Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 18-05-2020 15:18   Güncelleme : 18-05-2020 15:18

Tüketicinin 99 sancısı!

Piyasayı üretici, tüketici ve satıcı davranışlarının arz-talep dengesi olarak tarif edersek yanlış ifade etmemiş oluruz. Her bir kesim ayrı bir değere sahip olup aralarında ki ilişkiler sağlıklı olarak yürüdüğünde denge kurulmuş olacaktır. Taraflardan birisinin çerçevenin dışına çıkması durumunda bundan en fazla vatandaş mağdur olmaktadır.

Tüketicinin 99 sancısı!

Sacayağını oluşturan her üç kesimi dinlediğinizde her kesimin kendince haklı olduğunu görürsünüz. Aynı anda hepsinin haklı olması da mümkün olmadığına göre objektif olarak bir değerlendirme yapmak derin analizler gerektirmektedir.

Burada asıl aktör olan üretici çok fazla kazanamadığından şikâyet eder ki her daim haklıdır. Aracılar dolayısı ile son tüketiciye gelinceye kadar malın değeri katlanarak arttığı için bu durum üreticiyi rahatsız etmektedir. Tüketici de haklı olarak bu kadar aracı sonrasında malın katlanarak artmasından mustariptir. Geriye günah keçisi olarak aracı ve satıcılar kalmaktadır ki onlarda; maliyetlerin sürekli artmasından, işletme giderlerinden, ekonomik denge ve vergilerden konuya girerek listeyi sonsuza kadar uzatarak kendilerini savunurlar. Bu tartışmadan bir sonuç çıkarmak mümkün olmadığına göre bu kısır döngü bu şekilde sürüp gidecektir. “Böyle gelmiş, böyle gider” mantığı çerçevesinde vatandaşın kaderine razı olmaktan gayrı yapacak bir şeyi yoktur.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN