Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 27-05-2017 08:36   Güncelleme : 27-05-2017 08:36

Sadece Bir Ay…

Çok şükür yine Ramazan geldi. Bunu nefsimiz söylemese de emin olun ki vücudunuzda kendine yer bulmuş bütün organ ve hücreler söylüyor, çünkü Ramazan ayı onlar için bir teneffüs, bir yenilenme, toksinlerinden arınıp kendine gelme ayı.

Sadece Bir Ay…

Yıl içinde 11 ay dilediğimiz gibi yiyip içtik; artık bir aycık da vücudumuzun istediği gibi yiyip içelim ne olur ki? Kıyamet kopmaz merak etmeyin. Bugün sizlerle Ramazan ayında nasıl sağlıklı besleniriz, neler tüketiri ve nasıl tüketiriz konularını kısaca konuşalım istedim. Hadi sahurdan başlayalım. Başlamadan önce şunu söylemek de fayda görüyorum: Ramazan orucu Allah rızası için yapılan bir ibadettir, sırf sağlık bulmak için yapılırsa Ramazan ruhunu kaçırabilir. Sağlık bulmak onun ikincil faydasıdır.

Evet, gelelim sahura. Sahur, Ramazan orucunda oldukça önemli bir yer tutar. Evinize neşe ve canlılık getirdiği gibi vücudunuzun uzun sürecek bir açlık ve susuzluğa sağlıklı bir şekilde dayanmasını sağlar. Bu sene de yine uzun bir açlık süresi olduğu için kesinlikle tavsiye ederim. Sahura kalkmak kadar sahurda ne yedikleriniz de önemlidir; hatta daha önemlidir. Bol ekmekli, börekli, çörekli, kızartmalı bir sahur önermeyeceğim tabii ki. Maalesef! Sahur da en uygun gıdalar: hurma, ceviz, zeytin (biraz sızma zeytinyağı ile marine edilip baharatlanırsa tadından yenmez), fazla kavurulmamış sebze buğulamaları, azıcık gerçek ekmek, gerçek kaymak, gerçek yoğurt, bol mevsim sebzesi, biraz meyve, e daha ne olsun… Yarasın…

Gelelim iftara. O kadar saat aç kaldıktan sonra lezzetli yemeklerin hayaliyle hanımlarımız lütfen kızartmalara, ağır yağlı bol kırmızı etli yemeklere sarılmasınlar lütfen. Sadece bir ay dedik, azıcık dişimizi sıkacak her istediğimizi değil sadece sağlıklı ve doğal olanları tüketeceğiz ya! O halde iftarımızı önce büyük bir bardak hatta içebilirsek iki bardak su ile açıp üzerine mis kokulu çorbalarımızdan birini içiyoruz. Daha sonra birkaç tane hurma ya da zeytin yiyip biraz ara veriyoruz. Çok değil 10-15 dakika mide biraz kendine gelsin. Daha sonra isterseniz tekrar oturacağınız sofrada sulu, sebzeli, haşlamalı, bol salatalı ve mümkün olduğu kadar az çeşitli bir şekilde, tıka basa doygunluk hissetme aşamasına gelmeden karnımızı doyurabiliriz. Daha sonra 1,5 -2 saat başka bir şey yemiyoruz. 2 saat sonra tekrar 1 ya da iki bardak su içip 20-30 dakika bekleyip çerezimizi ve ya meyvemizi az miktar olmak şartı ile tüketebiliriz.  Afiyet şifalar olsun.

Kronik hastalığı olan ve çok sayıda ilaç kullanma zorunluluğu olan kişiler mutlaka oruç tutmadan önce doktorlarına uğramalı gerekli muayene ve tahlillerini yaptırmalıdır. Bizim dinimizde vücudun sağlığını korumak bazen ibadetin bile önünde gelir. Bu nedenle oruç için elverişli olup olmadıklarını mutlaka hekimlerine danışmalılar.

Ramazanın ruhunuza ve bedeninize sağlık ve şifa getirmesi dileklerimle…

adminadmin