Gündem
Giriş Tarihi : 24-09-2016 11:43   Güncelleme : 24-09-2016 11:43

Türkiye'nin olumlu gelişmelerini görmezden geliyorlar

Üç gün önce Türkiye'nin 15 Temmuz darbe kalkışmasının yaralarını sardığı yönünde rapor hazırlayan Moody's dün çok tartışılır ve çelişkili bir karara daha imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün "Kredi derecelendirme kuruluşlarını Türkiye konusunda aldıkları adaletsiz kararlardan dolayı ciddiye almıyorum" açıklamasından sonra not düşürmesi dikkat çekti.

Türkiye'nin olumlu gelişmelerini görmezden geliyorlar

MOODY'STEN TUTARSIZ AÇIKLAMALAR

Üç gün önce Türkiye'nin 15 Temmuz darbe kalkışmasının yaralarını sardığı yönünde rapor hazırlayan Moody's, simdi de notu indirme kararı aldı. Uluslararası derecelendirme kurulusu Moody's, Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Görünümü ise 'durağan' olduğunu açıkladı.

OLUMLU GELİŞMELERİ GÖRMEZDEN GELİYORLAR

Ekonomik göstergelerin olumlu yönde seyrettiği ve dünya genelinde büyüme rakamlarının rekor seviyelere ulaştığı Türkiye'yi görmezden gelen Moody'sten yapılan skandal açıklamada, ülkenin dış finansman ihtiyaçlarına ilişkin risklerdeki artış, özellikle büyüme ve kurumsal güçlülük gibi önceden kredi görünümünü destekleyen temellerde görülen bozulma nedeniyle notun Baa3 seviyesinden Ba1'e indirildiği belirtildi.

"O KURULUŞLARI CİDDİYE ALMIYORUM"

Moody's indirim kararının bir diğer nedeninin ise "Türkiye'nin kurumsal gücünde yaşanan erozyon" olduğunu söyledi. Moody's'in indirimiyle beraber, Türkiye'nin üç büyük derecelendirme kurulusundan ikisindeki notu yatırım yapılabilir seviyenin altında olmuş oldu.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI DÜRÜST DEĞİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün kredi derecelendirme kuruluşlarını verdiği adaletsiz kararlardan dolayı ciddiye almadığını belirterek "Çökmüş birmiş ülkeleri yükseltirken, diri ülkelerle ilgili ya donduruyor, ya da kılpayı da olsa düşürme yönünde hareket ediyor. Kesinlikle bunların siyasi davranmaması lazım. Olması gereken neyse bunu açıklamaları gerekiyor. Onları dürüstlüğe davet ediyorum. Dürüst olsanız da olmasanız da Türkiye ekonomisi gayet güçlü. Ekonomisi çökmüşlere bakıyorsunuz, yükseltiyorlar. Türkiye sıkıntı yaşamadığı halde donduruyor. Bu dürüstlük değil" demişti.

Umut Çelik / Sabah.com.tr

adminadmin