Genel
Giriş Tarihi : 06-08-2016 09:50   Güncelleme : 06-08-2016 09:50

Yenikapı’da Tek Bayrak Tek Millet Tek Vatan Tek Devlet Anlayışıyla Buluşacağız

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazar günü Yenikapı’da düzenlenecek mitingin 80 ilde canlı olarak yayınlanacağını belirterek, “Tüm Türkiye bunu izleyecek. Kimse partisinin bayrağı ile orada olmayacak, herkes Türk bayrağı ile orada olacak. Orada tek bayrak olarak, tek yürek olarak inşallah milletimiz el ele ve tek vatan anlayışıyla, tek devlet anlayışıyla buluşacağız” dedi.

Yenikapı’da Tek Bayrak Tek Millet Tek Vatan Tek Devlet Anlayışıyla Buluşacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından yaptıkları ortak basın toplantısında, basın mensuplarının sorularını cevaplayarak gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin Rusya ile arasındaki ilişkilerinin son döneminde Nursultan Nazarbayev’in katkılarını hatırlatan Kazakistanlı bir basın mensubunun, “Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının iş birliğini ve dayanışma kabiliyetini nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusunu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e teşekkürlerini ifade ederek, kendisinin Rusya Devlet Başkanı Putin birçok görüşmelerinin olduğunu ve Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerinin düzeltilmesi istikametinde desteklerinin olduğunu açıkladı.

“KAZAK KARDEŞİMİN KATKILARINI UNUTMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cevabının devamında şunları söyledi: “Son olarak da Özbekistan’daki Şangay Zirvesi’nde de benden özel temsilci istedi. Ben de özel temsilcimi gönderdim ve kendilerine gönderdiğimiz mektupla da orada adeta bu iş yoluna girmiş oldu. Kendileri Sayın Putin’le yaptıkları görüşmeyle de bu işi barışa tekrar dönüştürülmesinde katkıları büyük oldu. Nasip olursa, tabii hemen onun ardından yeni bir sürecin başlaması bir milattı. Salı günü bildiğiniz gibi St. Petersburg’da Sayın Putin’le bir araya geleceğiz, heyetler arası görüşmelerimiz olacak. İş adamlarımızın orada görüşmeleri olacak ve şu andaki o sıkıntılı dönemi geride bırakıp yeniden eski günlerimize dönmüş olacağız. Bu konuda gerçekten değerli kardeşim, değerli Aksakalımızın katkılarını unutmak mümkün değil. Tekrar şahsım, milletim adına kendilerine çok teşekkür ediyorum.”

YENİKAPI’DAKİ DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ

Pazar günü Yenikapı’da gerçekleştirilecek Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağını bildirmesi hatırlatılarak, bu katılımları nasıl değerlendirdiği yönündeki soruya karşılık ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki lidere de yazılı olarak davetiye gönderdiğine işaret etti ve ‘milletin demokrasi ve şehitlerimize sahip çıkma buluşması’ olarak nitelediği mitingde AK Parti, CHP ve MHP’nin genel başkanlarının da orada bulunmasını önemsediğini söyledi.

“MEHTER TAKIMINDAKİ 239 KİŞİ 239 ŞEHİDİ TEMSİL EDECEK”

Mitingin sadece İstanbul’da yapılmayacağını, İstanbul dışındaki 80 ilin şehir meydanlarında kurulacak dev ekranlardan İstanbul’daki mitingin canlı olarak yayınlanıp mitinge tüm Türkiye’nin katılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki mehter takımının, darbe girişiminde şehit olanların sayısına işaretle 239 kişiyle yer alacağını bildirdi. Partili partisiz tüm İstanbulluları ellerinde Türk bayraklarıyla orada olacağını ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orada tek bayrak olarak, tek yürek olarak inşallah milletimiz el ele ve tek vatan anlayışıyla, tek devlet anlayışıyla buluşacağız” dedi.

KAZAKİSTAN’DA FETULLAHÇI TERÖR ÖRGÜTÜNE AİT OKULLAR

Ancak bu görüşmenin ardından kapatılmaları ya da eğitimlerine farklı bir şekilde devam etmeleri yönünde bir adım atılacak mı?” şeklindeki soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan şu cevabı verdi: “Kazakistan’daki Fetullahçı terör örgütüne ait okullarla alakalı görüşmemizi yaptık. Ve şimdi bizim Maarif Vakfı Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı’yla görüşmelerini yapacak. Bu görüşmeler neticesinde ki bana değerli kardeşimizin, değerli Aksakalımızın ‘Türkiye’ye düşman olan bize de düşmandır’ ifadesi çok çok önemli geldi. Tabii bu Fetullahçı terör örgütü ne yazık ki bize bu düşmanlığı yaptı, bu millete bu düşmanlığı yaptı, bu milleti parçalamaya yönelik bu adımı attı. Tabii bugün bize, yarın bir başka yerde de aynı şeyi bunlar yapabilirler. Cibilliyetlerinin gereği bu, karakterlerinin gereği bu… Şu anda Kazakistan’da 33 okulları var, tüm listeyi kendilerine takdim ettik. Ve Maarif Vakfı’mızla Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı’mızın müşterek çalışmasıyla inşallah Kazakistan’da bu adım atılmış olacak.”

CUMHURBAŞKANI NAZARBAYEV: “TÜRKİYE’YE KARŞI İŞ YAPAN KİMSEYİ DESTEKLEMEYECEĞİZ”

Aynı soruya eklemede bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev de, Kazakistan’daki söz konusu okulların hepsinin devlet kontrolünde olduğu, bu okullarda Kazakça, Rusça, İngilizce ve Türkçe olmak üzere 4 dilde eğitim verildiği, öğretmenlerin yüzde 90’ının Kazakistan vatandaşı olduğu, finansmanının Kazakistan’ın yerel yönetimleri tarafından sağlandığı bilgilerini paylaşarak, şu açıklamalara yer verdi: “Biz Türkiye’ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz, bu bizim çıkarımıza değildir, biz bunu istemiyoruz. Her iki tarafın eğitim bakanlıkları bir çalışma grubu oluşturacak, kontrolden geçireceğiz. Eğer gerçekten ilişkileri tespit edilirse biz o öğretmenleri geri göndereceğiz. Fakat Türkiye’den başka öğretmenler isteyeceğiz.”

Söz konusu eğitim kurumları ile ilgili olarak merhum Turgut Özal ile ‘İki ülkenin gençleri birbirlerinin dilini öğrensin, gelecekte birlikte ilişki kursunlar’ diye imza attıklarını hatırlatan Nazarbayev, “Onların arasında terörizme bulaşan insanlar varsa, Türkiye’ye karşı hareket edenler varsa biz Türkiye’nin bütün talebine karşılık vereceğiz. Bizim kontrolümüzden sonra Kazakistan kanunlarını bozmazlarsa eğer programı Bilim Bakanlığı müfredatında gerçekleşiyorsa, orada hiçbir hukuk dışı bir şey olamaz. Biz bugün bunu genişçe ele aldık, bu konu çözülecek.”

Bir daha tekrarlanmamasını dileği 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye’de milletin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde birlik olduğunu dile getiren Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, “Bu, gücünüzü arttırıyor sizin. Türkiye, birlik olduğunu, beraber olduğunu gösterdi bütün dünyaya. Ben Türk milletine teşekkür etmek istiyorum, onları tebrik ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

adminadmin