Samsun Haber
Giriş Tarihi : 11-04-2019 14:13   Güncelleme : 20-04-2019 12:17

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden Kadın Çiftçilere Eğitim

Kadın Çiftçilere Süt Hijyeni Ve Buzağı Bakımı Eğitimleri Verildi Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesi, Gıda ve Yem Şubesi’nde görevli konu uzmanı personelimiz tarafından ortak yürütülen bir çalışma çerçevesinde, kadın çiftçilerimize “Süt Hijyeni- Buzağı Bakım ve Beslenmesi” konusunda eğitimler düzenlendi.

 Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden Kadın Çiftçilere Eğitim

Şubat, Mart, Nisan ayı boyunca ve toplamda 17 ilçede gerçekleştirilen eğitimlerden 19 Mayıs İlçemizde gerçekleşen eğitim toplantısına katılan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü Nail KIRMACI, kadın çiftçiler ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi ve Müdürlüğümüzce bundan sonra yapılacak olan çalışmalarda iletilen konulara daha çok yer verileceğini belirtti.

Eğitimler boyunca; İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görev yapan konu uzmanı Ziraat Mühendisi Sakine ŞİŞMAN ve Veteriner Hekim Turan KILIÇ tarafından verilen ” Süt Hijyeni Eğitimi” ile, insanlar için temel bir gıda maddesi ve üreticiler için önemli bir ekonomik değer olan sütün, temel hijyen kurallarına uygun olarak üretilmesi, hem insan sağlığına katkısını hem de ekonomik değerini arttıracak uygulamalar anlatıldı.

Süt Hijyeni

Çiğ sütün uygun sağım yöntemi ile sağılması, sağım yeri (ahırların)  hijyeni, bakıcı sağlığı ve hijyeni, depolanması, toplanması ve taşınması sırasında uyulması gereken hijyen şartları anlatılarak çiftçiler bilgilendirildi. Sahip olduğu zengin besin içeriği ile mikroorganizmalar içinde uygun ortam teşkil etmekte olması sebebiyle, zaten doğal olarak içerisinde çeşitli mikroorganizmaları barındırdığı anlatılan çiğ sütün; kalitesiz ve hijyenik açıdan yetersiz ve dikkatsiz uygulamalar sonucunda patojen mikroorganizmaların bulaşmasına da açık hale geldiği ve bu durumda çiğ süt tüketimiyle Brusella, Tüberkiloz, Tifo, Paratifo, Şap, Şarbon, Sarılık gibi hastalık etkeni mikroorganizmalar insanlara bulaşabileceği hatırlatılan eğitimlerde:

✓ Süt kalitesinin artırılması,

✓ Sağım sonrası mikrobiyal bulaşmanın önlenmesi,

✓Mastitis başta olmak üzere salgın hayvan hastalıklarının önlenmesi,

✓ Tedavi masraflarının azaltılması ve hayvan kayıplarının önlenmesi,

✓ Verim artışına katkıda bulunulması,

✓ İnsan sağlığına katkıda bulunulması açısından çiftlikte temizlik ve hijyen konularının önemine dikkat çekildi.

Buzağı Bakım ve Beslenmesi

İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesinde görev yapan konu uzmanı Veteriner Hekimler Sinem ANIL ve Ersel Reha EREN ile Ziraat Mühendisi Nazlı SAYAR YAPAR tarafından verilen “Buzağı Bakım ve Beslemesi”Eğitimi ile buzağı ölümlerine dikkat çekildi ve bunun önlenmesi için neler yapılması gerektiği anlatıldı.

Buzağıların, hastalıklara karşı savunmasız olarak dünyaya geldiği ve özel bakıma ihtiyaç duyduğunun anlatıldığı Eğitimde; buzağı ölümlerinin en başta gelen sebebininse yetiştiricinin veteriner hizmetlerinden istenilen düzeyde yararlanamaması olduğu anlatılarak doğum öncesi ve doğum sonrası koruyucu hekimlik hizmetlerinin önemi vurgulandı. Buzağıların bağışıklık sistemlerinin yeterli düzeyde gelişmediği için hastalıklara karşı direncinin de zayıf olduğu, yanı sıra buzağıların tedaviye cevap vermesi ve hastalığa karşı direncinin de yetersiz olduğu ve bu nedenle öncelikli hedefin buzağıyı hastalıktan korumak olması gerektiği vurgulandı.

Buzağıların beslenmesi, onların gelişimi ve ilerleyen yaşlardaki süt, et ve döl verimleri için büyük bir önem taşır. Buzağılık dönemi doğumdan 6. aya kadar olan dönemdir. Buzağıların hayatta kalmaları ve sağlıklı bir şekilde gelişmeleri onlara uygulanan bakım ve besleme yöntemleri ile yakından ilişkilidir. Hatalı bakım ve besleme uygulamaları buzağıların ileri yaşlardaki performanslarını oldukça etkilemektedir. Örneğin hatalı bakım ve besleme yapılan bir erkek buzağı ileri ki yaşlarda besiye alındığında kesim olgunluğuna gelme zamanı doğru bakılıp beslenen buzağılara göre birkaç ay uzayabilmektedir. Yine hatalı beslenen bir dişi buzağı inek olduğu dönemde daha az süt verebilmektedir.

Buzağıların, bir süt sığırcılığı işletmesinin geleceği olduğunu ve kırmızı et üretiminde önemli bir kaynak teşkil ettiğini artık hepimiz iyi biliyoruz. Buzağıların bakım ve beslenmesi küçük aile işletmelerinin karlılığı açısından hayati önem taşımaktadır. Yaşama şansı bulacak olan buzağılar Ülkemizin süt ve et üretiminde önemli bir potansiyel oluşturacaktır.

adminadmin