Samsun Haber
Giriş Tarihi : 20-11-2018 09:22   Güncelleme : 20-11-2018 09:22

​Terme Belediyesi’nde ihaleler hep aynı adrese!

Samsun Terme Belediyesi ihaleye çıkmayarak aynı şirkete defalarca ihale vermiş.

​Terme Belediyesi’nde ihaleler hep aynı adrese!

Terme Belediyesi’nin 2017 Sayıştay denetleme raporuna göre belediye, ihaleye çıkmayarak doğrudan temin yöntemiyle aynı şirketten alım gerçekleştirdi.

İHALELERDE LİMİT AŞILDI

Sayıştay raporunda, belediyenin verdiği ihalelerde, doğrudan temin ve pazarlık yöntemi ile yapılan alımlarda ihale kanununda belirtilen üst limitin aşıldığı belirtildi. Buna göre belediye, ihaleye çıkmak yerine ihaleyi vermek istediği yandaş firmaya doğrudan temin yöntemiyle ihaleyi vermiş oluyor.

Raporda, Terme Belediyesi’nin, 2017 yılı alımı gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesinde; yıllık mal ve hizmet harcamaları toplamının bu amaç ile konulan ödeneğin yüzde 10’luk sınırını aştığının tespit edildiği vurgulandı. Raporda ayrıca, doğrudan temin ve pazarlık yöntemi ile gerçekleşen hizmet alımının 2 milyon 252 bin 128 TL olduğu, hizmet alımlarında ise 1 milyon 715 bin 098 TL’lik tutar aşımının söz konusu olduğuna işaret edildi.

İHALELER AYNI ŞİRKETE VERİLDİ

Belediyenin, 226 bin 568 TL tutarında bilgisayar ve sunucuları ile 187 bin 920 TL tutarında ramazan ayı iftar yemeği alımları için temel ihale usulleri kullanılmaksızın kısımlara bölünerek doğrudan temin yöntemi ile gerçekleştirildiği tespit edilen raporda, açık ihale yapılarak ihtiyaçların bu ihale kapsamında karşılanması yoluna gidilmediği, her bir ihtiyaç için ayrı ayrı olmak üzere defalarca doğrudan temin yöntemi kullanılarak aynı şirketten alındığı tespit edildi.

İŞÇİLER YILLIK İZİNLERİNİ KULLANAMADI

Raporda, Terme Belediyesi’nde çalışan daimi işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmadığı da tespit edildi.

İşçinin her yıl yıllık ücretli izin kullanma hakkı olduğu, Bu iznin, işçinin beden ve ruh sağlığı için gerekli olduğu vurgulanan raporda, “Bir yıl boyunca çalışan işçinin yıllık izin kullanması, beden ve ruh sağlığı açısından büyük önem taşır. Bu nedenle işçi ve işveren, yıllık izin hakkından feragat edemez. İşçinin kullanmadığı izinler gelecek yıllara devretmektedir. Dolayısıyla, işçi emekli olduğunda veya iş sözleşmesi son bulduğunda, kullanılmayan izinler ücrete dönüşmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu’ndaki yıllık izin hükümlerine uymadığı için ayrıca idari para cezasına muhatap olabilecektir. Kanunun 103’üncü maddesinde, izin kullandırmayan işverene, Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğünce bu durumda olan her işçi için iki yüz yirmi lira (2016 yılı yeniden değerleme oranıyla 297,52 TL) idari para cezası verileceği ifade edilmektedir” denildi.

İHALE YAPMAMAK İÇİN KAÇIRDILAR

2017 yılında gerçekleştirilen mal alım ve hizmetleri denetleyen Sayıştay, belediye tarafından ihale yapılması gereken alımların doğrudan temin ile yapıldığını ortaya çıkardı.

Terme Belediyesi'nin 2017 Yılı için 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21/f ve 22/d maddelerine göre alımı gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesinde; yıllık mal ve hizmet harcamaları toplamının bu amaç ile konulan ödeneğin % 10’luk sınırını aştığı belirlendi.

Terme Belediyesi mail ve hizmet alımlarında, ihale yapmaktan kaçınarak doğrudan temin ile alım yaptığı görüldü.

4 BUÇUK MİLYONLUK DOĞRUDAN TEMİN

Doğrudan temin tutarının 2017 yılında 1 Milyon 206 Bin 120 TL olması gerektiğine dikkat çeken Sayıştay denetçileri, Terme Belediyesi'nin doğrudan temin ile mal ve hizmet alımının 4 Milyon 555 Bin 151 TL olduğunu ortaya çıkardı.

3 BUÇUK MİLYONLUK USÜLSÜZLÜK

Sayıştay denetçilerinin usulsüzlük olarak tespit ettiği mal ve hizmet alımının 3 Milyon 349 Bin 31 TL'si ihale yöntemi ile yapılması gerekirken, Terme Belediyesi'nin doğrudan temin ile satın alması akılları karıştırdı.

Bülent Karslıoğlu - Odatv.com, Gercektaraf – Okan Çakır

adminadmin