Samsun Haber
Giriş Tarihi : 17-11-2017 10:09   Güncelleme : 17-11-2017 10:09

​Samsun’a ikinci devlet üniversitesi hangi aşamada!

Samsun’a İkinci Devlet Üniversitesi kamuoyunun gündemindeki tazeliğini muhafaza ederken, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın, Samsun'un ikinci üniversiteye ihtiyacı olduğunu ifade ederek yapmış olduğu 'İnşallah önümüzdeki günlerde bu konu nihayetlenecek. Milletvekili arkadaşlarımızla bu konuda çalışıyoruz' şeklindeki açıklamasından bu güne kaydedilen aşama merak ediliyor.

​Samsun’a ikinci devlet üniversitesi hangi aşamada!

OMÜ YALNIZ KALMAMALI

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Samsun'a kurulması beklenen ikinci üniversiteyle ilgili olarak "OMÜ artık 42 yaşında. Bu yaş olgunluğun başladığı yaş. Artık OMÜ tek olmamalı, yalnızlık hissetmemeli. Samsun'da ikinci bir üniversiteye ihtiyaç var. Samsun inşallah önümüzdeki günlerde bu konuyu da nihayetlendirecek. Milletvekili arkadaşlarımızla beraber bu konuda çalışıyoruz. Son söz söylenmediği için tarih veremiyorum ama inşallah önümüzdeki günlerde bu konu hallolacak" diyerek ikinci devlet üniversitesinin müjdesini vermişti.

Diğer yandan OMÜ’den yapılan açıklamada da Samsun'da ikinci üniversite hakkında açıklama yapılmış ve Samsun’da kurulması için gündeme getirilen 2'nci üniversite konusunda karar verme yetkisinin OMÜ Rektörlüğü'ne ait olmadığının altını çizilerek işin siyasileri ilgilen bir husus olduğu vurgulanmıştı.

İKİ BAKAN KILIÇ’IN DA GÜNDEMİNDE VARDI

Samsun’a ikinci devlet üniversitesi bu güne kadar eski bakan Suat Kılıç, AK Parti Samsun eski milletvekili Cemal Yılmaz Demir, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş’tan da destek açıklamaları gelmişti.

Samsun’un Ahmet Demircan’dan önceki Bakanı Gençlik ve Spor eski Bakanı Akif Çağatay Kılıç geçtiğimiz yıl AK Parti Samsun 70. İl Danışma Meclisi Toplantısında yaptığı konuşmasında 'Samsun'da ikinci devlet üniversitesinin kurulması için de mutabakat sağlanmış durumda. İnşallah en kısa zamanda Samsun'daki bu üniversiteyi ikinci devlet üniversitesi olarak gençlerimizin hizmetine sunacağız' demişti.

UN VAR, ŞEKER VAR; STK’LAR DA DESTEK VERİYOR

Samsun’da ikinci devlet üniversitesi kurulabilmesi için bir de Samsun Sivil Toplum Platformu, oluşturuldu.

Platform adına konuşan Memur Sen Samsun İl Temsilcisi Nejdet Güneysu “Çalışmamız sonucu Samsun’da ikinci bir devlet üniversitesine ihtiyaç olduğunu sonucuna vardık” diyerek ikinci devlet üniversitesini hakkında akademisyenlerle birlikte yaptıkları çalışmayı kamuoyuyla paylaşmıştı.

Güneysu, “Ekonomik ve Kültürel Kalkınma İçin Gerekli” Samsun’un Kayseri, Konya, Erzurum, Antalya, Eskişehir gibi şehirler ile kıyaslandığı zaman ortalama 200 bin nüfusa bir üniversite düştüğünü kaydederek, “Bu bakımdan Samsun’a ikinci üniversite ve hatta üçüncü üniversite yapılması dahi düşünülmesi gerekir. Üniversite sosyal, ekonomik, kültürel etkileşimin hızlanmasında önemli bir unsurdur” diye konuşmuştu.

SAGEM’DEN DE TAM DESTEK

SAGEM Başkanı Kürşad Gündoğdu, Kurtuluş Mücadelesinin yakıldığı Samsun'un ikinci bir devlet üniversitesini çoktan hak ettiğini belirterek, sonuna kadar desteklediklerini açıklamıştı.

Samsun Gelişim Merkezi Derneği (SAGEM) Başkanı Kürşad Gündoğdu, 19 Mayıs şehrinin ikinci bir devlet üniversitesini çoktan hak ettiğini belirterek, "Samsun'un spor, sağlık kenti statüsüne ikinci bir devlet üniversitesi ile eğitim kenti de eklenecektir. Bize bu yakışır, sonuna kadar destek veriyoruz" demişti.

BİR KHK’YA BAKIYOR

Samsun’a ikinci devlet üniversitesinin kurulabilmesi bir KHK’ya bakıyor.

Bilindiği gibi FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname - KHK ile kapatılan İzmir Üniversitesi'nin yerine yine KHK ile İzmir Demokrasi Üniversitesi kurulmuştu.

Recep YAZGANRecep YAZGAN