Sağlık
Giriş Tarihi : 01-10-2019 10:49   Güncelleme : 01-10-2019 10:49

Şeker Hastalığı Ameliyatla Tedavi Edilebilr Mi!

Çağın en büyük sağlık sorunlarından biri olan diyabet yani şeker hastalığı milyonlarca kişiyi etkiliyor. Türkiye’de 11 milyona yakın kişi şeker hastalığı ile mücadele ediyor. Birçok farklı çeşidi bulunan diyabet hastalığının en yaygın görüleni ve genellikle 35-40 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkan türü Tip 2 diyabettir. Uzun süre yüksek seyreden kan şekerinin kardiyovasküler sistem, böbrekler ve gözler başta olmak üzere tüm vücutta kalıcı hasarlara yol açtığı konusunda uyarılarda bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yıldırım hastalığın tedavisi konusunda bilgiler verdi.

Şeker Hastalığı Ameliyatla Tedavi Edilebilr Mi!

AĞIZ KURULUĞU ÖNEMLİ BİR BELİRTİ

Diyabetin, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yıldırım, “İnsülin, şekerin hücre içine girmesini ve hücrede glikojen olarak depolanmasını sağlar. Şeker hastası, yediği besinden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve bu durumda kan şekeri düzeyi yükselir buna hiperglisemi denir. Hastalık genellikle ağız kuruması, sık idrara çıkma, halsizlik, kilo kaybı, çok su içme ve çok yemek yeme şeklinde belirtiler ile kendini gösterir” dedi.

SADECE TİP 2 HASTALARINA YAPILABİLİYOR

Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yıldırım, “Hastalığın Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere belirgin iki tipi vardır. Tip 1 şeker hastalığı insülinin pankreasta hiç üretilmediği ya da çok az üretildiği tiptir ve sıklıkla çocukluk ve gençlik döneminde görülür. Tip 2 şeker hastalığında ise vücut insülin üretmektedir, ancak hücreler insüline direnç göstermektedir” şeklinde konuştu. Tip 2 şeker hastalığının cerrahi tedavisinin mümkün olduğunu belirten Dr. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Tip 2 şeker hastalığının cerrahi tedavisinde başarı oranı oldukça yüksektir. Bu oran yüzde 90’ları geçmektedir. Tabi ki bunun için uygun rezervin ve durumların olması gerekmektedir. Bu ameliyatlar için geç kalmamak oldukça önem arz etmektedir. Maalesef Tip 1 şeker hastalarına bu cerrahi işlem yapılamamaktadır. Çünkü Tip 1 hasta grubunda pankreasta insülin rezervi olmadığı için, bu ameliyat Tip 2 hasta grubuna uygulanmaktadır.”

adminadmin