Samsun Haber
Giriş Tarihi : 18-11-2017 10:47   Güncelleme : 18-11-2017 11:05

Uzmanlar Samsun Ulaşımı uyarıyor; Metrobüs yerine monoray!

Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım, Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi Başkanlığı, kentte gelişen teknoloji ve ihtiyaç duyulan yeni ulaşım modelleri doğrultusunda hazırlanacak 'Ulaşım Ana Planı' güncelleme çalışmalarına başlamasıyla birlikte ulaşım sistemleri de yeniden tartışmaya açıldı.

Uzmanlar Samsun Ulaşımı uyarıyor; Metrobüs yerine monoray!

Monoray sisteminin  Karadeniz kıyı kentleri yerleşimleri  morfolojik yapısına  için uygun bir ulaşım türü olduğunu belirten Yüksek şehir ve Bölge plancısı Tahir Çalgüner; Sanılanın aksine Monoray sistemi diğer toplu taşım türleri ile kıyaslandığında daha ekonomik bir ulaşım türüdür. Kamulaştırma sorunu yoktur irtifa hakkı alınır. Bu sistem  plansız gelişmelere neden olmaz. Havada asılı kolanlar üzerinde hareket ettiğinden alt kısmı diğer ulaşım türlerine de  hizmet verebilir. Hızlı ve güvenli bir seçenektir.

Samsun Ulaşım Ana Planı yapılırken bu seçenek üzerinde durulmalıdır. Samsun Belediye başkanı Ulaşım  Danışmanı Erhan Öncü  planladığı her kente Metrobüs önerdiği için bu hatırlatmayı uygun gördüm. Bu konuda Monoray seçeneğinin Samsun ulaşım sistemine entegre edilmesine yönelik başlı başına bir fizibilite değerlendirmesi bile başlı başına bir proje konusudur. Samsun Belediyesi bu konuda akademisyenlerden kurulu bir ekip kurmalı ve bu çalışmayı başlatmalıdır. Batı ülkelerinin elinde kalan Metrobüs mezarlığına ileride kentlerimizi dönüştürmemek için  uzun vadede planlarımızı yapmak zorundayız.

Günü kurtarmaya yönelik planlar  ve demode ulaşım türleri  üzerinde vakit kaybetmemelidir Samsun kenti dedi.

adminadmin