLERİN UKOME KARARLARINA GÖRE ALINDIĞI, İŞBU SEBEPLE DAVACININ İSTİFADE ETTİĞİ OTOPARK ALANINDAN KAYNAKLANAN OTOPARK ÜCRETİNDEN SORUMLU OLDUĞUNU SÖYLEYEREK OYBİRLİĞİ İLE KESİN OLMAK ÜZERE VERİLEN KARARLA TÜM TARTIŞMALARDAN SONRA SON NOKTAYI KOYDU. İŞBU KARARLA, HAKSIZ ÇIKAN DAVACI ÖDEDİĞİ 4.432,00-TL’DEN SONRA  2.180,00-TL VEKALET ÜCRETİ İLE MAHKEME MASRAFLARI DAHİL 3.000,00-TL ÖDEMEK ZORUNDA KALDI.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ’NDEN ÖNCE PARKOMAT UYGULAMASININ YASAL OLDUĞUNU DANIŞTAY DA OYBİRLİĞİ İLE VERDİĞİ KARARDA SÖYLEMİŞTİ.

Danıştay 8. Dairesi tarafından 2015 yılında verilen 2015/3515 E. – 2015/9956 K. Sayılı kararda  karşı oy bulunmaksızın oy birliği ile uygulamanın yasal mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütüldüğüne ilişkinson karar verilmiştir.

Danıştay kararında özetle; Cadde ve yol üzerinde belirlenen park yerleri niteliği itibari ile imar planında öngörülen otopark alanlarından farklı bir niteliğe ve hizmete haiz olduğu, uyuşmazlığa konu edilen yönetmelik ise, özellikle ticari alanların bulunduğu yerlerdeki trafik durumu da dikkate alınarak belirli saatler arasında araçların park etmesine izin verilen park yerlerini düzenlediğini izah ederek uygulamanın gerekliliğini ve İmar Kanunu’ndaki otopark alanları ile karıştırılmaması gerektiğini açıkça izah edilmiştir.

TÜM BU KARARLARLA PARKTEK BORCA İTİRAZ EDEN VATANDAŞLARA, İTİRAZIN İPTALİ DAVASI AÇMAKTADIR. DAVA SONUCUNDA VATANDAŞ EN AZ BORCUNUN 2 KATINI ÖDEMEK ZORUNDA KALACAKTIR.

Parktek tarafından otopark borçlarını ödemeyen vatandaşlara icra takibi açılmaktadır. Borçlu vatandaşların bir kısmı büyük bir yanılgı veyahut yanlış yönlendirmelerle icra takiplerine itiraz ederek borçtan kurtulduklarını zannetmektedir. Ancak, Parktek tarafından itiraz eden borçlulara itirazın iptali davası açılmış ve Yüksek Mahkeme’den gelen karardan sonra davalar hızla açılmaya devam etmektedir. Davalar neticesinde borçlu vatandaşlar yargılama masrafları, avukatlık ücreti ve % 20 icra inkar tazminatı da eklenerek en az borçlarının 2 katını ödemek durumunda kalacaklardır.

Parktek tarafından yapılan açıklamada, kullanım hizmetinden doğan ödenmeyen otopark ücretleri için icra takibi başlatıldığı, icra takibiyle otopark borcuna avukatlık ücreti ve dosya masrafları eklendiği, borçların tahsili için  borçluların hesaplarına bloke konulduğu, adreslerine hacze gidildiği, araçlarına haciz ve yakalama koyularak araçları çekildiği, borca itiraz etmenin ise çözüm olmayıp aksine borçluları ekstra külfete soktuğu, borcun en az 2 katına çıktığı ifade edilmiş, Şirket tarafından icralık olmadan borçların ödenmesi, itiraz edenlerin ise davalık olmadan icra dosyalarını kapatması, vatandaşın yanlış yönlendirmelerle daha fazla mağdur olmaması için çağrı yapılmıştır.

adminadmin