Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-12-2017 09:43   Güncelleme : 16-12-2017 09:43

Sağlık Bakanı Açıkladı: Sezaryene yeni önlemler geliyor!

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Ahmet Demircan, sezaryenle doğum için alınan önlemlerin yetersiz kaldığını, doktorların halen daha risk almak istemedikleri için sezaryeni tercih ettiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Açıkladı: Sezaryene yeni önlemler geliyor!

Türkiye’de sezaryeni azaltıp normal doğumu teşvik etmek için birçok tedbir alındı. Kanunlar bile devreye girdi ama sezaryen oranı daha da arttı. Doktorlara göre bu artışın sebebi problemli doğumlardaki ceza sistemi. Doktorlar kendilerini koruyan bir kanun çıkarılmasını bekliyor.

CNN Türk’e konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Ahmet Demircan şunları söyledi.

Türkiye de her iki kadından biri sezaryenle doğum yapıyor ve oran giderek artıyor. Sağlık Bakanlığı 2 sene önce sezaryen oranını düşürmek için harekete geçti. Normal doğumu teşvik için kanun çıkarıldı, mecburi olmadıkça sezaryene ceza getirildi. Ama geçen süre gösterdi ki oran azalacağına arttı. Sezaryenle doğum 2015 senesinde yüzde 51’ken bugün yüzde 53’lere kadar çıktı.

En mühim etken; doktorların komplikasyonlar sebebiyle ölümle neticelenen doğumlarda ceza alması. Doğum doktorları, bu konuda koruma yasası bekliyor.

Şimdi doktorlar hatalı olmadığı noktada, onları koruyacak kanun üstünde çalışılıyor.

Bazen 3-4 senesi bulabilen davalar ve cezalar yüzünden hem sezaryen artıyor, hem kadın doğum bölümünü seçen öğrenci sayısı giderek azalıyor. Kanunla bu problemin da çözülmesi amaçlanıyor.

adminadmin